[#1] PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku
Drodzy koledzy, szukam informacji.
Korzystając z PFS3AIO v3.1 jaką wielkość bloku powinienem ustawić dla dysku 160Gb i partycji max 50gb pod OS 3.1.4.1?
Jak zostawię 512kb to losowo występują błędy w odczycie.
Przerabiał ktoś już ten temat? Może ktoś z powodzeniem używa wielkość bloku 4k?
Na zagranicznych forach czytałem że 4k jest nie zalecane.
Dzięki.
[#2] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@neuron55, post #1

a maxtransfer masz ok? no i czy testowales na zwyklym 3.1, moze cos popsute jest w 3.14?
[#3] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@michal_zukowski, post #2

Maxtransfer jest ok 0x1FE00, testowałem tylko na 3.1.4.
[#4] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@neuron55, post #1

ja uzywam mniej wiecej takiego dysku, mam kick 3.1 i przez Don Adana poprawione device (inne nie dzialaly), nic nie zmienialem, uzywal domyslnych ustawien i jest ok. nawet nie jestem pewny czy maxtransfer trzeba bylo zmieniac :)

Moze cos z dyskiem nie tak?

ps: partycje mam max 40gb
[#5] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@neuron55, post #3

Ja dla zwykłych HDD nigdy nie zmieniałem MaxTransfer i nie było z tym problemu.
Nawet na dużych dyskach...
[#6] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@MariuszK, post #5

no wlasnie, czyli powinno dzialac out of box zwlaszcza z tym kickstartem
[#7] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@juen, post #6

Hmm... dysk jest nowy. Zapomniałem napisać że dysk pracuje w A4000D pod kontrolerem IDE na płycie Amigi.
No nic, sprawdzę wszystko jeszcze raz :)OK
[#8] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@juen, post #6

Jakiego identyfikatora używacie dla PFS3AIO? Ja używam 50465303.
Opcja Direct SCSI transfer nie powinna być aktywna jeśli używamy zintegrowanego kontrolera IDE?
Ja mam tą opcję nie aktywną.
[#9] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@neuron55, post #8

tak identyfikator jak u wszystkich . byc moze tu cos jest w kwestii a4000 wiec ja odpadam, bo mam a1200 :)

chociaz i tak wydaje mi sie, po juz wielu bojach z cf i hdd, ze jak cos jest zbyt skomplikowane to problem lezy zupelnie gdzie indziej niz nam sie wydaje. np dla mnie ostatnio ciaglym niepowodzeniem okazalo sie scsi.device to szybkie, ktore niby powinno dzialac ale w koncu gdzies tam przeczytalem, ze zdarza sie, ze nie dziala - podmienilem na Don Adamowe i wow. tyle czasu stracilem... myslalem, ze ludzie z tym kickiem co Twoj maja bezproblemowa obsluge... to po prostu powinno dzialac samo z siebie, wystarczy wgrac handler i wybrac pfs przy partycjonowaniu. ze dziala to wiesz bo przy formatowaniu wyskakuje okienko :)
[#10] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@juen, post #9

jeszcze wpadła mi jedna myś,l że może dysk źle leży. Ostatnio prawie przeinstalowałem cały system na swoim serwerze ponieważ dysk dawał objawy zepsucia okazało się, że wystarczyło go położyć poziomo zamiast bokiem

Ten dysk pracuje 24/7 od ponad 6 lat i to ostatni ide w zestawie. Byłem pewny że kaput bo wywalal co parę dni a tu takie rzeczy :)

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2019 20:29:54 przez juen
[#11] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@juen, post #6

Czyli tak:

Dla dysku IDE 160GB partycje np. 60gb
Identyfikator - 50465303
Wielkość bloku - 512 ( gdzieś na EAB przeczytałem że blok 512 nie u wszystkich dobrze się spisuje i niektórzy próbowali 4096 )
Opcja Direct SCSI transfer - nie aktywna
Max transfer - zostawić w oryginale

Jeśli coś jest źle, poprawcie mnie proszę.
[#12] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@neuron55, post #11

Na a4000 sprawdzałem z blokiem 512 i 1024 pod Os3.9- żadnych problemów.
Spróbuj innego scsi device, lub innego dysku (możliwe, że jest niepoprawnie odczytana struktura dysku).
Konfigurowałeś go pod Amigą, czy WinUae?
[#13] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@BULI, post #12

Dysk konfigurowałem pod Amigą, SCSI.device jest z OS3.1.4.1. wersja 45.7
Mam KS w kościach.
Dysk jest nowy, jest to Hitachi CinemaStar 160GB
Model HCP725016GLAT80 ( Tak też jest rozpoznawany przez HDToolBox )
Dane które są na nalepce dysku to:
Cylinders:16383
Heads:16
Blocks per Track: 63
LBA:312.581.808 Sectors

HD TOOLBOX w OS3.1.4.1 rozpoznaje ten dysk tak:
Cylinders:310101
Heads:16
Blocks per Track:63
Blocks per Cylinders:1008
Size: 152628M ( 150 Gig ) Podczas zakładania partycji do wykorzystania jest 150GB
Przetestowałem rozmiar bloków i okazuje się że niezależnie jak ustawię wielkość bloku, to on sam ustawia się na 2048, buforów mam 150, podpatrzyłem w SysInfo v4.3
Dysk ten działa bez problemów z FFS v46.20 czyli z OS 3.1.4.1, ale ten FFS jest woooolny.

Wiem że OS 3.9 BB2 podaje całkiem inne wartości dysku... no ale ponoć te z 3.1.4. są bardziej dokładne. Sam już nie wiem
[#14] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@neuron55, post #13

Jeśli dysk dalej sypie błędami (upewnić się co do taśmy HDD) i sprawdzić pod innym scsi.device.
[#15] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@BULI, post #14

Skoro to wina filesystemu, to jakim cudem taśma HDD czy scsi.device miałoby być winne? Ja bym spróbował innych filesystemów, jeśli FFS nie pasuje.
[#16] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@Hexmage960, post #15

A gdzie jest jednoznaczna informacja, że to wina filesystemu? Chyba, że mi coś umknęło.
Ja wiem, że pojawiają się błędy, więc problem może być po stronie sprzętowej jak i softwarowej!
Z tego co wiem, to autor ma tez inne Amigi/systemy warto sprawdzić w takim razie ten dysk z PFS z pod 3.1.4 pod 3.9 lub np AOS4, lub MOS ok, racja
[#17] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@BULI, post #16

A gdzie jest jednoznaczna informacja, że to wina filesystemu? Chyba, że mi coś umknęło.
Kolega napisał, że pod FFS dysk działa bez problemów.
[#18] Re: PFS3AIO v3.1 i wielkość bloku

@Hexmage960, post #17

Racja- zapomniałem o tym OK

Z tego jasno wynika, że po prostu pod 3.1.4 PFS (w tym wypadku) nie działa poprawnie
I bez kombinacji (typu podmiana SCSI.device z innego źródła) się nie obejdzie.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2019 09:04:48 przez BULI
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem