[#14]
Re: Indivision ECS V2 w A600
@san_u,
post #12
Oczywiście zawsze można zmienić FPGA. Wymaga to tylko trochę pracy przystosowując płytkę do ukłądu Xilinxa - bo takie mają wyjście HDMI w sensownych pieniądzach. Pewnie zrobią V4 z wyjściem HDMI na podobnym układzie jak Indivision AGA.
Swoją droga tam z tego co widzę obraz jest tworzony drabinką R2R czyli najgorsza możliwa metoda. No nic dziwnego że były problemy z duchami. Trudno jest dopasować rezystory (one mają dość duży rozrzut, za duży na takie zastosowania), czas propagacji sygnałów i ogólne napięcia aby to potem sygnał był dobrze wykrywany przez konwertery ADC. Tego problemu by nie było gdyby był specjalizowany IC do konwersji D/A video. Taki to jest oczywiście droga zabawa i jeszcze niepotrzebna bo to co jest potrzebne dzisiaj to wyjście HDMI. Nie ma jak doprowadzić audio? To się gra w pętli
Il Silenzio: pezzo caratteristico e descrittivo 
albo lepiej, zrobić 1-bit DAC dając kondensator na kanał i dać header na płytce, niech sobie ludzie kombinują skąd wziąć z płyty sygnał audio.
Oczywiście jeśli była by tylko cisza a ktoś miał specjalne potrzeby mieć jednak audio na HDMI bo inaczej nie ma audio to można sobie injektor do audio do HDMI kupić.
Dzisiaj większość wyświetlaczy nie ma w ogóle wejścia VGA. HDMI i potem konwerter HDMI do VGA da znacznie lepszą jakość obrazu niż drabinki R2R. Byle jaki konwerter wystarczy bo one tam to nawet nie ma co spartolić, szczególnie przy niskich rozdzielczościach. Ja takich konwerterów widziałem trochę ale nie widziałem żadnego do którego miałbym większe zastrzeżenia. W drugą stronę to już nie jest tak różowo. Szczególnie jak sygnał do konwersji jest wątpliwej jakości. Konwersja z analogu na cyfrę jest trudna a konwertery to robią to byle jak. Ba, monitory też potrafią robić to tragicznie albo nie potrafić się dopasować do sygnału, poziomy są rozjechane, szumy, banding, itp.
No ale mniejsza z tym... to jak to jest z tą synchronizacją,
naprawili ten problem synchronizacji aktualizacją firmware w v1/v2?
Jakbym kupił taką kartę i by mi zamiast super żaba skakać kiedy nacisnę do góry to cały obraz sam skakał podczas scrolli a autor firmware pisał farmazony że się coś nie da to był łeb normalnie urwał
Ostatnia aktualizacja: 18.06.2022 00:43:45 przez XoR