[#1] amiga 600 zaczepy
hej jest ktoś w stanie wydrukować zaczepy do amigi 600 ?
[#2] Re: amiga 600 zaczepy

@air4444, post #1

Da radę, wątek w tym temacie już jest założony TU.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2019 08:26:05 przez Adinfo
[#3] Re: amiga 600 zaczepy

@Adinfo, post #2

Już są zrobione. Dam jakieś info i fotki niebawem. Cena groszowa. Dobra jakość wykonania.
[#4] Re: amiga 600 zaczepy

@pong777, post #3

Również będę zainteresowany :)
[#5] Re: amiga 600 zaczepy

@pong777, post #3

wydaje mi sie, ze te zaczepy pod a600 byłyby "trwalsze"
https://www.thingiverse.com/thing:3381904

tutaj dodaje takze clipsy na "tył obudowy" pasuje do kazdej amigi :)
https://www.thingiverse.com/thing:3526463
[#6] Re: amiga 600 zaczepy

@sajdor, post #5

[#7] Re: amiga 600 zaczepy

@Drakon, post #6

hej, czy juz doszliscie do finalnej wersji zaczepow do a600 i a1200, zarowno tylne jak i te boczne?
[#8] Re: amiga 600 zaczepy

@ami2019, post #7

Ale jakiej finalnej? Te które mam sprawdzają się znakomicie, a boczne są zbędne.
[#9] Re: amiga 600 zaczepy

@Drakon, post #8

a gdzie je można w PL kupić?
?
[#10] Re: amiga 600 zaczepy

@Cezarykl, post #9

Na allegro są do kupienia
[#11] Re: amiga 600 zaczepy

@Blady, post #10

hej, rozmawialem z kolegami ktorzy sie udzielali w tym temacie i efekty byly takie ze:

- boczne przeciez sa potrzebne bo wtedy stacja odstaje..
- te ktore wytworzone sa jednak wylamuja sie bo zabki sa za slabe i niestety nie trzymaja (trzeba je przerobic)
- a600 jest inne niz a1200 wiec trzeba zrobic 2 rozne rodzaje
- itp itd

wiec nie jest tak ze to juz jest potwierdzone w boju, tym bardziej czepiam sie tych bocznych bo np u mnie wylamany mam boczny i to wlasnie tam jest problem (odstaje)

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2019 07:11:53 przez ami2019
[#12] Re: amiga 600 zaczepy

@Blady, post #10

Ja testowałem drukowane przez Adinfo i te co pasowały do jego obudów A600 to nie pasowały do moich A600 więc tak różowo nie jest.

Adinfo miał coś poprawiać, ale na razie temat ucichł :)
[#13] Re: amiga 600 zaczepy

@lopezpb, post #12

o wlasnie, do tego zmierzam... byly robione eksperymenty ale chyba nie doszlo do finalnej wersji...
[#14] Re: amiga 600 zaczepy

@lopezpb, post #12

Z góry przepraszam za opóźnienia. Z tymi tylnymi o Was pamiętam (jak je skończę to podeślę tak jak pisałem na pw) tylko na rusztowaniu naginam od początku wakacji z dociepleniem i nie miałem czasu przysiąść, do przyszłego tygodnia muszę oddać część rusztowania (będę zaciągać siatkę zbrojącą) - sam to wszystko robię. Do A600 robiłem od nowa kształtem zbliżone do oryginalnych i pasują lepiej niż te poprzednie (parę testowo wydrukowałem ale nie sprawdzałem jeszcze ich wytrzymałości). Przy gorszej pogodzie zrobię konkretne testy aby nie dać "ciała" - tak jak obiecałem. Co do tych bocznych to te z projektu co drukowałem faktycznie są do niczego bo te ząbki odlatują - są za słabe. Ostatnio jednak próbowałem używać trwalszych materiałów niż te białe PLA. Ale jak pisałem też kombinuję nad bocznymi z elementem dociskowym - nie jednoczęściowych - wtedy jak się uda nie będzie takiego ryzyka wyłamania ząbka co trzyma górną obudowę.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2019 07:32:41 przez Adinfo
[#15] Re: amiga 600 zaczepy

@ami2019, post #11

wiec nie jest tak ze to juz jest potwierdzone w boju, tym bardziej czepiam sie tych bocznych bo np u mnie wylamany mam boczny i to wlasnie tam jest problem (odstaje)

Ja piszę o A600, też mam wyłamany ten z boku, ale śruba trzyma całość. Wkleiłem tylko te cztery tyle, przykleiłem na SG, trzyma jak spawane.
[#16] Re: amiga 600 zaczepy

@Drakon, post #15

Te boczne to mam nadzieję, że to wypali. Ma to wyglądać tak, że dolna część tego bocznego zaczepu będzie pusta w środku, przez nią przechodzi metalowy trzpień, na który nałożony jest zaczep z ząbkiem (jeszcze nie wiem z czego to zrobić) - następnie mała sprężyna z tyłu naciska go do przodu aby siedział w szczelinie zaczepu w górnej obudowie - wiem, że to może wygląda nierealnie, mimo to spróbuję. Problem jednak może być jak ktoś ma Goteka z obudową OLED w środku - wtedy jest dużo mniej miejsca na ten zaczep przy stacji dysków.
[#17] Re: amiga 600 zaczepy

@Adinfo, post #16

To jest myśl - ramka z gotowym zaczepem. Tyle, że bez absu nie ma co do tego podchodzić.

Tył drukuję z PLA i trzyma ok.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2019 08:04:19 przez tbone
[#18] Re: amiga 600 zaczepy

@tbone, post #17

Dokładnie, tylne zaczepy to nie będzie problem, ale te boczne to już nie tak łatwo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem