[#1] Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...
Panowie. Warto zacząć licytacje? :

https://allegro.pl/oferta/amiga-600-2-mbram-dysk-4gbsd-zestaw-dziala-gdansk-7880450285

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2019 15:26:48 przez yogurt77
[#2] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@yogurt77, post #1

Nie. Ale jak bardzo chcesz kupić to nikt cie nie powstrzyma
[#3] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@perinoid, post #2

Można kolegę prosić o rozwinięcie tematu? :)
- nie w sensie cena, czy... :)))
[#4] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@yogurt77, post #3

ver.1 Ocho , ktoś napisał żeby nie kupować, ale ona taka ładna. Pewnie się nie zna. KUPUJĘ! ver.2 Ocho, ktoś napisał żeby kupować, pewnie dlatego że taka ładna. Pewnie wie co pisze. KUPUJĘ! Jak jesteś fanbojem to i tak kupisz, zdanie innych w końcowym rozrachunku jest nie istotne. A na poważnie to obserwuj sobie sprzedającego, nie kupuj na "huuuurrrraaaaa!!!", nie musisz mieć tego jutro. Za 2 tygodnie kupisz na spokojnie taniej, być może nawet tą Amigę.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2019 18:40:27 przez Stoopi
[#5] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@yogurt77, post #1

Nie warto ze względu na cenę. Dla mnie za drogo !!! Warto dać ogłoszenie o chęci kupna na forum i poczekać na oferty.
[#6] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@Stoopi, post #4

Hehe nie jestem fanboyem i szczerze nie man czegoś takiego w głowie, aby już na teraz... Pytam ze względu, że długi czas się przymierzam do kupna 600tki i zerkam, co jakiś czas na oferty i widzę, że ceny znowu poszły w górę. Gołe sprzęty mnie nie interesują ze względu, że kupno zasilacza, myszy, joya przy tych cenach robią się astronomiczne i zamiast za kompley 600zł wyjdzie 900zł.

Czekam, cierpliwie w takim razie i obserwuję.
[#7] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@chicago, post #5

Ile kolega dałby w takim razie za taki zestaw?
[#8] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@yogurt77, post #7

Na naszej giełdzie jest A1200 za niewiele więcej niż ten zestaw.
[#9] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@nostrum666, post #8

Ogłoszenie jest już dłuuuugo nieaktualne
[#10] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@tbone, post #9

Właśnie przeglądałem i nie ma :))
[#11] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@tbone, post #9

Całkiem możliwe ale to tylko przykład na to że można kupić Amigę w normalnej cenie.
[#12] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@yogurt77, post #1

Wow, dopiero zauważyłem, że układ klawiszy AZERTY. Ta to jest dopiero oryginalna w porównaniu do germańskiej
[#13] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@tbone, post #12

O fuck :))
Nawet nie zwróciłem na to uwagi... No to nie ma tematu :)) nawet nie oferuje sprzedawcy swojej ceny.
Dziękuję za informację i pomoc.
[#14] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@yogurt77, post #13

Jak chcesz kupić Amigę to sugeruję przeglądanie ebay i brytyjskich grup amigowych na facebook.Czasami można trafić coś fajnego.Po za tym większość Amig na Allegro to wykopki piwniczno-strychowe.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2019 20:53:38 przez magiarasta
[#15] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@yogurt77, post #1

Ta Amiga nie jest w jakims super stanie niby ma rozszerzenie 2 MB ale wydaje mi sie ze ze 2 stowki cena jest przesadzona
Dodaj do obserwujacych bedziesz wiedzial czy sie sprzeda I czy znalazl sie amator za 800zl
[#16] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@HOŁDYS, post #15

Dżizas, od jakiegoś czasu nie poluje na nowe Amigi, wiec nie sprawdzalem cen na Allegro. Kilka a lat temu za taka w lepszym stanie i wersji HD dalem ze 150zl i koles jeszcze c64 dorzucil. To chyba 2012 byl.
[#17] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@twardy, post #16

Przy tej to te 8 stówek to okazja

ja też swoją A600 kupiłem za 150 zł , dokładnie 25.03.2016, na Allegro, była od 100 zł licytacja z opcją "kup teraz" 150 zł , jeszcze uchował się e-mail z powiadomieniem.
kupiona jako obudowa, dawca portów i zasilania dla Vamire v2, ale w końcu V2 sprzedałem , a A600 została.
[#18] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@UJP, post #17

Teraz w ogólne ludzie szaleja z tymi cenami za Amigi...Coraz częściej A500 widzę za 600PLN a czasami nawet 1k PLN, A600 za 1500PLN to już też coraz częstszy widok,a A1200 to już w ogóle po 2-3k. Nie wiem skąd taka pazerność,ale zaczyna to wszystko być grubą przesadą.
[#19] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@FeRu, post #18

Co zrobić taki rynek nasz już jest:).Ja za swoją Amigę 600 też sporo dałem kupowałem dwa miesięcy temu z zasilaczem i myszką i kablem euro ale zaplombowaną i do dziś jeszcze w niej nic nie robiłem-znaczy nie otwierałem jej.Allegro sporo bierze prowizji za sprzedaż,z jednej strony może dobrze bo bezpieczniej ale prowizja nie mała za sprzedaż jest i cena wtedy idzie od sprzedającego w górę.Ogólnie człowiek kupuje jako kolekcjoner,pasjonat,albo żeby powspominać dawne czasy,bo nie kazdy mógł taki sprzecik posiadać.Ja akurat jadę na dyskietkach jak na razie ale myslę nad kupnem adaptera i karty sd i wymianą kicka albo kupno goteka.Same kupno np z fast 9,5 ram i resztą to koszt około 500zl albo nie z fast to furia sama koszt 500zl i to jest dopiero wydatek heh,chyba ze sam gotek to tanszy koszt,ale co to pisać-wszystko kosztuje,raz ceny w górę idą raz w dół.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2019 23:35:21 przez amigowiecforever
[#20] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@amigowiecforever, post #19

No cóż, ja zbierałem za grosze albo za darmo zanim to sie stalo modne. Połowe kolekcji mam za darmo, za to na rozszerzeniach nie oszczędzam :D
[#21] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@twardy, post #20

Według mnie ceny będą jeszcze rosnąć w górę przez około 10 lat. Osoby, które miały w dzieciństwie Amigę ( w wieku 12-18 lat ), mają teraz pewnie około 35-40 lat. To już jest wiek, w którym ludzie już pracują, mają sporo pieniędzy i zaczynają wracać z sentymentem do lat dzieciństwa. Można bardzo dużo pieniędzy zarobić na takich osobach jak my. Zobaczcie ile powstaje remake'ów filmów z lat naszej młodości. Wszyscy czują, że jest sporo kasa do wyrwania od nas za sentyment. Amig nie będzie coraz więcej, tylko coraz mniej ( awarie itp. ), a coraz więcej osób będzie chciało je mieć. To, co teraz wydaje nam się drogie ( 1000zł za Amigę 600 ), za 2 lata może okazać się okazją.
[#22] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

No to ciekawe jak długo ci jeszcze podziała, jak nie wymienisz kondensatorów
Akurat w przypadku 600 i 1200 plomba to jest duży minus
[#23] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@lopezpb, post #22

Plomba to duży plus, jeśli komputer działa, bo jest prawdopodobne, że nie jest fakeowa i będzie pierwszą osobą, która zajrzy do środka. Ale oczywiście wymiana kondensatorów jest nie tylko wskazana co konieczna.
[#24] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

i do dziś jeszcze w niej nic nie robiłem-znaczy nie otwierałem jej

To niedługo przestaniesz sie cieszyć - kondensatory załatwią płytę.
[#25] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@AmmigaCDTV, post #21

Mam podobne zdanie. Ceny walą w górę, bo podaż towaru się zmniejsza i nie wzrośnie, a popyt na nostalgię jest coraz większy. Zobaczcie jak się boom zrobił na winyle, a jeszcze 10 lat temu chodząc ze śmieciami do kosza pod blokiem widywałem takowe w śmietniku. Teściowa spaliła całą kolekcję z 15 lat temu w piecu pomysłpomysł O starych samochodach nie ma co wspominać, bo ceny Syrenek, Trabantów, Maluchów są jeszcze bardziej wywindowane w stosunku do ich realnej (choć przy sentymentalnych i nostalgicznych przedmiotach ciężko mówić o realności) wartości. Teraz tylko patrzeć jak VHS-y wrócą do łask i ludzie się rzucą na używane magnetowidy i kasety. Ja za swoją A500 z 1MB Chip w bardzo ładnym stanie wizualnym plus myszka, joy, dyskietki, kable, pudło, instrukcje, etc. dałem 600 zł i nie uważam, że przepłaciłem. Uważam, że za rok, czy dwa taka cena to właśnie będzie okazja.
[#26] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@Zaki-Czan, post #25

Popyt, popytem, ale ciężko nazwać wzrost cen spowodowany tym, że ktoś takowe narzuca, a z czasem całe stado baranów idzie za tym. Typowym Janusz biznesu i król rynku, wystawia parę Amig pozyskanych ze śmietnika i winduje ceny. Kowalski widząc wzrost cen też tak zrobi, bo dlaczego ma być "stratny".

Goła Amiga, potem Janusz sprzedaje sam zasilacz i kolejne 100zł +/-, Joy kolejne 100zł +/-, mysz kolejne 100zł +/- i można tak długo.

Taka tendencja szybko by się zakończyła w bardzo dużym stopniu jakby została wypuszczona Amigia w wer. mini. Takie coś można było zaobserwować rok temu jak ceny C64 leciały w górę, a potem po wypuszczeniu wer. mini ustabilizowało rynek. Może się mylę, ale coś pewnie w tym jest.

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2019 12:23:27 przez yogurt77
[#27] Re: Czy się opłaci Amiga 600 z takim osprzętem...

@yogurt77, post #26

no u nas to raczej zakup Amigi przestał być opłacalny w stosunku do innych krajów Europy, z tego co widzę za naszą zachodnią granicą można bez trudu kupić A500 za 60-70 euro czasami w boxie z jakimiś dodatkami. Koszt przesyłki niewielki. Sam kupiłem niedawno A1200 wersja C= z Blizzardem 1220 w cenie lekko powyżej 250 euro, głównie ze względu na kartę 1220.

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2019 12:42:59 przez charliefrown
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem