[#1] Przedłużacz do portu PCMCIA
W końcu znalazłem chwilę czasu, żeby zbadać kwestię przedłużenia portu PCMCIA. Mam zamiar podłączyć kable różnej długości, obejrzeć zbocza sygnałów oscyloskopem, sprawdzić transmisję dużej ilości danych. Prototyp powstał na bazie przelotki KA37. Wyniki eksperymentów opiszę w tym wątku.

[#2] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Krashan, post #1

A nie dało by się jakiś przeszczep pcmcia do dużych Amig?
[#3] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Shredder, post #2

Słabo to widzę. Kontroler PCMCIA jest w układzie Gayle, którego w dużych Amigach nie ma.
[#4] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Krashan, post #3

a jakaś karta Zorro i sterownik?
[#5] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Krashan, post #1

Dobre wieści!
[#6] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Shredder, post #2

Są karty na ISA z PCMCIA, ale to kwestia posiadania odpowiedniej karty na Zorro i co ważniejsze oprogramowania tego...
[#7] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Krashan, post #1

Mam zamiar (...) sprawdzić transmisję dużej ilości danych.

Krashanie, koniecznie sprawdź crc przesłanych plików.
[#8] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Umpal, post #7

Krashanie, koniecznie sprawdź crc przesłanych plików.
Oczywiście. Może nawet MD5, chyba że to będzie trwało godziny...
[#9] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Krashan, post #1

Czy była by szansa zamknąć PCMCIA w obudowie desktop A1200? np. WiFi i tylko antenkę wyprowadzić ?
[#10] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Risc, post #9

Właśnie jeżeli testy wypadną pozytywnie, to będzie to jedno z zastosowań tego sprzętu. Co prawda zamocowanie i zaizolowanie karty w środku pozostanie sprawą użytkownika. Antena może też być wewnątrz Amigi, byle nie między klawiaturą a płytą główną (dwie metalowe płaszczyzny skutecznie stłumią sygnał).

Zacznę od kabla 15 cm. Biorąc pod uwagę, że przelotka KA02 dodaje około 12 cm ścieżek, a nie miałem żadnej reklamacji na transmisję danych, spodziewam się, że problemów nie będzie. Do umieszczenia wewnątrz A1200 desktop karty WiFi 15 cm powinno wystarczyć.

Później mam zamiar przetestować kable 25 i 35 cm, tu trzeba już będzie uważać i przede wszystkim sprawdzić oscyloskopem możliwe odbicia i oscylacje na zboczach. Teoretycznie takim długim kablem można nawet uszkodzić układ Budgie. Szanse niewielkie, ale muszę to starannie sprawdzić.
[#11] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Krashan, post #10

Swego czasu zrobilem sobie przedłużenie PCmcia i podłączałem modem internetowy wszystko chodziło bez problemu. Jutro wstawię zdj.
[#12] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@mwb113, post #11

link

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2019 20:48:55 przez mwb113
[#13] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Krashan, post #10

Trochę to trwało, ale w końcu mam działajacy prototyp przedłużacza. Na zdjęciu z kablem 15 cm.

Dobra wiadomość to ta, że działa. Zła jest taka, że po zmianie kabla na 25 cm adapter SD działał nadal natomiast karta sieciowa (3Com EtherLink III) już nie. Jeżeli jest włożona przy starcie Amigi, mamy reset bez końca. Jeżeli włoży się ją później, danie „online” w stosie TCP/IP kończy się zwisem na twardo. Z tego wynika, że albo tak dziwnie skopałem kabel, że nie działa tylko z sieciówką, albo po prostu 25 cm to już dla niektórych kart za dużo.

Niestety więc pomysły na przedłużacz do Amig w wieżach ze śledziem na tył, albo panelem 3.5" na przód, wymagają grubszego zakombinowania. Taki zwyczajny pasywny przedłużacz z kablem nie da rady.
[#14] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Krashan, post #13

A może przy tak długim przewodzie napięcie zasilania za bardzo spada, zapewne karta sieciowa pobiera więcej prądu niż karty CF/SD.
[#15] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Alex, post #14

Co prawda zasilanie jest puszczone dwiema żyłami, a masa nawet czterema, ale rzecz jest do sprawdzenia.
[#16] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Krashan, post #15

Może mały kondek przy gnieździe na próbę?
[#17] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@tbone, post #16

Albo spróbować bezpośrednio zasilanie podłączyć do drugiego elementu, nawet molexem, jeśli to to to może dałoby się to wyprowadzić zgodnie z planem, jedynie trzeba by zasilanie doczepić.
[#18] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Krashan, post #13

To może Podejrzyj jak to inni zrobili ?
takie przedłużacze są na rynku, mają 30 cm + długość pełnej karty PCIMCIA.
Jak problem nie leży w zasilaniu to pewnie w ekranowaniu sygnałów, zastosowana taśma w tym przedłużaczu wygląda jak by była ekranowana.

są panele przednie PCIMCIA na ISA połączone taśmami od dysków PATA, ale mają dedykowany kontroler który pewnie załatwia sprawę ? ( jak to PCIMCIA 16 bit to nie potrzebuje takiego "grubego" układu, przecież to praktycznie ISA )

TU jest prosty interfejs na taśmach od HDD, tylko nie widać dokładnie co jest w samym panelu

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2019 22:57:32 przez UJP
[#19] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@UJP, post #18

Patrząc tamto jest na zwykłych taśmach IDE nie na UDMA66, Krashan może za dobrej taśmy użyłeś?
[#20] Re: Przedłużacz do portu PCMCIA

@Mandi, post #19

Gęsta taśma jest ponieważ PCIMCIA ma 68 sygnałów, a rzadka taśma IDE ma tylko 40 przewodów, a gęsta 80 , dla tego w tamtych panelach są zastosowane dwie takie taśmy, nawet przy tym pojedynczym PCIMCIA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem