[#1] RPi do emulacji
Witam,

Natrafiłem na taki link:

https://malinowaamiga.wordpress.com/

Wiem że sa inne.

Ktoś może coś polecić? Interesuja mnie gotowce typu V4 Standalone (goście od V4 nie odpowiadaja na maile) ale w grę wchodzi też DYI.

Pozdrawiam w czasach zarazy szeroki uśmiech
[#2] Re: RPi do emulacji

@David, post #1

Nie potrzebne gotowce. Ja mam RPi 4 i pod raspbianem zainstalowałem amiberry. Do tego classicwb z P96 i jest miód. Sysinfo pokazuje około 460 MIPS i 160 MFLOPS. Wszystko co odpalałem (przyznam niedużo tego) działa spoko bez spowolnień. Przy RPi 4 ważne jest chłodzenie. Polecam aluminiową obudowę która wygląda jak radiator. Bez wiatraków bo te są głośne. Ja mam i temperatura CPU rzadko przekracza 50 stopni. Druga malina już drugi tydzień nie restartowana zasuwa na citrixie, też pod raspbianem i jest stabilna jak skała. Zasilacz koniecznie oryginalny albo jakiś od laptopa HP z zasilaniem USB c.
[#3] Re: RPi do emulacji

@David, post #1

https://www.youtube.com/watch?v=1c0wK1g5m8I

Aros Vision do sprawdzenia
[#4] Re: RPi do emulacji

@JakubH, post #3

Wow!

To ja chcę mieć:
1) AROSa
2) OS4.1
3) WB1.3

I tak, żeby było dostępne (wszystko co potrzebuję, vide: Tabor czy V4 Standalone).

Gdzie kupić zatem? I co musi mieć zestaw?
1) R Pi v. ???
2) kable?
3) zasilacz ???
4) joy - jaki (USB Competition Pro jest OK?)
5) karty - microSD / CF? Ile / Jakie?

No i przede wszystkim - czy ktoś to sprzedaje?
[#5] Re: RPi do emulacji

@David, post #4

O OS4.1 na RPi4 to zapomnij. Wydajność OS3 jest znacząco słabsza niż na mocnych PC - choć jak na oprogramowanie dla M68k i tak imponująca.Główną zaletą RPi jest jego wielkość, głośność (a w zasadzie bezgłośność) i niski pobór energii.
Do RPi4 musisz kupić mocny zasilać USB-C (2A), obudowę, miedziane radiatorki 2 szt, wentylatorek 5VDC (trzeba go podłączyć na 3,3VDC - wtedy pracuje bezgłośnie), kabel HDMI (mini albo mikro) - już nie pamiętam dokładnie jaki, przypomina wielkością USB-C albo przejściówkę od strony maliny, karta mikro SD (czym szybsza tym lepsza) 64GB spokojnie wystarczy, zestaw klawiatura i mysz USB (najlepiej wireless), pad do gier (mi działało wszystko co podpiąłem).
[#6] Re: RPi do emulacji

@Ocelot, post #5

Ja do mojej Rpi3b+ zakupiłem taką obudowę z chłodzeniem jak na tej ofercie. Polecam
#Aliexpress 257,90 zł  31%OFF | Oryginalne oficjalne zestawy Raspberry Pi 4 Model B podwójny wentylator aluminiowa obudowa + karta SD 32/64 GB + zasilacz + kabel HDMI do RPI 4
https://a.aliexpress.com/_BU4UAj
[#7] Re: RPi do emulacji

@Ocelot, post #5

MicroHDMI; microSD - niestety, zazwyczaj wystarcza dobra, wystarczy sprawdzić porównanie popularnych kart dla SBC. Wcale nie musi być super duper nie wiadomo jaka SDXC bo i tak tego nie wykorzystasz. Jeśli chcesz mieć rzeczywiście szybko to adapter usb3-sata i dysk SSD. Bezpieczniej, szybciej dla większych pojemności taniej. microSD wtedy wystarczy 16GB na boota, chyba że już ogarnęli jak zbootować z mass storage na USB bez microSD (jak w RPi 3)
Pi4 się mocno grzeje niestety. Chłodzenie to podstawa jeśli chcemy uzyskać komfort użytkowania.
[#8] Re: RPi do emulacji

@Prałat, post #6

Lepsza byłaby z osłoniętym złączem GPIO. Wypadki chodzą po ludziach...
[#9] Re: RPi do emulacji

@Ocelot, post #8

Celna uwaga. Ja wybrałem taką opcję bo wkładałem Rpi do obudowy od A600 i piny GPIO były mi potrzebne do podłączenia diody POWER LED... W innym wypadku polecam aluminiową obudowę FLIRC. Kiedyś miałem Amibiana w takiej obudowie, ale sprzedałem koledze (wyrzucił kiedyś swoją Amigę na śmieci) cały zestaw ;)

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2020 13:48:02 przez Prałat
[#10] Re: RPi do emulacji

@David, post #4

@all

Dzięki serdecznie za wszystkie uwagi! Przetrawię na spokojnie!

BTW gdzie w PL (w jakim sklepie) najlepiej kupić RPI?

X-Kom? Komputronik? Inne?
[#11] Re: RPi do emulacji

@Prałat, post #9

Ja mam RPi 4 we flircu, nagrzewa się max do 53 stopni, tylko amibian 15ee coś mi się co chwilę wywala, i niewiem czy to problem z konfigiem czy o co Kaman, jak mi się wywali i mam menu do wyboru, wciskam 1, odpala się uae, wczytuje konfig, start i znowu się wywala już w kółko, trzeba reboota zrobić. Muszę nad tym posiedzieć ale nie mam pomysłów dlaczego tak się dzieje. No i niewiem jak ludzie robią te konfig po 800 mipsow
[#12] Re: RPi do emulacji

@David, post #10

BTW gdzie w PL (w jakim sklepie) najlepiej kupić RPI?
botland.com.pl
[#13] Re: RPi do emulacji

@Krashan, post #12

O - super - dziękuję serdecznie!

https://botland.com.pl/pl/399-raspberry-pi
https://botland.com.pl/pl/1012-moduly-i-akcesoria-raspberry-pi-4b

Zakupię pewnie w poniedziałek. Najpierw zadzwonię i spytam, czy są szeroki uśmiech

Ale obudowę to ja chcę mieć Ami. Ktoś ma do polecenia sklep? Najlepiej w PL ale mogę na obudowę - akurat - poczekać.

Zastosowania mojej RPi:
- OS1.3
- OS3.1
- OS3.9
- AROS
- OS4.1

[#14] Re: RPi do emulacji

@QUAD, post #11

A teraz potrzeba 60 stopni koronawirus
[#15] Re: RPi do emulacji

@Dorian3d, post #14

Hehe Ty mi lepiej oddaj Vampira!

EDIT* pomyliłem (własne na szczęście) wątki

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2020 17:27:18 przez David
[#16] Re: RPi do emulacji

@David, post #15

link

PiMiga - Ładnie to wygląda

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2020 13:18:48 przez JakubH
[#17] Re: RPi do emulacji

@David, post #13

Ja niedawno kupiłem RPi co minecrafta (dla syna oczywiście - ciężko czasami dobić się do serwerów, więc z kolegą grają na swoim właśnie z Botlandu. Wersja 2GB jest w dobrej cenie. Do tego wziąłem tanią obudowę i... jest ok.
ps. i jeszcze zestaw radiatorów

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2020 13:46:47 przez X-Type^HVR
[#18] Re: RPi do emulacji

@X-Type^HVR, post #17

Jessss(t)! Żona powiedziała "Tak"

Jeszcze jak kto zna AmiObudowy to podlinkujcie plz, choć to jest drugorzędne.

Zanim kupię, wrzucę setup na chwilę, i poczekam na info czy aby to styknie.

Thx wszystkim OKOKOK
[#19] Re: RPi do emulacji

@X-Type^HVR, post #17

Fajnie to wyglonda
[#20] Re: RPi do emulacji

@David, post #18

Super :)
hmm a może zaszalej z taką obudową? A3000
[#21] Re: RPi do emulacji

@X-Type^HVR, post #20

WOW!

Jakiś link? Czy tylko obrazek? szeroki uśmiech

Owszem, planuję szaleć.
[#22] Re: RPi do emulacji

@David, post #21

Kliknij w obrazek
[#23] Re: RPi do emulacji

@cytrynek, post #22

Klikam w obrazki WYŁĄCZNIE na redtube
[#24] Re: RPi do emulacji

@Krashan, post #12

botland.com.pl

To ja zanim zamówię, mam jeszcze krótkie pytanko.

EDIT* zmieniam pytanko.

Są 2 modele R Pi 4, różniące się istotnie ceną i chyba 2GB vs. 4 GB RAM.

https://botland.com.pl/pl/moduly-i-zestawy-raspberry-pi-4b/14646-raspberry-pi-4-model-b-wifi-dualband-bluetooth-2gb-ram-15ghz-765756931175.html?search_query=raspberry+pi&results=1187

https://botland.com.pl/pl/moduly-i-zestawy-raspberry-pi-4b/14647-raspberry-pi-4-model-b-wifi-dualband-bluetooth-4gb-ram-15ghz-765756931182.html?search_query=raspberry+pi&results=1187

Czy do OS4.1 nie warto czasem 4 GB RAM?

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2020 10:30:08 przez David

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2020 10:30:46 przez David
[#25] Re: RPi do emulacji

@Krashan, post #12

Done.

Raspberry Pi 4 model B WiFi DualBand Bluetooth 4GB RAM 1,5GHz
Zasilacz USB C 5,1V / 3A do Raspberry Pi 4 oryginalny - biały
Przewód microHDMI - HDMI 2.0 - oryginalny dla Raspberry Pi 4 - 2m - biały
Karta pamięci Panasonic microSD 64GB 40MB/s klasa A1 + system Raspbian dla Raspberry Pi 4B/3B+/3B/2B/Zero
Black Warrior ICE Tower CPU Cooling Fan - Wentylator z radiatorem dla Raspberry Pi 4B/3B+/3B - czarny	
Zestaw bezprzewodowy Esperanza EK122W Liberty USB klawiatura + mysz - biały

Piątek! Tańczący banan

Dzięki wszystkim. Jesteście naprawdę niezastąpieni!!! OKOKOK
[#26] Re: RPi do emulacji

@David, post #25

Zacne chłodzenie do tej maliny... :D
Ja się przymierzałem na Desktop Kit, ale chyba poczekam do następnego miesiąca...
[#27] Re: RPi do emulacji

@MariuszK, post #26

Zacne chłodzenie do tej maliny... :D

Bo i cena zacna:

Black Warrior ICE Tower CPU Cooling Fan - Wentylator z radiatorem dla Raspberry Pi 4B/3B+/3B - czarny

149,00 zł

Na deser (maj, bo to 89 CHF + wysyłka), będzie ta obudowa z C=

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2020 12:16:43 przez David
[#28] Re: RPi do emulacji

@David, post #27

No i przyjszło. Dzięki wszystkim za pomoc w specs i logistyce!

Generalnie załatwiłem sobie coś takiego AmiBerry, i _jako tako_ hula już.

Najpierw Balena Etcher zawiódł z obrazem. Więc użyłem dd.
Potem okazało się że plik konfiguracyjny wifi "zniknął". Known issue, plik ponownie skopiowałem (z obrazu).
Potem R Pi pociągnął rzeczy z apt itd. via wifi no i bootuje się w UAE.

I są gry Zaraz będzie demo (nr 1 Revision 2019).

Moje problemy (do rozwiązania):

- zamontować wiatrak (mam nadzieję, że toto bez wiatraka i niczego, < 1 h się nie spali)
- zrobić jakiś sensowny mount; montuje mi się tylko partycja /boot gdzie prawie nie ma miejsca
[#29] Re: RPi do emulacjij

@David, post #28

Nie spali się. Tylko jak dobije do temperatury granicznej to procesor zwalnia dramatycznie na chwilę. I tak w koło.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2020 20:50:32 przez BuLa
[#30] Re: RPi do emulacjij

@BuLa, post #29

Thx za doprecyzowanie, więc technologia poszła do przodu

BTW

- zamontować wiatrak (mam nadzieję, że toto bez wiatraka i niczego, < 1 h się nie spali)
- zrobić jakiś sensowny mount; montuje mi się tylko partycja /boot gdzie prawie nie ma miejsca

Jeszcze dodaję:

- co z power? po wybraniu quit/shutdown, R Pi idzie spać; jak toto wybudzić??
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem