kategoria: A1200
[#1] Spalone 4xEIDE'99?
Podłączyłem kontroler pod płytę, która była "spalona" i po naprawie. Sama płyta wstaje i wszystko wydawało się być z nią już OK ale dyski mi nie wystartowały (choć się rozkręciły). Przy odłączaniu adaptera się oparzyłem - GAL na płytce miał sporo ponad 60C. I teraz nie wiem, czy to był przypadek i próbować z innym adapterem czy wstrzymać konie i odesłać płytę do przeglądu?

PS Napędy dalej są sprawne - nic się nie zjarało.
PS2 miernikiem sprawdziłem, że na pierwszym pinie daje 5V - to chyba nie jest OK?
[#2] Re: Spalone 4xEIDE'99?

@_arti, post #1

Tak się akurat składa, że +5 V na pinie 1 jest stanem normalnym.
[#3] Re: Spalone 4xEIDE'99?

@_arti, post #1

Nie wsadziles na odwrót EIDE? Tak na 1 pinie jest +5v. Czerwona żyła w taśmie to pin 1.
[#4] Re: Spalone 4xEIDE'99?

@Jaro2k , post #3

Odwrotnie by się nie zmieścił, więc raczej nie...
[#5] Re: Spalone 4xEIDE'99?

@_arti, post #4

Wsadzenie odwrotnie akurat nie jest specjalnie groźne. Najgorsze jest włożenie o jeden pin za nisko, albo za wysoko.

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2020 11:44:44 przez Krashan
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem