[#1] Rejestrator dźwięku w Windows 7
Mam trochę starych kaset z bajkami i chciałem je zdigitalizować. Podłączyłem magnetofon do laptopa z Win7 i używając systemowego rejestratora dźwięku zgrałem kilka bajek. Niestety jakość nagrania jest taka sobie, więc mam pytanie, czy stosując inny program do rejestracji dźwięku można uzyskać lepszą jakość nagrania? Jeżeli tak, to jaki program polecacie?
[#2] Re: Rejestrator dźwięku w Windows 7

@PopoCop, post #1

Spróbuj Audacity. Darmowy, łopatologiczny, mnóstwo tutoriali w necie.
[#3] Re: Rejestrator dźwięku w Windows 7

@PopoCop, post #1

Ja bym to zrobił na darmowym Audacity, a potem przepuścił przez filtr usuwający "szum tła".
Pro tip: Podłącz magnetofon do tego samego gniazdka co Twój komputer. Powinno być mniej "buczenia".
[#4] Re: Rejestrator dźwięku w Windows 7

@PopoCop, post #1

Z mojego doświadczenia – systemowy rejestrator, oprócz tego, że jest niezbyt wygodny w obsłudze, jest w porzo jeżeli chodzi o jakość nagrania. Natomiast podstawą jest używanie dobrej, zewnętrznej karty audio, najlepiej nie zasilającej się z USB laptopa. Na lapkowej "integrze" zazwyczaj nie da się osiągnąć dobrej jakości. Do nagrywania używam Audacity, ze względu na graficzny wgląd w poziomy sygnału i możliwość edycji od razu po nagraniu.
[#5] Re: Rejestrator dźwięku w Windows 7

@Krashan, post #4

Dziękuję za wskazówki. Zmiana rejestratora na Audacity nie pomogła. Problem tkwi w sprzęcie - w laptopie mam tylko wejście mikrofonowe, które nie daje zbyt dobrej jakości nagrań.
Podpiąłem magnetofon do stacjonarnego PC, który ma wejście Line-in i tu jakość jest o wiele lepsza. Właśnie trwa nagrywanie bajki z kasety na Audacity.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem