[#1] Software failure przy programach sieciowych (RoadShow + 3C589)
Właśnie zabrałem się za konfigurację sieci w Amidze. Wszystko przebiegło w miarę bezproblemowo, ale kiedy próbuję wykonać jakiekolwiek polecenie sieciowe: ping, wget - wywala się ("Program filed (error #8000000D).").

Korzystam z Roadshow 1.12, karty 3C589. Instalacja przeszła bezproblemowo, kartę dodaję ręcznie przez addnetinterace - dostaje przydział z DHCP.

Najciekawsze w tym jest to, że sama komunikacja jako tako działa (wget rozwiązał prawidłowo nazwy przez DNS, DHCP zadziałało, tcpdump działa).

Jakieś pomysły gdzie ew. szukać?
[#2] Re: Software failure przy programach sieciowych (RoadShow + 3C589)

@drsky, post #1

1.12 ma buga w m.in. pingu. Zrób update do 1.13.
[#3] Re: Software failure przy programach sieciowych (RoadShow + 3C589)

@tboniasty, post #2

A wie ktoś, gdzie mogę dorwać pakiet aktualizacyjny? 1.12 -> 1.13 jest darmowy, tylko nie mam pojęcia skąd go pobrać (przejście przez proces zakupowy na stronie nie jest zbyt przyjazny dla usera).
[#4] Re: Software failure przy programach sieciowych (RoadShow + 3C589)

@drsky, post #3

Roadshow updates.

Edit:
Właśnie zauważyłem, że linki są nieaktywne.

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2020 22:17:50 przez Sir_Lucas
[#5] Re: Software failure przy programach sieciowych (RoadShow + 3C589)

@Sir_Lucas, post #4

Ok. skopane są narzędzia z Roadshow. Gui-FTP ładnie mi działa i wszystko bangla.

Dzisiaj przetestuję 1.13, ale powinno to załatwić sprawę.
[#6] Re: Software failure przy programach sieciowych (RoadShow + 3C589)

@Sir_Lucas, post #4

? to skąd ściągnąć?
[#7] Re: Software failure przy programach sieciowych (RoadShow + 3C589)

@Dorian3d, post #6

Zawsze można liczyć na pomoc kolegów :)

Niemniej - w moim przypadku update do 1.13 pomógł. wget i ping zadziałały. Tyle, że nie wywalają się... od razu. Ping po 10-15 minutach. FTP przy próbie transferu - INDEX.gz z Aminetu - przy 30% pobranych - też zwiecha.

To już raczej nie wina Roadshow - tak więc dzięki za pomoc.
[#8] Re: Software failure przy programach sieciowych (RoadShow + 3C589)

@drsky, post #7

To już raczej nie wina Roadshow
Moim zdaniem to jednak wina Roadshow. Też mam kartę ze sterownikiem 3c589 i RoadShow 1.12 wieszał mi się od razu po próbie uruchomienia TCP. I możnaby to zwalać na kartę lub sterownik, gdyby nie to, że Miami chodzi z tą samą kartą i sterownikiem superstabilnie. Żadnej zwiechy nawet po kilkunastu godzinach w sieci (dłużej nie chciało mi się trzymać Amigi włączonej...). Więc cóż, 70 złotych w błoto i nadal używam Miami.
[#9] Re: Software failure przy programach sieciowych (RoadShow + 3C589)

@Krashan, post #8

A to nie lepiej zglosic autorowi na EAB, akurat on raczej naprawia bledy w miare szybko. Moze za maly stos jest przydzielony?
[#10] Re: Software failure przy programach sieciowych (RoadShow + 3C589)

@Don_Adan, post #9

Może i warto, ale najpierw chcę zdiagnozować co, zanim będę mówić, że są błędy :)

Właśnie odpaliłem Miami - i finalnie też się wysypuje. Załatwiam inną kartę i zobaczę czy to coś pomoże.

Problem jest przy najprostszej opracji - ping (64 bajty co sekundę). To nie powinno to się sypać.

Walczę dalej :)
[#11] Re: Software failure przy programach sieciowych (RoadShow + 3C589)

@Don_Adan, post #9

Zgłosiłem autorowi, ale on chciał, żebym mu pomagał zdalnie debugować. Niestety nie mam na to czasu, a skoro Miami działa... Swoją drogą skoro bierze za to jakiś pieniądz, to mógłby się szarpnąć na tego EtherLinka i obadać.

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2020 21:39:41 przez Krashan
[#12] Re: Software failure przy programach sieciowych (RoadShow + 3C589)

@Krashan, post #8

U mnie Roadshow działa stabilnie - ta sama karta i 1200-ka, 600-ka z Furią i 600-ka z V2 - bez problemu. Na A500 z Plipboksem też nie ma problemu.
[#13] Re: Software failure przy programach sieciowych (RoadShow + 3C589)

@Krashan, post #11

No właśnie Miami ruszyło tylko pozonie, bo finalnie też się sypie - czyli raczej taki sam objaw. Szukam na razie innej karty - żeby wyeliminować samą Amigę jako źródło problemów. Może też mam jakoś dziwnie uszkodzoną kartę? Nie wiem.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2020 00:19:19 przez drsky
[#14] Re: Software failure przy programach sieciowych (RoadShow + 3C589)

@drsky, post #13

Mam odpowiedź.

Wygląda na to, że wszystko działa jak należy. Mea culpa - wziąłem zły zasilacz! Wziąłem pierwszy z brzegu, zapominając zarówno o większym apetycie na prąd z uwagi na Blizzarda i sieciówkę jak i o tym, że był nierecapowany.

Podmieniłem na recapowany 4.5A - pewny - i wszystko działa jak należy :)

Dzięki!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem