[#1] A1000 + dziwne rozszerzenie
Witam
W końcu miałem czas aby rozkręcić moją A1000 i trochę przeczyścić. Stan jest niezły a na dodatek odkryłem że mam w środku takie coś:
http://retronavigator.com/post/183071489413/finally-i-had-some-time-lately-to-open-and-clean

Wydaje mi się że to jest to:
https://amiga.resource.cx/exp/dramex4m
ale chyba nie działa bo Amiga pokazuje nadal tylko 512 kb.

Ktoś wie co to dokładnie jest i jak sprawić aby działało?
TIA
[#2] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@retronav, post #1

To z linku ma pamięć auto-konfigurowalną, jest tam układ PLD, który za to odpowiada.
U Ciebie go niema więc najpewniej musisz dodać sobie pamięć "z ręki" via addmem.
Mam praktycznie takie samo rozszerzenie, ale nigdy z nim nie walczyłem. Kupiłem razem z A1000 i od razu poleciało do szuflady.
Jeśli nie masz tam HDD to wrzuć sobie addmem na dyskietkę i spróbuj dodać te 4MB pod $200000, powinno działać.
[#3] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@Kilos, post #2

Ooo !
Dzięki za podpowiedź sprawdzę wieczorkiem.
ale bardziej miło zaskakuje, że kolega niedaleko ode mnie... Jabłonna In-Da-House ;)
[#4] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@retronav, post #3

Łapię się jeszcze na Legionowo, ale to prawie Jabłonna. Okolice Lidla.
[#5] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@Kilos, post #4

robi się troche offtop i może nie każdego interesuje, ale jeśli to ul. Królewska... no to mieszkamy na tej samej ulicy... ;) PM me

[edit]
aha a w temacie. ten AddMem wymaga Kick 2.0. Jak wybadam jak go zgrać na dyskietkę to pewnie przetestuję. ale chyba właśnie Aminet przestał działać :/ poczekam do jutra

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2019 19:06:41 przez retronav
[#6] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@retronav, post #5

Przyjrzałem się teraz jeszcze raz i wygląda na to, że u Ciebie też jest ten układ PLD o którym pisałem.
To rozszerzenie wygląda dokładnie tak samo jak to na zdjęciu poniżej, nie znam niemieckiego, ale zdaje się, że były dwie wersje, droższa z auto-konfigurowalną pamięcią i tańsza bez.
Pewnie to kwestia odpowiednio zaprogramowanego PLD. Trudno zgadnąć którą Ty posiadasz.

[#7] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@Kilos, post #6

no to na okładce wygląda dokładnie tak jak to moje rozszerzenie.
Jak mi się uda zrobić kick 2.0 na dyskietce to przetestuję addmem.
Trochę googlowałem i na ten moment nie mam innych pomysłów aby to jakoś uruchomić. chyba że była jakaś dyskietka dodawana do tego rozszerzenia.
[#8] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@retronav, post #7

Addmem był chyba na dyskietce WB 1.3?
[#9] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@tbone, post #8

addbuffers był - ale to co innego.
addmem nie było.
[#10] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@retronav, post #9

Podejrzewam, że był jakiś tool na dyskietce, albo istnieje coś co działa pod ks 1.2>, bo to rozszerzenie jest starsze niż ks 2.0
[#11] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@retronav, post #5

[#12] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@Norbert, post #11

no więc właśnie.
miałem troche czasu, pogooglowałem i potestowałem i tak.

- addmem wymaga kicka 204 ale zrobienie dyskietki z tym kickiem mi nie działa
- ykick mi wogule nie działa. może nie mam właściwego kicka 2.04
- addmem który jest w ykick działa na 1.3 ale nie robi żadnego efektu.

dodatkowo znalazłem takie coś jak twinkick (dwa kicki na jednej dyskietce 13 + 3.1)
spędziłem trochę czasu i udało mi się zrobić ten twinkick.
ale to też mi nie działa. tzn bootuje się do kicka 1.3 (pod łapą z dyskietką jest nawet dopisek twinkick)

i tu pomysły mi się kończą.
może to moje coś to nie jest rozszerzenie tylko jakaś atrapa?

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2019 20:40:17 przez retronav
[#13] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@retronav, post #12

Spróbuj mojego mkick dla A500 z kick 3.1

https://www.easypaste.org/file/LrdekIJi/mkick31.adf?lang=pl
[#14] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@retronav, post #12

Zerknąłem jeszcze raz na Twoje zdjęcia i słaba wiadomość jest taka, że w układach pamięci masz nie 4, a tylko 1MB. Nie zauważyłem wcześniej, bo zdjęcia są w dość niskiej rozdzielczości.
Masz tam 32 układy 256k x 1bit, także możesz co najwyżej spróbować dodać tą pamięć w zakresie $200000 - $2FFFFF. Najwyraźniej była też wersja 1MB, żeby uzyskać na tym rozszerzeniu 4MB trzeba by wymienić dram na 1M x 1bit.
[#15] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@Kilos, post #14

niestety nie dziła, ale jest inny efekt.
wcześniej był zwiech ale przy parametrach addmem $200000 $2fffff dostaję komunikat
adress error.
i program wychodzi do CLI

@marpla
niestety twój mkick mi nie działa - pisze przy próbie bootowania że za mało ramu
[#16] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@retronav, post #15

Sprobuj z adresem $c00000 lub $800000 - niektore rozszerzenia do a1000 konfigurowaly pamiec od tego adresu.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2019 20:42:21 przez docent
[#17] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@docent, post #16

Dokładnie, musisz popróbować gdzie się da, to jest chwila moment. Może właśnie zabangla w obszarze "pseudo-slow".
[#18] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@docent, post #16

Pamięć z obszaru $C00000 nie jest wykrywana automatycznie?
[#19] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@Kilos, post #17

no niestety przećwiczyłem wszystkie kombinacje i lipa. Cały czas:
Address Error.

I tak sobie myślę może ten AddMem który mam z pakietu ykick jest jakiś nie tego...
jeśli macie AddMem dla kicka 1.3 to podeślijcie podzielcie to bym jeszcze to potestował.

Ale
Amigę kupiłem jakiś czas temu. Nie zaglądałem do środka. Sprzedający na ebay pisał że tam jest 512kb więc może ta pamięć nigdy nie działała? Albo padła dawno temu i poprzedni właściciel zapomniał że tam miał +1MB.
Ale pytanie czy wtedy ta amiga w ogóle by działała...
[#20] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@retronav, post #19

Spróbuj AutoAddMem, poniekąd działa z ks 1.0. Niestety na chwilę obecną aminet leży...
Przytargam dziś to swoje rozszerzenie z "magazynu" u rodziców. Jak będę miał chwilę to spróbuję z tym powalczyć.
Próbowałeś powyciągać układy z podstawek i trochę je przeczyścić?.
[#21] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@retronav, post #19

To rozszerzenie jest autokonfiguralne wiec nie wiem czy addmem coś pomoże.

Pozostaje wyciąganie i ponowne wkładanie scalakow. Może zaskoczy.

U ciebie zadziała tylko superkickstart o pojemności 256kb, a pod to podchodzi tylko kick1.3

http://ftp.fau.de/aminet/util/boot/AutoAddRAM.lha

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2019 11:44:06 przez Norbert
[#22] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@Norbert, post #21

no i .... chyba jednak lipa, ale były małe sukcesy.

w dockach do tego AutoAddRAM wyczytałem aby adresy podawać np tak $c00000 $cffffe
udało mi się odpalić poprawnie ten addmem z pakiety ykick z takimi parametrami z "e" na końcu i.... zadziałało. tzn napisał że dodaje 10xxxxx (cośtam w bajtach - 1 Mb). wrócił ładnie do CLI.
Wpisałem avail aby zobaczyć ile pamięci widzi i tutaj pierwszy zonk. Avail pokazał -9123192364 - jakąś kosmiczną, ujemną liczbę.
sysinfo które miałem na tej samej dyskietce już się nie odpaliło i spowodowało GURU.
każda kolejna próba dodania AddMem robiła losowo albo zwiechę albo taki efekt jak poprzedni.
Czasami Avail się uruchamiał a czasami robił zwiechę.
sysninfo się tylko raz uruchomiło ale od razu wyświetliło czerwoną ramkę.

Ten AutoAddRAM uruchamia się ale pisze że dodał 0kb nowego RAMu - i tyle.

Moja diagnoza że coś w tym ramie jest padnięte (pewnie któraś kostka).
Pewnie pozostaje mi tylko wyjęcie kostek i ponowne wsadzenie tak jak sugerujecie.
[#23] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@retronav, post #22

Powyciagaj DIP I podociskaj
Nie ma jakies zwory pod spodem (lub pola lutowniczego)
[#24] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@retronav, post #22

Pamięć z zakresu $C00000-$DBFFFF jest wykrywana automatycznie przez kickstart, jeśli jest uszkodzona, to nie zostanie wykryta lub pojawi się żółty ekran (ks2.0, nie wiem czy w ks1.3 był żółty).

Pamięci z tego zakresu można dodać tylko 1.75MB, więc obsługa do 4MB pamięci RAM implikuje, że nie jest to pamięć z obszaru SLOW (która jest sama w sobie autokonfigurowalna bez autoconfigu). Jeśli pamieć bazuje na autoconfigu, to powinna wylądować pod $200000.

Gdybyś miał ks2.0, to mógłbyś sobie popróbować wpisywać różne wartości do różnych obszarów za pomocą PEEK, POKE i patrzeć, czy wartości zostają zapisane i czy są takie same, ewentualnie programem MemoryX.
[#25] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@sanjyuubi, post #24

Pamięć z zakresu $C00000-$DBFFFF jest wykrywana automatycznie przez kickstart

Chyba, że jest to KS 1.1 instalowany w starszych A1000 to wtedy nie.
Kolega tak naprawdę nie napisał jaki ma KS w tej Amidze, jeśli 1.1 to tam nie ma także auto-konfigu jako takiego, aczkolwiek z tego co pisał były próby ładowania KS 1.3 z dyskietki.
Mało prawdopodobne żeby ta pamięć miała iść w "slow", ale sprawdzić nie zaszkodzi. Tam jest starutki PAL16R6, który mógł już się poddać i "wyparować" do krainy wiecznych łowów.
Moja karta wygląda inaczej niż ją zapamiętałem z 6 lat temu. Pamięć z pewnością nie jest autokonfigurowalna i jest jej 2MB. Na razie brak czasu, ale jakoś niebawem spróbuję z nią powalczyć.

[#26] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@Kilos, post #25

Proponowane było ładowanie kick 3.1 dla a500, co nie ma racji bytu, bo a1000 potrzebuje superkickstartu.
A to nie jest to samo.
A1000 ma tylko 256kb przeznaczone na kickstart to automatycznie ogranicza do obsługi max kick1.3
[#27] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@Kilos, post #25

@kilos, panowie
Dzięki za podpowiedzi do tej pory
Moja karta faktycznie wygląda inaczej. Nie ma tej żółtej baterii i w ogóle ma mniej scalaków.
odpalam kick 1.3 z dyskietki (kick zrobiłem z mojej innej A500). powalczę może jutro i zrobię trochę więcej zdjęć. może w końcu ją wyciągnę, choć trochę peniam...
[#28] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@retronav, post #27

Masz kartę bez zegara, ale oba modele miały pamięć autokonfiguralną.
[#29] Re: A1000 + dziwne rozszerzenie

@retronav, post #15

@marpla
niestety twój mkick mi nie działa - pisze przy próbie bootowania że za mało ramu

Co ma sens, bo kick 3.0/3.1 to 512kb, a A1000 ma tylko 256kb pamięci "WOM" (Write Once Memory), więc kick 512kb się nie zmieści. Ponadto, dyskietkę z kickstartem do A1000 trzeba specjalnie zmajstrować, ale to chyba masz opanowane.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem