[#1] Fizyk co sie za - potrzebny
Prawie kazdy widzal eksperymet z magnesem przechodzacym przez rure miedziana
np. tak jak TU.
To ze to nie fejk wiem bo sam sprawdzilem. Dlaczego tak sie dzieje tez mozna prosto wytlumaczyc.
Ale mnie interesuje inna sprawa, a mianowicie ciezar calosci takiego ukladu.
Pierscien miedziany ma swoj ciezar tak samo jak magnes.
Kladziemy rure miedziana na dokladnej wadze, spisujemy wynik.
Pytanie: co wskaze waga w momencie wpuszczeniu magnesu puki nie osiagnie szalki wagi?

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2019 13:15:58 przez Phibrizzo
[#2] Re: Fizyk co sie za - potrzebny

@Phibrizzo, post #1

A ile ma ważyć, gdyby waga magnesu się zmieniła to zaczął by się unosić a nie opadać, to że coś jest w polu magnetycznym nie znaczy że nie działa na niego grawitacja a zatem zmienia się jego waga. Jeśli odczyt na wadzę nie jest stały znaczy to że pole wytworzone przez magnes, fałszuje wyniki. Po za tym słaby ten bait:)

I aby pokonać grawitacje to nie potrzeba nie wiadomo czego tylko na przykładzie miedzi. Jest to idealnie opisane, bo miedz tego pola nie absorbuje. Dlatego magnes się zachowuje jak się zachowuje. Aby zaczął się unosić trzeba by zmniejszyć jego podatność na grawitację, pewnie dało by się to zrobić na jakiś dwóch tranzystorach, ale to może w następnym odcinkuok, racjaok, racja

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2019 11:39:04 przez tWINpIX
[#3] Re: Fizyk co sie za - potrzebny

@tWINpIX, post #2

Dodajmy do tego że napęd anty grawitacyjny można zrobić z elektrośmieci i ceraty. I teraz wyobraźmy sobie że lewoskrętne spierdo#$@enie umysłu zaczyna nam lewitować przed oknem i głosić swoje teorie. A gdy chcemy użyć starego buta jako pocisku z wyrzutni ręcznej, oddala się a co gorsza znika z niebotyczną prędkością. Dlatego Ludzie dalej będą pełzać po Ziemi:)
[#4] Re: Fizyk co sie za - potrzebny

@tWINpIX, post #2

Nie bardzo mnie chyba zrozumiales. Nie chodzilo mi o zadne napedy antygrawitacyjne czy inne takiego typu rzeczy.
Chcialem sie tylko dowiedziec czy tego typu uklad mozna przyjac jako spojny.

Rozmawialem na ten temat z Dreamerem po tym jak wystawilem tu posta i odpowiedzial mi ze:
po wposzczeniu magnesu w trakcie przelotu przez rure ciezar zmieni sie wg wzoru:

Ciezar rury + M(g-a) gdzie:
M - masa magnesu
a - przyspieszenie magnesu.

Jednak w tym przypadku a =0 bo magnes porusza sie ruchem jednostajnym.
Z tego wynika ze mimo ze magnes nie styka sie z rura to i tak rura + magnes stanowi jakby jedna calosc przez co waga pokaze wiekszy ciezar.

A zapytalem dlatego ze wg mojego mniemania waga powinna pokazac mniej z tej prostej przyczyny ze magnes poruszajacy sie w dol powiniem wywaolac przeciw sile do gory
oddzialywujaca na rure.

Bede musial to chyba sam sprawdzic doswiadczalnie.

PS. nie mam pojecia o jaki bait Ci chodzi.
[#5] Re: Fizyk co sie za - potrzebny

@Phibrizzo, post #1

Za błędy w tytułach wątków powinien być ban na 2 tygodnie.
[#6] Re: Fizyk co sie zna - potrzebny

@David, post #5

Faktycznie jest blad. Braklo "n". Powinno byc "zna".
Bylo juz za pozno na edycje jak to zauwazylem
[#7] Re: Fizyk co sie za - potrzebny

@Phibrizzo, post #1

Oglądałem kiedyś filmik który to wyjaśniał. Miedź nie jest ferromagnetykiem (magnes go nie przyciąga), ale jest dobrym przewodnikiem. Magnes który się w nim przesuwa wzbudza w nim przepływ prądu, a ten skolei pole magnetyczne skierowane akurat tak że ciągnie magnes w górę, choć słabiej niż grawitacja.

Szkoda że nie mam takiej rury, pobawiłbym się.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem