[#1] Baza danych dla OS 2.0/3.0
Czy dla klasyka jest jakieś rozwiązanie bazodanowe wzorowane na SQL, do wykorzystania we własnym programie?
Szukam czegoś co ogarnęłaby mi kilka tabelek (z prostymi złączeniami), w sumie kilkanaście MB danych, idealnie byłoby gdyby udostępniało choćby podstawowe składnie select / insert / updated / delete

Nie chce mi się tego robić na piechotę...
[#2] Re: Baza danych dla OS 2.0/3.0

@vojo, post #1

Jaki język? Jak C to może SQLite? Znalazłem jeszcze takie coś, byś musiał trochę makefile przerobić lub napisać na nowo by działało na Amidze, ale poza tym raczej zadziała od strzału.
[#3] Re: Baza danych dla OS 2.0/3.0

@teh_KaiN, post #2

Język AmigaE. Chyba będzie trudno, miałem nadzieję że jest jakaś biblioteka która ułatwi zarządzanie danymi i ich wyszukiwanie, ale sam nic takiego nie kojarzę.
[#4] Re: Baza danych dla OS 2.0/3.0

@vojo, post #3

Jeśli koniecznie SQL, to istnieje blbioteka msql.library, z modułami i przykładami dla języka Amiga E:

http://aminet.net/package/biz/dbase/MsqlLib

Możesz też przeszukać np. katalog biz/dbase albo dev/e na Aminecie.

Pytanie tylko po co Ci SQL? SQL to język kwerend do zarządzania relacyjnymi bazami danych.

Podejrzewam, że dla Twoich potrzeb wystarczy napisać parę funkcji na bazie danych do dodawania i wyszukiwania. Kwestia doboru właściwej struktury danych (np. tablica mieszająca, drzewo wyszukiwań binarnych).

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2019 09:24:41 przez Hexmage960
[#5] Re: Baza danych dla OS 2.0/3.0

@Hexmage960, post #4

Dzięki, obczaję, jak już będzie można, bo Aminet własnie zalicza awarię - nomen omen - bazy danych:
Unable to connect to database

Co do pytania "po co Ci SQL" - po co zaczynać budowę od odlewania gwoździ i młotka, skoro można te narzędzia tanio kupić (lub ściągnąć z Aminetu ;) ) I to nie musi być SQL, może być coś lżejszego, co zapewni podstawową funkcjonalność.
[#6] Re: Baza danych dla OS 2.0/3.0

@vojo, post #5

po co zaczynać budowę od odlewania gwoździ i młotka, skoro można te narzędzia tanio kupić (lub ściągnąć z Aminetu ;) ) I to nie musi być SQL, może być coś lżejszego, co zapewni podstawową funkcjonalność.

Są inne narzędzia bazodanowe dla Amigi niż SQL.

Jak już Aminet zacznie działać, obczaj np. biz/dbase, albo katalog dev.

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2019 11:16:11 przez Hexmage960
[#7] Re: Baza danych dla OS 2.0/3.0

@vojo, post #3

Masz muibase i interfejs arexxa.
http://muibase.sourceforge.net

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2019 18:48:56 przez Sventevith
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem