[#1] STACJA OD PIECA (pomocy!!)
Witam wszystkich braci AMIGOWCOW!!!

Moj problem polega na tym, ze mam dzialajaca stacje hd od peceta. Jest podlaczona jako df1: i doskonale czyta amigowskie DD (czyli aby zadzialala to musialem zmienic DISKREADY na tasmie). Chcialbym formatowac w formacie pc na 1.44MB. Mam CROSS-DOSa i jest tam opcja na 1.44MB. Oczywiscie robie mount pc1: Mam dyskietki hd z obiema dziurkami! Kiedy dam owe formatowanie to albo nie moze sformatowac 0 cylindra albo formatuje ( wtedy ciesze sie jak glupi do lustra) a jak skonczy okazuje sie, ze jest to zwykle 720kb. O co biega pytam sie????????!!!!! Czy jest to broblem jedynie MOUNTLISTy czy trzeba zwolnic obroty. Dodam, ze mam gola AMIGE1200 z hd 240MB.

AHA... Mam takze diskspare.device i owa stacja formatuje na 980kb ale nie radzi sobie juz z formatowaniem na 1.76MB.
[#2] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@MATRAS, post #1

Teű miaîem takie kîopoty, na szczëôcie funkcja "Format" w DOpusie 4.16 radzi sobie doskonale:)
[#3] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@MATRAS, post #1

Jak sam napisales masz stacje HD od pieca i bez zadnych przerobek bedzie dzialac tylko jako DD.
Jesli stacja jest widziana jako df1: nalezy zmienic zworke aby dzialalo jako df0:, lub odpowiednio spreparowac tasme jesli takiej zworki nie ma stacja dyskow.
Aby zwolnij stacje wymagana jest ingerencja w elektronike oraz montaz prostego ukladziku regulujacego obroty silniczka w zaleznosci od rodzaju dyskietki.

[#4] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@Roman, post #2

I FORMATUJE NA 1.44MB???
[#5] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@Norbert, post #3

Lecz ja nie chce wkladac jej do srodka amigi(jezeli o to chodzi). Zworki ustawilem tak by dzialala pod df1:. No i dziala! Rozumiem ty mozesz formatowac na 1.44MB.
[#6] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@MATRAS, post #5

Podpinasz ta stacje do gniazda dodatkowej stacji, czy moze masz zrobiony interface ktory umozliwia podlaczenie dwoch stacji FDD na jednej tasmie ?
Nie mam mozliwosci formatowania na 1.44MB gdyz jak juz wspomnialem nalezy zmodyfikowac stacje, a jakos mi sie to jeszcze nie udalo :)

ps.
Jesli cie to interesuje to Amiga moze mountowac obrazy dyskietek pecetowych 1.44MB, nie jest to moze to co bys chcial, ale niekiedy sie przydaje

[#7] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@Norbert, post #6

Mam ja podpieta do zewnetrznej, dodatkowej stacji. A jest moze mozliwosc tylko odczytywania dyskietek pc w formacie 1.44MB. Formatowac moge przecierz na piecu. To jak , jest jakas mozliwosc?
[#8] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@MATRAS, post #7

Nie ma mozliwosci odczytu dyskietku HD bez stacji HD.
A nie mozesz polaczyc Amigi z pecetem, albo korzystac z formatu DD ?

[#9] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@MATRAS, post #4

Jak najbardziej:)

[#10] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@MATRAS, post #1

Ludzie zlitujcie się. Jeżeli chcecie pisać (prowadzić) na amigowy portal (przynajmniej z nazwy), to kupcie sobie tę Amigę tak po prostu dla przyzwoitości. Każdy kto choć trochę się na tym zna, to od razu widzi, że o zagadnieniach które poruszacie nie macie zielonego pojęcia.

[#11] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@ArtPo, post #10

To czekamy na dokladne wyjasnienie zagadnienia i wtedy porownamy informacje na temat podlaczenia stacji pecetowej HD do Amigi oraz odczytu przez taka stacje dyskietek HD i DD (z interface jak i bez)

[#12] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@Norbert, post #11

Ano poczekamy, poczekamy na dokładne wyjaśnienie zagadnienia. A ja poczekam cierpliwie razem z innymi. Jednak nie będę bezwzględny i dam małą podpowiedź: proszę zwrócić uwagę na sygnał _MTRX.

[#13] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@ArtPo, post #10

Czy Ty próbowaîeô wogóle tego co pisaîem wczeôniej?
Jest jeszcze coô o czym nie wspomniaîem, dyskietki wczeôniej sformatowanej na 720kb,
przynajmniej u mnie, nie da sië sformatowac na 1.44MB, za to nówki da sië bez problemu.

[#14] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@Roman, post #13

Jeżeli pytasz się o formatowanie dyskietek w DOpusie, to odpowiadam że nie, nigdy nie używałem tego programu do tego celu i w ogóle z Opusa nie korzystam.

Ale ponieważ ci którzy czytają (i piszą) ten wątek pewnie nie bardzo wiedzą o co mi chodzi, to napiszę to dosłownie. Amiga wytwarza sygnał uruchamiający silnik stacji dysków _MTRON _tylko_ dla pierwszej wewnętrznej stacji df0: Do portu zewnętrznej stacji dysków doprowadzony jest sygnał _MTRX, który dopiero w odpowiednim dodatkowym układzie elektronicznym jest używany do wytworzenia sygnału _MTRON oddzielnie dla każdej dodatkowej stacji.

Tak więc niestety, ale stacja dysków od PC (a także wewnętrzna amigowa) podłączona jako df1: (albo df2: lub df3:) żadnej dyskietki czy to rzadkiej, czy gęstej nie sformatuje ani nie odczyta, bo silnik tej stacji nie mając odpowiedniego sygnału włączającego go nie będzie się obracał.

Zadanie specjalnych przystawkek umożliwiających korzystanie z dwóch wewnętrznych stacji dysków polega właśnie na wytwarzaniu tego sygnału, także każda stacja zewnętrzna musi taki odpowiedni układ w sobie posiadać.

Polecam zapoznać się z "rzeczywistą" Ami, a nie z emulatorem, szczególnie tym, którzy próbują coś programować i wydaje im się że to "chodzi". Później nie ma nawet komu wysyłać bugreportu, bo i co wysłać? hity z enforcera i fragment zdeasemblowanego kodu komuś kto po raz pierwszy zobaczy te rzeczy na oczy?

[#15] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@ArtPo, post #14

ArtPo napisał(a):

> Tak więc niestety, ale stacja dysków od PC (a także
> wewnętrzna amigowa) podłączona jako df1: (albo df2: lub df3:)
> żadnej dyskietki czy to rzadkiej, czy gęstej nie sformatuje ani
> nie odczyta, bo silnik tej stacji nie mając odpowiedniego
> sygnału włączającego go nie będzie się obracał.

Tak rzeczywiście jest z tym, że niektóre "duże" Amigi (np. A2000) mają na płycie głównej układ do generowania MTRON dla wewnętrznej stacji DF1.
[#16] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@ArtPo, post #14

Na poczâtku MATRAS napisaî:

> pc1: Mam dyskietki hd z obiema dziurkami! Kiedy dam owe
> formatowanie to albo nie moze sformatowac 0 cylindra albo
> formatuje ( wtedy ciesze sie jak glupi do lustra) a jak skonczy
> okazuje sie, ze jest to zwykle 720kb.

ArtPo, dzisiaj napisaîeô:

> Tak więc niestety, ale stacja dysków od PC (a także
> wewnętrzna amigowa) podłączona jako df1: (albo df2: lub df3:)
> żadnej dyskietki czy to rzadkiej, czy gęstej nie sformatuje ani
> nie odczyta,

Czytaj wiëc dokladnie na przyszloôc,
bo wyglâda na to, űe kolega MATRAS ma
stacjë z odpowiednim ukîadem.

A to powinieneô napisac na inny amigowy portal:
> Polecam zapoznać się z "rzeczywistą" Ami, a nie z emulatorem,

[#17] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@Roman, post #16

Aby Amiga rozpoznala stacje HD wymagana jest modyfikacja stacji pecetowej HD.
Modyfikacja ta ma na celu zwolnienie obrotow stacji 2 razy, oraz dostarczenie do sygnalu READY 16 impulsow (dyskietka HD) oraz 32 impulsow (dyskietka DD).
To tak w skrocie. Pomijajac oczywiscie dopasowanie stacji pecetowej zeby w ogole chciala dzialac z Amiga. (zworki, sygnal READY, DISKCHANGE itp)

[#18] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@Norbert, post #17

Celem zupelnienia:
Opis takiej przerobki byl w Magazynie Amiga nr 5/1995 str10
Zwyczajna przerobka umozliwia tylko odczyt dyskietek DD.

Moge podeslac ksero w/w artykulu.

Albo za ok 60-70 zl mozna czasem kupic na allegro flopa
HD Micronika.
[#19] Re: STACJA OD PIECA (pomocy!!)

@Ted, post #18

Wiec drogi Tedzie, jestem bardzo zainteresowany owym kserem. Wiec prosze przeslij mi go na maila. Z gory dziekuje....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem