kategorie: A1200, Programy
[#1] WHDLoad na PCMCIA czy IDE ?
Na CF przez PCMCIA transfer ponad 3 Mb/s
CF IDE niecałe 2 Mb/s

Zastanawiam się gdzie umieścić całą bibliotekę WHDLoad, na PCMCIA?
Powinno być szybciej?
[#2] Re: WHDLoad na PCMCIA czy IDE ?

@Ankuz MkOne, post #1

Matematycznie wychodzi ze pcmcia, ale jak jest naprawdę?
Potestuj i wybierz .

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2019 21:13:01 przez Norbert
[#3] Re: WHDLoad na PCMCIA czy IDE ?

@Norbert, post #2

Wstępne ładowanie większości gier pod WHDLoad idzie dość sprawnie. Czekanie 2 sekund zamiast 3 nie robi mi większej różnicy.
Znaczenie ma, natomiast, ilość dostępnej pamięci fast, w której przechowywane są obrazy gier. Przełączanie się na system operacyjny w celu doładowania danych jest bardzo niekomfortowe.
Jeśli PCMCIA koliduje z posiadanym rozszerzeniem i "zabiera" 4 MB fastu, to ja zawsze wybiorę fast dla WHDLoad.
[#4] Re: WHDLoad na PCMCIA czy IDE ?

@Ankuz MkOne, post #1

Wątpię, abyś odczuł jakakolwiek różnicę powodującą dyskomfort między 2MB, a 3MB, fakt, będzie ciut szybciej się ładowało, ale tylko przy dużych plikach. Gdyby gry miały ponad 100MB i wymagały conajmniej 16MB RAM, to różnicę byś odczuł (taki Quake na ten przykład), ale przy whdload, gdzie gierki mają średnio 1.6-3.2MB i w dodatku ładują się w całości do RAM przed uruchomieniem, jest to różnica pomijalna lub nie wnosząca odczuwalnego zysku wartego kombinowania. Jeśli trzymasz kartę CF cały czas w Amidze, to w sumie nie ma znaczenia, gdzie wrzucisz gry, trzymając je na karcie, zyskujesz możliwość włożenia jej do innej Amigi i grania bez kopiowania na dysk (nawet nie trzeba mieć dysku, wystarczy dyskietka startowa bootująca z PCMCIA).

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2019 21:20:21 przez sanjyuubi
[#5] Re: WHDLoad na PCMCIA czy IDE ?

@Ankuz MkOne, post #1

Użyj LoadEIDE - transfer dojdzie do 3MB/s
[#6] Re: WHDLoad na PCMCIA czy IDE ?

@tbone, post #5

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Co do LoadEIDE, można prosić o instrukcje?

W moim przypadku fastu mam w bród i dodatkowo pcmcia nie blokuje jej.
Więc to nie problem. Stale są wpięte.
Przy starych gierkach to rzeczywiście nie ma róznicy ale często pykam w 3D shootery (Doom) lub najnowsze demka na AGA lub 060. One potrafią ważyć.
Generalnie zrobiłem sobie od zera strukturę WHDL pod wybrane gry (z jednym folderem: koło 200+ najlepszych gier) i osobno tylko pod wybrane demka. Do każdej produkcji zrobiłem igame.iff aby był obrazek widoczny w whdl.
Pod WinUae to śmiga ale na 030 już znacznie wolniej wczytuje podglądy igame.iff. (na 060 muszę sprawdzić).
Niestety część to są .jpg ukryte pod .iff (chyba to pwoduje wolne działanie)
Dlatego zastanawiałem się czy na pcmcia byłoby lepiej.
[#7] Re: WHDLoad na PCMCIA czy IDE ?

@Ankuz MkOne, post #6

Dekodowanie JPEGów jest kosztowne, 030 spokojnie na tym przymuli. Przekonwertuj je lepiej na coś łatwiejszego do wczytania.
[#8] Re: WHDLoad na PCMCIA czy IDE ?

@Ankuz MkOne, post #1

NIC nie zyskasz... Weż pod uwagę gra 4 dyskowa - do załadowania do pamięci 4 x 880 kB a więc niecałe 2 sekundy - więcej czasu system dokonuje obliczeń niż ładowania. Widzę to na mojej amidze 500 z 8 MB fast i kontrolerem dysku na CF.

Podczas ładowania gier dysk niemal nie drapie jedynie co amiga "liczy/myśli/przelicza/analizuje".

Taka jest moja opinia :)
[#9] Re: WHDLoad na PCMCIA czy IDE ?

@Cedrat, post #7

No tak też do takich wniosków dochodzę.
Mam tam też PNG i prawdziwe IFF.
Ale znaleść programik co by ładnie IFF zapisywał w 8 bitach nie jest łatwo.
Xn i Infran już mam. Infran mi nie zapisuje do IFF a Xn tak (ale 32 bit robi ; /)
[#10] Re: WHDLoad na PCMCIA czy IDE ?

@ujejskiego, post #8

Na to wygląda.
Ale wiesz człowiek zawsze szuka jakiejś drogi jak tu zoptymalizować retro setup ; )
[#11] Re: WHDLoad na PCMCIA czy IDE ?

@Ankuz MkOne, post #9

PeCetowy ACDSee dobrze sobie radzi z IFF-ami, i miałem fajny konwerter na Amie, nie pamiętam nazwy.
[#12] Re: WHDLoad na PCMCIA czy IDE ?

@Ankuz MkOne, post #6

Zmapuj kickstart do RAM, to transfer powinien się zwiększyć lub użyj idefixa (do kart CF trzeba patchować).
[#13] Re: WHDLoad na PCMCIA czy IDE ?

@sanjyuubi, post #12

Dzięki, dodam do listy do sprawdzenia (LoadEIDE mam jako pierwsze).

ACDSee ? o muszę odkopać, kiedyś miałem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem