[#1] Poniosło mnie
Koledzy mam prośbę, wdałem się na YT z jednym gościem w niepotrzebną dyskusję o Amisi, co prawda mam mocne argumenty jednak osobnik jest nieprzejednany, ja swoje on swoje, wiem że mam rację ale on jest mądrzejszy i wszystko wie lepiej bo coś tam pamięta że ktoś coś mu powiedział. cały czas mnie prowokuje i ubliża. Nie chce już mi się z nim gadać, gdybyście mogli udzielić wsparcia i typa uświadomić to byłbym mega wdzięczny. Prośba do właścicieli mocno rozbudowanych modeli i znających realia przed rokiem 2000

tutaj link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=9i6QqHEUzx0&t=226s

temat zaczynam od tego że A500+ używałem w 1996r do neta

mój nick blurfilm a jego paul von hindenburg
[#2] Re: Poniosło mnie

@blur, post #1

A po co typa uświadamiać. W 1997 robiłem pierwsze próby wchodzenia do Internetu przez pożyczony modem z Amigi 500 z kickiem 3.0, dyskiem twardym i 2 MB fast. Dało się na tym odpalić Miami i IBrowse (PAL HighRes Laced 16 kolorów) i nawet wejść tu i tam, pobrać pliczek z Aminetu, czy tam jakieś obrazki. W 1999 w pracy podłączyliśmy A1200 z 4 MB fast poprzez kabel null-modem do serwera i mieliśmy dostęp za darmo nielimitowany, z prędkością 4,5 kB/s co prawda, ale wreszcie można było godzinami wisieć na IRC. Wtedy jeszcze większość stron WWW działała na takim konfigu przyzwoicie, chociaż amigowe przeglądarki zaczynały nie nadążać, a pecety były już znacznie szybsze i miały lepszą grafikę.

Niemniej wchodzenie w polemikę w komentarzach pod tym filmem uważam za stratę czasu.
[#3] Re: Poniosło mnie

@blur, post #1

To coś jakby następny temat pc vs amiga? Ja mam żelazny argument nie do pobicia.
Na pececie były pixele wielkości kafli łazienkowych a amiga wyświetlała piękny,
rozmyty obraz rgb.
[#4] Re: Poniosło mnie

@blur, post #1

I Ty się tym przejmujesz? Olej to i tyle. Tak czy inaczej nikogo na siłę nie przekonasz aby uwierzył że coś można zrobić skoro on najwyraźniej nie chce wierzyć że się da. Szkoda czasu i energii.
[#5] Re: Poniosło mnie

@blur, post #1

Chwała Ci za miłość do Amigi, za wiedzę i korzystanie z Amigi w czasach gdy wszyscy hurtem przesiadali się na piece(wstyd ale ja też)
Odpuść taka dyskusja jest jak szachy z gołębiem, nasra, rozwali figury,pionki a na koniec odleci zadowolony z siebie.
Koncepcja Amigi przerosła swoje czasy. Gdyby powstała kilka lat później była by PSX i prawdziwym PC multimedia naszych czasów, może nawet Apple, biorąc pod uwagę te dobre strony.
[#6] Re: Poniosło mnie

@mmarcin2741, post #3

Hehe, pecety dalej walczą z pikselozą robiąc coraz to coraz wyższe rozdziałki by ją zatuszować.

Na Amidze na CRT jest piękny obraz grafiki 2D. Już nawet nie chodzi o rozmycie, a o sposób malowania/tworzenia takiej grafiki. I to się w ogóle nie starzeje.
[#7] Re: Poniosło mnie

@MarekG1, post #5

Nie powiem że się na PC nie przesiadłem, baa byłem nawet zmuszony sprzedać Amigę z powodów finansowych, ale na zawsze w sercu została i od kilku lat mam znowu ten sprzęt i pokazuję mojej córce na czym stary kiedyś pracował, pewnie nie wrócę do konfigu sprzed "zdrady" bo nie wiem czy bym się w 7tys zmieścił ale podstawy są :) Chodzi mi tylko o to żeby typ zobaczył że nie jestem sam i jakieś słowo potwierdzające to o czym mówię bo sam go nie przegadam.

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2019 21:45:31 przez blur
[#8] Re: Poniosło mnie

@blur, post #7

Zaproś go na dyskusję tutaj na forum.
[#9] Re: Poniosło mnie

@MarekG1, post #5

Wyluzuj. Dlaczego wstyd? PC był lepszy w tamtych czasach, rozwijał się. Na czym przeglądasz PPA? Ja na PC i nie wstydzę się tego. Większość z nas ma PC ... i Amigi.
[#10] Re: Poniosło mnie

@blur, post #7

Ty wiesz że Amiga dawała radę, ja wiem, od groma ludzi wie.
Ale człowiek który twierdzi że Amiga to dno bo gry 3D/MP3 nie chodziły, nie zasięgnie głębszej wiedzy bo po co. Ja osobiście uważam że uruchamianie portów gier 3D na Amidze jest bezsensowne. Nie ta architektura i nie te czasy i nie duch Amigi. Co może sama architektura pokazuje Wampir. W pewnym momencie rozwoju komputerów wszystko poszło w megaherce procesora( w dużym uproszczeniu), by powrócić do układów specjalizowanych (dźwięk, grafika itd) po kilku latach. Jak pisałem kogoś takiego nawet argumentami wszystkich profesorów nie przekonasz, a być może żeruje na Twojej miłości do Amig.

Wstyd jest teraz, wtedy były takie czasy, co nie zmienia faktu że darzę dużym szacunkiem osoby które miały wiedze i samozaparcie by korzystać z Amigi jak ja wtedy z lenistwa(albo z idziesz do szkoły gdzie potrzebny jest PC) z PC

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2019 22:07:45 przez MarekG1
[#11] Re: Poniosło mnie

@MarekG1, post #10

Pamiętam jak do takich typów na Intel Outside Party rzucali pomidorami. Byłem widziałem !! A konkurencje (łamanie płyty PC na czas) SUPER ZABAWA. Chciałem coś mu odpisać ale były by tylko cyt "pipipipi.........pipipipip.pipiipipipi" Ja i Andrzej na Amidze sterowaliśmy już rożnymi urządzeniami elektronicznymi, a którymś roku Andrzej wygrał bezkonkurencyjnie w elektroniku konkurs ( Mistrz Elektroniki praktycznej - Amiga sterowała rożnymi urządzeniami - Magnetofon SONY , miernik napięcia, tablica diodowa LED)...... Ja w programie MAXON PLP projektowałem już PCB w tamtych czasach ( mam te projekty )
Ale ten gościu tego nie zrozumie .......... PCtowa lama. dla niego wyznacznikiem jest MP3 ...
A tak poza poza tym przejrzałem gościa za jego czasów nie było komputerów .
Paul von Hindenburg (1847–1934) – niemiecki feldmarszałek i polityk, w latach 1925–1934 prezydent Rzeszy. wiec ma g.... do powiedzenia !!!
[#12] Re: Poniosło mnie

@misiek2, post #9

Widzisz wstyd bo przed kamerami obiecałem że jej nie zostawię :( Ale to były takie czasy, kogo było stać żeby 3 komputery trzymać. kupiłem C64 sprzedałem kupiłem A500+ i A570 sprzedałem kupiłem Amigę 1200 z PPC sprzedałem i chciałem iMaca kupić ale był problem z softem dla elektroników i był jakiś przestarzały PC a reszta kasy poszła na ZUS :(

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2019 22:12:47 przez blur

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2019 22:14:57 przez blur
[#13] Re: Poniosło mnie

@Cizar, post #11

Oj to były czasy, pamiętam jak z Petro Tyshchenko na Amiga Show 1998 pastwiliśmy się nad płyta główną od PC :) on po niej skakał i polewał wodą a ja paliłem na niej gumę moim Audi 80 rocznik `79 :)
[#14] Re: Poniosło mnie

@blur, post #12

Przed kamerami nie obiecywałem.
Choć miałem bieda historię podobną to Twojej.
C64 - A500 - CD32 + promodule > 586 AMD
Nie było mnie stać na wymarzoną A1200. O turbo nie wspomnę ):

Do dziś pamiętam jak kumplowi szczena opadła na samo intro do Canon Folder.
Miał 286 może 386 SX i Covoxa.
A teraz człowiek dorósł, ma własną kasę i własny rozum. Potrafię ocenić realnie możliwości Amigi, oraz to że to co dobre nie zawsze jest lepsze, bo ekonomia, trendy itp.
Kiedyś walczyłem z Atari, teraz kocham ludzi z retro pasją, ale też ze zdrowym podejściem i ogólną wiedza na temat komputerów. Argumenty typu MP3/gry 3D chodzi tylko na super Amidze, są dla mnie całkowicie nie trafione. To jak zawody ryby i małpy w wchodzeniu na drzewo lub pływaniu. W zależności od kryterium oceny, wyniki są super lub żadne.

A i na imprezach Amigowych nie bywałem ale jeszcze to nadrobię:)
Byłem pierw za młody, a później za stary(czytaj Żonaty)

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2019 22:31:33 przez MarekG1
[#15] Re: Poniosło mnie

@blur, post #13

Nie jednak mnie tez poniosło i musiałem mu wygarnąć jak za starych dobrych czasów wojny z PC-towcami .
[#16] Re: Poniosło mnie

@Cizar, post #15

Dzięki wszystkim za wsparcie OK
[#17] Re: Poniosło mnie

@blur, post #1

1. Na serio nie rozpoznałeś trolla?!
"Internet w Amigach??? Jak to wogule było możliwe?! Przecież żadna Amiga nie miała żadnego modemu ani karty sieciowej czy czegoś w tym rodzaju w związku z tym dziwi mnie to co napisałeś i to bardzo..."

2. Skasuj swój post to wszystkie odpowiedzi znikną szeroki uśmiech I wklej sobie go na nowo
[#18] Re: Poniosło mnie

@Vato, post #17

troll nie troll ale wiesz że to odzwierciedla 99% wiedzy ludzi o komputerach Amiga, zawsze trzeba było coś udowadniać i pokazywać, dlatego wystąpiłem w TV żeby ok roku 2000 uświadomić że Amiga jest nie tylko do grania w proste gierki.
[#19] Re: Poniosło mnie

@blur, post #18

Typ typem, nie pierwszy i nie ostatni taki internetowy wojownik. Tylko, że uświadamianie ludzi najlepiej robić w sposób pozytywny, pracą u podstaw. Zamiast marnować na niego czas lepiej pokazać innym osobom, bardziej otwartym na fakty (a nie mity) czym była i jest Amiga. Ludzie bardzo często mają tendencję do trwania w ignorancji tylko i wyłącznie w imię postawienia na swoim. Takie PC vs Amiga przypomina mi nieco kibolstwo, nie pogadasz, nie przekonasz, no chyba, że dasz wpierd*l.
[#20] Re: Poniosło mnie

@blur, post #1

Napisałem tam co nieco z konta żony, bo nie mam konta na YT ani google.
[#21] Re: Poniosło mnie

@blur, post #18

Vato w poście 17 w 2im punkcie podpowiada najbardziej sensowną reakcję. Zapisz sobie gdzieś swój pierwszy post na jaki odpowiedział, potem go skasuj i zniknie cała dalsza rozmowa, o czym koleś nie zostanie poinformowany, po czym wstaw swój post ponownie o czym też nie zostanie poinformowany, i będzie twoje na wierzchu.
[#22] Re: Poniosło mnie

@blur, post #1

Mam jeszcze modem, za pomocą którego w 1997 roku, łączyłem się z internetami moją A600 z 2MB chip i dyskiem twardym 43MB szeroki uśmiech
[#23] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Poniosło mnie
[#24] Re: Poniosło mnie

@mmarcin2741, post #3

To coś jakby następny temat pc vs amiga? Ja mam żelazny argument nie do pobicia.
Na pececie były pixele wielkości kafli łazienkowych a amiga wyświetlała piękny,
rozmyty obraz rgb.

A to fakt, po raz pierwszy jak zobaczyłem w sklepie komputerowym Mortal Kombat na jakimś 386 z VGA, to od razu uderzyła mnie widoczność pikseli - coś, co nie miało miejsca na A500 w 320x256 i Philipsie CM-8833-II.

Inna sprawa to liczba kolorów i brak parallaxy u nas
[#25] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Poniosło mnie
[#26] Re: Poniosło mnie

@blur, post #1

Nie widzę tam tej dyskusji.

Powinieneś zmienić swoje nastawienie, bo ucieczka z płaczem to tylko odżywka dla ignoranta. Sam kiedyś miałem podobną sytuację i uciekłem, ale z perspektywy czasu patrzę na siebie jak na idiotę, gdy sobie przypomnę tamte czasy.

Podstawowe powiedzenie i moje ulubione: "Nie kłóć się z idiotą, bo sprowadzi cie do swojego poziomu i pobije doświadczenie" ma tutaj zastosowania jak znalazł.

W przypadku takich ludzi, wystarczy spokojnie podawać kolejne rzeczowe argumenty, aż się zamknie, w miarę "postępu" dyskusji, jeśli się nie podda, może zacząć się powinąć nóżka i zacznie gadać głupoty, które nawet laik wyłapie, jeśli doprowadzić go do rozdrażnienia, to to jest Twoje zwycięstwo, jeśli jest odwrotnie, to Twoja porażka. bierz pod uwagę, że strona kłótni, może być na tyle tępa, że żadne argumenty do nie nie dotrą, bo ma włożonego eproma zamiast mózgu, to raz, po dwa, może czerpać nieopisaną radość z irytowania twojej osoby, a przyprowadzenie kolegów da mu jeszcze większą satysfakcję.
[#27] Re: Poniosło mnie

@mmarcin2741, post #3

tyle że po prawdzie to tę mityczną zajebistość Amigi akurat w kwestii rozmywania obrazu należy traktować bardziej jako dowcip. Dzisiaj ludzie mają problem, kiedy obraz na tv jest zbyt nieostry przez upscaling. Amigowcy pewnie by skakali z radości ;)
[#28] Re: Poniosło mnie

@Jacques, post #24

Gdybyś sobie puścił MK z PC przez RF, Composite lub SCART na TV, to różnice zmieniłyby się diametralnie na korzyść PC. Nie lubię za bardzo argumentów typu, Amiga była lepsza, bo Telewizor rozmywał piksele. To tak jakbym powiedział, że włoskie samochody są lepsze od Passata kolegi, bo Ferrari jest szybsze.

Pikseloza była mniej zauważalna na Amidze (pomijam fakt, że rozdzielczość pionowa była trochę większa), bo była tuszowany przez jakość sygnału i sam odbiornik, dochodzą jeszcze "scanlines". W PC nic nie było tuszowane.

Mój kolega miał monitor do A600 (nie pamiętam nazwy) i tam piksele były wyraźne, co mi zawsze się podobało, obraz był czystszy, ładniejszy i wyraźniejszy niż przez SCART na TV.
[#29] Re: Poniosło mnie

@sanjyuubi, post #28

To jest wszystko kwestia gustu. Ja nie lubię współczesnych filtrów, które mają nowe monitory. Akurat, żeby skrolowanie na Amidze było ostre jak żyleta, potrzeba CRT, najlepiej dobrego - Multisync.

LCD przez scandoubler można zbliżyć jakość skrolowania ale jednak tylko na CRT wygląda to jak należy - płynnie i wyraźnie.
[#30] Re: Poniosło mnie

@Krashan, post #2

We wrześniu 1996 przeprowadziłem się do Gdańska i tam korzystałem z internetu na mojej A1200 + 4mega Fastu i hadek. Modem 14400. Mam nawet zgrane logi z rozmów na ircu #Amisia, #AmigaPL, #AmigaScene i innych takich. No, ale to A1200.

p.s.
Modem czekał niemal rok abym mógł z niego korzystać. W mojej mieścinie była stara centrala i wybieranie impulsowe. Nigdzie nie mogłem się połączyć taka była jakość, eh...

.. że zacytuję ...bo miałem tylko 8 Mega Ramu... takie były czasy ;) :D

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2019 17:38:05 przez Deftronic/...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem