[#1] Amiga 2000 - co to za rozszerzenie ?
Witam

Mam pytanie co do aukcji:

http://allegro.pl/item216568097_karta_graf_proc_286_ram_chyba_do_amiga_2000.html

Właściciel tej karty mieszka niedaleko mnie i może udałobymi się go zbajerować i taniutko tą karte wyrwać. Wiadome ,że rozszenia do 2000 nie są tak łatwo dostępne jak do 1200.

Czy ta karta jest do A2000 ? Mnie to trochę zalatuje jakąś starą kartą pod ISA do PC....

[#2] Re: Amiga 2000 - co to za rozszerzenie ?

@Hubez, post #1

Raczej masz racje to nie jest do amigi wygląda na karte do pc ta
[#3] Re: Amiga 2000 - co to za rozszerzenie ?

@Hubez, post #1

IMHO, jeśli miałby to być emulator, to oprócz złącza krawędziowego ISA powinno być jeszcze ZORRO (w celu korzystania z peryferiów Amigi).
Sloty ISA nie są podłączone z resztą hardwaru, to tego służy właśnie bridgeboard, czy sprzętowy emulator PC.
[#4] Re: Amiga 2000 - co to za rozszerzenie ?

@zyga64, post #3

Dzięki za odpowiedzi.

Pytam bo rozszerzenia do A2000 to rzadkość na allegro, a cena 50 zł bądź mniej za jakiekolwiek rozszerzenie do tego kompa to darmocha ;)

Dzięki za informacje OK

[#5] Re: Amiga 2000 - co to za rozszerzenie ?

@Hubez, post #1

Też widziałem tę kartę na Allegro... przeglądnąłem Big Book Amiga Hardware i nie znalazłem nic podobnego. Zresztą nawet nie musiałem przeglądać BBAH... ta karta nie ma złącza Zorro, jest tylko ISA. TO NIE JEST KARTA DO AMIGI, TYLKO DO PC.
[#6] Re: Amiga 2000 - co to za rozszerzenie ?

@wali7, post #5

No co wy, żartujecie? To *JEST* m.in. do Amigi.
Przecież właśnie dla takich kart są sloty ISA w A2000/A3000/A4000.
Te sloty powstały dla "pecetów na karcie ISA", które podłączone miały dostęp do pozostałych slotów ISA w Ami.
Takie karty były (i chyba w niektórych dziedzinach nadal są) bardzo poularne i nie muszą to być jakieś "specjalne dla Amigi".
Jest to sprzętowy emulator peceta podłączany do ISA. Jest to jakby oddzielny komputer, który po podłączeniu przejmuje kontolę nad wszystkimi slotami ISA na płycie Amigi (i PCI na płytach ZorroII/III Micronika). - można tam wpinać dodatkowe urządzenia dla takiego peceta - karty graficzne/muzyczne/sieciowe/IDE/SCSI itp.

Tylko pytanie czy jest sens kupować 286 podczas gdy można taką kartę (a raczej peceta na karcie ISA) mieć klasy PentiumIV z wbudowaną grafiką, LANem, dźwiękiem itp. i spokojnie używać w Ami.
[#7] Re: Amiga 2000 - co to za rozszerzenie ?

@amigafan, post #6

I co teraz ?

Teraz nie wiem czy to do PC czy AMI

[#8] Re: Amiga 2000 - co to za rozszerzenie ?

@amigafan, post #6

Możesz dać linka do takiego cuda na jakimś procesorze mocniejszym od Pentium pierwszego?
[#9] Re: Amiga 2000 - co to za rozszerzenie ?

@madman15, post #8

Myślę, że chodzi o karty podobne do tej:

http://www.allegro.pl/item214803029_plyta_przemyslowa_pentium_iii_sbc_pca_6180e_00b1.html

Jednak osobne złącza dla monitora i klawiatury/myszki powodują, że taki PC miałby wspólne z Amigą tylko zasilanie...
[#10] Re: Amiga 2000 - co to za rozszerzenie ?

@amigafan, post #6

Przydatność raczej znikoma. Skoro nie łączy się to z hardwarem amigi to:
- potrzeba dodatkowego HDD,
- dodatkowej stacji dyskietek,
- dodatkowej myszy,
- dodatkowej klawiatury.
- monitora,

OK, monitora może nie, jak posiada się już w amidze kartę graficzną,
wystarczy przełącznik KVM,
[#11] Re: Amiga 2000 - co to za rozszerzenie ?

@amigafan, post #6

To już lepiej poszukać kart mostkujących Zorro z ISA - można wtedy wykorzystać karty sieciowe ISA i zdaje się do jakiejś GFX były sterowniki... tak czy inaczej - stare, wolne i za 50 zł nie warto
[#12] Re: Amiga 2000 - co to za rozszerzenie ?

@wali7, post #11

[#13] Re: Amiga 2000 - co to za rozszerzenie ?

@HiMark, post #9

Taka idea tego - wkłada się w obudowę i ma się 2 w jednym...
[#14] Re: Amiga 2000 - co to za rozszerzenie ?

@madman15, post #8

Takie karty to tzw Single Board Computer (SBC) produkuje je m.in firma Jenlogix http://www.jenlogix.co.nz/products/indcpu.htm
W Ami można zastosować half-size i full-size ISA
Karta z Pentium3 idealnie pasująca do ISA w Amigach
http://www.jenlogix.co.nz/products/vg86-6242.htm
właśnie dla tego typu kart te sloty w Amigach powstały i były reklamowane przez Commodore jako możliwość posiadania w Ami (w jednej obudowie) jednocześnie Amigi i peceta.

Tu kolejna karta z Pentium4, SATA, GBethernet itp http://www.jenlogix.co.nz/products/rocky-4786.htm
Te karty z płyty głównej do której są podłączone biorą tylko zasilanie i są oddzielnymi komputerami i nie korzystają z hardware Amigi ani nie rozszerzają jej możliwości (poza tym, że w jednej obudowie masz Ami i peceta)

Tak więc karta oferowana na aukcji nie jest żadną "specjalną kartą dla Amigi" tylko zwykłym starym SBC z 286, który się próbuje wcisnąć jako "rozszerzenie do Amigi". Z Ami to będzie działać tylko jak już takie coś sobie kupować to co najmniej klasy pentium a nie 286.

Ostatnia modyfikacja: 18.07.07 16:01
[#15] Re: Amiga 2000 - co to za rozszerzenie ?

@amigafan, post #14

Trochę stary temat, ale świeższego nic nie znalazłem na PPA
Wpadła mi w ręce karta SBC na s.370 z obsługą CPU do P3 1400GHz !
Zastanawiam się czy by nie wstawić jej do A2000 ? tylko że w obecnej konfiguracji obciąża linię 5V blisko 7A i nie ma osobnego złącza do zasilania, a chciałbym sobie jeszcze tam dorzucić AWE32 lub Gravisa ( LAN,VGA i I/O jest na SBC ) do następnej ISA
Wie ktoś może jakim dopuszczalnym prądem można obciążyć linię 5V w slotach ISA w A2000 ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem