[#1] Indivision ECS V2 w A600
Witam.
Czy ktoś z Was montował ten scandoubler w wersji 2 do A600?
W A600 mam rozszerzenie pamięci A604n i RTC.
Scandoublera nie dociśnie bo kwarc zawadza o RTC.
Założenie dodatkowej podstawki precyzyjnej pomaga ale Amigi nie zamknie.
Aktualnie wymontowałem RTC, ale to nie jest rozwiązanie.
Pozdrawiam.
[#2] Re: Indivision ECS V2 w A600

@ted, post #1

Niestety, ja też z żalem wyjąłem RTC z tej kanapki, za ciasno było (i też z podstawką kombinowałem).
[wyróżniony] [#3] Re: Indivision ECS V2 w A600

@ted, post #1

I to jest właśnie ta niemiecka precyzja Nie zamkniesz obudowy. Ja kombinowałem z przedłużką z portu zegara, ale olałem temat. Sprzedałem a604n i kupiłem eX601 od Lotharka. Polecam, wszystko idealnie działa i wykonanie jak dla mnie lepsze.
[#4] Re: Indivision ECS V2 w A600

@JakubH, post #3

Witam.
Miałem pomysła aby kwarca wylutować i dał go na kabelkach ale byłoby po gwarancji.
Pewnie kupię eX601 od Lotharka a ten ram pójdzie do innej A600.
Dzięki JakubH za podpowiedź.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2020 23:48:15 przez ted
[#5] Re: Indivision ECS V2 w A600

@ted, post #4

Ja u siebie jeszcze z klapki od rozszerzenie usunąłem dwie wypustki/prowadnice - coś nie pokrywały się z otworami w ex601 - zawsze 2-3mm więcej na przewód vga :)
[#6] Re: Indivision ECS V2 w A600

@RokiS, post #5

O widzisz... Autor rozszerzenia uparł się, że pasuje podczas gdy ja próbowałem udowodnić, że nie pasuje. Możesz może zrobić fotkę otworzonej Ami i wysłać mi na priv? Dzięki!
[#7] Re: Indivision ECS V2 w A600

@JakubH, post #3

Możesz podać link do do Indivision ECS gdzie kupiłeś bo też mam 601
[#8] Re: Indivision ECS V2 w A600

@PiotrPr1961, post #7

Szukać używki u nas na giełdzie, bądź na ol. i alle.
Nówka ( czyli wersja 3-cia ) to tu.
[#9] Re: Indivision ECS V2 w A600

@RokiS, post #8

Wersja 3-cia tak jak w przypadku wersji AGA naprawia ten niedorzeczny problem gdzie nie dało się uzyskać płynnych scrolli nawet ustawiając 50Hz?

Wg. https://icomp.de/shop-icomp/en/shop/product/Flickerfixer_Scandoubler.html?flifi_type=OCS_ECS wychodziło by że tak i że nie jest to coś co naprawili dla wszystkich użytkowników (tj. poprzednich rewizji) tylko reklamują jako nową funkcję. Trudno uwierzyć że wymagało to aż nowej rewizji płytki choć pewnie biznesowo takie działanie ma większy sens. Jak komuś nie pasuje że obraz skacze to może kupić nową wersję :)
[#10] Re: Indivision ECS V2 w A600

@XoR, post #9

Jens to umie sprzedać 3 razy ten sam produkt :)

Problem "ghosting'u" teź ponoć naprawiono w wersji V3, tylko nikt ciągle nie wie czemu tam jest złącze VGA, chyba, że planuje wersję V4.
[#11] Re: Indivision ECS V2 w A600

@san_u, post #10

W zależności od chipu FPGA jest prościej (czytaj taniej) zaimplementować VGA niż HDMI.
Do VGA potrzeba drabinki rezystorów a do HDMI albo specjalny układ enkodera albo FPGA który ma odpowiednie sygnały TMDS. Też są limity na zegarze w typowych tanich FPGA abyś nie mógł zbyt prosto zrobić urządzenia z 1080p.

Do zwykłego dublowania a nawet triplowania to taki tani Xilinx Spartan 6 LX9 by wystarczył ale z tego co widzę tam jest chip Cyclone (nie wiem która wersja) Altery a one do wyjścia HDMI się nie nadają.

Indivision AGA Mk3 ma oczywiście układ Xilinxa.

BTW. Swoją drogą to są firmware do wcześniejszych rewizji Indivision ECS i changelogu http://wiki.icomp.de/wiki/Indivision_ECS_V2/doc jest napisane że są funckje backportowane z V3 więc może już nie przycina na 50Hz obraz? Ktoś to testował już?
[#12] Re: Indivision ECS V2 w A600

@XoR, post #11

Z tego co pamiętam, to na forum Jens się tłumaczył, że nie ma HDMI, bo nie idzie w łatwy sposób doprowadzić audio do hdmi i to był jedyny argument jaki przedstawił.

FPGA można zmienić, w V2 jest inny fpga niż w V1, właściwie to są dwie różne konstrukcje i tylko kształt je łączy ze sobą.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2022 18:11:45 przez san_u
[#13] Re: Indivision ECS V2 w A600

@san_u, post #12

wychodziło by że tak i że nie jest to coś co naprawili dla wszystkich użytkowników (tj. poprzednich rewizji) tylko reklamują jako nową funkcję

tylko nikt ciągle nie wie czemu tam jest złącze VGA,

dla zainteresowanych .

ja mam tylko nadzieję, że wyda niedługo poprawkę do V2 usuwającą efekt smużenia.
[#14] Re: Indivision ECS V2 w A600

@san_u, post #12

Oczywiście zawsze można zmienić FPGA. Wymaga to tylko trochę pracy przystosowując płytkę do ukłądu Xilinxa - bo takie mają wyjście HDMI w sensownych pieniądzach. Pewnie zrobią V4 z wyjściem HDMI na podobnym układzie jak Indivision AGA.

Swoją droga tam z tego co widzę obraz jest tworzony drabinką R2R czyli najgorsza możliwa metoda. No nic dziwnego że były problemy z duchami. Trudno jest dopasować rezystory (one mają dość duży rozrzut, za duży na takie zastosowania), czas propagacji sygnałów i ogólne napięcia aby to potem sygnał był dobrze wykrywany przez konwertery ADC. Tego problemu by nie było gdyby był specjalizowany IC do konwersji D/A video. Taki to jest oczywiście droga zabawa i jeszcze niepotrzebna bo to co jest potrzebne dzisiaj to wyjście HDMI. Nie ma jak doprowadzić audio? To się gra w pętli Il Silenzio: pezzo caratteristico e descrittivo ok, racja albo lepiej, zrobić 1-bit DAC dając kondensator na kanał i dać header na płytce, niech sobie ludzie kombinują skąd wziąć z płyty sygnał audio.

Oczywiście jeśli była by tylko cisza a ktoś miał specjalne potrzeby mieć jednak audio na HDMI bo inaczej nie ma audio to można sobie injektor do audio do HDMI kupić.

Dzisiaj większość wyświetlaczy nie ma w ogóle wejścia VGA. HDMI i potem konwerter HDMI do VGA da znacznie lepszą jakość obrazu niż drabinki R2R. Byle jaki konwerter wystarczy bo one tam to nawet nie ma co spartolić, szczególnie przy niskich rozdzielczościach. Ja takich konwerterów widziałem trochę ale nie widziałem żadnego do którego miałbym większe zastrzeżenia. W drugą stronę to już nie jest tak różowo. Szczególnie jak sygnał do konwersji jest wątpliwej jakości. Konwersja z analogu na cyfrę jest trudna a konwertery to robią to byle jak. Ba, monitory też potrafią robić to tragicznie albo nie potrafić się dopasować do sygnału, poziomy są rozjechane, szumy, banding, itp.

No ale mniejsza z tym... to jak to jest z tą synchronizacją, naprawili ten problem synchronizacji aktualizacją firmware w v1/v2?

Jakbym kupił taką kartę i by mi zamiast super żaba skakać kiedy nacisnę do góry to cały obraz sam skakał podczas scrolli a autor firmware pisał farmazony że się coś nie da to był łeb normalnie urwał

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2022 00:43:45 przez XoR
1
[#15] Re: Indivision ECS V2 w A600

@XoR, post #14

Powiedz to Jensowi :)

Szczerze mówiąc, to nie sądziłem, że V3 kiedykolwiek wyjdzie, tym bardziej znów z VGA kiedy ludzie już przy V2 jęczeli, z jakiegoś powodu Jens uparł się, że to ma być Amiga do CRT chyba. V2 kupiłem, bo myślałem, że duchów nie będzie i skończyło się na tym, że leży w szufladzie, a zamiast tego mam RGB2HDMI.
[#16] Re: Indivision ECS V2 w A600

@RokiS, post #5

Witam wcisnę się z zapytaniem W A600 używam rozszerzenia pamięci eX601n firmy Lotharek

Czy Indivision ECS V3 zadziała u mnie w 100% bez problemów i bez ograniczeń?
[#17] Re: Indivision ECS V2 w A600

@Szpaner115, post #16

Mam dokładnie taki config i nie mam problemów.
[#18] Re: Indivision ECS V2 w A600

@perinoid, post #17

Kolego z v3 i jest ok?
[#19] Re: Indivision ECS V2 w A600

@Szpaner115, post #18

Indy mam V2. Czyli jednak nie dokładnie taki sam setup. Ale działa.

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2022 14:47:37 przez perinoid
[#20] Re: Indivision ECS V2 w A600

@perinoid, post #19

No to właśnie ciekawe czy z V3 będzie pracować?ale dziękuję szybką odpowiedz
[#21] Re: Indivision ECS V2 w A600

@Szpaner115, post #16

v3 i v2 działa na tym samym oprogramowaniu - czyli nie widzę powodów żeby było coś nie tak z kompatybilnością v3 i ex601n.
Jedynie co to przy zamawianiu nowej sztuki dobrze jest poprosić niski riser ( low-profile socket adapter ) bo ten w zestawie chyba jest za wysoki - i przy kartach A604 nie bardzo Amiga chce się domknąć...
Podobnie może być przy eX601n...
[#22] Re: Indivision ECS V2 w A600

@RokiS, post #21

jak coś na naszej giełdzie jeszcze jest ogłoszenia o sprzedaży indi v2 - nie wiem czy aktualne...
[#23] Re: Indivision ECS V2 w A600

@RokiS, post #22

Tylko że chciałbym indi v3 bo z tego co poczytałem to indy v2 ma jakiś problem z obrazem a v3 już go nie ma jest poprawiony
[#24] Re: Indivision ECS V2 w A600

@Szpaner115, post #23

do v2 ma niby wyjść w październiku poprawka co do ghostingu:
Jens
iComp developer
Jul 13th 2022
I hope I can find the time for that.. let's put a deadline on it for the Amiga show in Mönchengladbach in October. Will try to have the boards ready by then, so I can hand them out for free to everyone who needs one. Not sure if there is hands-on repair projects planned and if there will be a soldering iron near, so the mod can be done on site?

coś pewnie trzeba będzie polutować ale...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem