kategoria: ANSI C
[#1] [C, Gamedev] Finite State Machine
Czy maszyna stanów powinna być niezależna od kierunku postaci ? Przykładowo
gdy mam tylko dwa stany IDLE, WALK. To czy powinno być

IDLE <---> WALK

Czy też

IDLE <---> WALK_LEFT
IDLE <---> WALK_RIGHT

Pytanie może naiwne, ale mnie to jakoś dręczy. Czy ma ktoś w tej kwestii jakieś przemyślenia albo mógłby mnie wspomóc jakimś linkiem (trochę już grzebałem w necie ale coś słabo )

PS: W grze są następujące stany: IDLE, WALK (możliwe kierunki LEFT,RIGHT), CLIMB (możliwe kierunki UP,DOWN), FALL, ECHANGE
[#2] Re: [C, Gamedev] Finite State Machine

@asman, post #1

"to zależy". ;) W AMInerze miałem takie stany:

typedef enum _tVehicleState {
	VEHICLE_STATE_MOVING,
	VEHICLE_STATE_DRILLING,
	VEHICLE_STATE_EXPLODING,
	VEHICLE_STATE_SMOKING,
	VEHICLE_STATE_TELEPORTING_OUT,
	VEHICLE_STATE_TELEPORTING_WAIT_FOR_CAMERA,
	VEHICLE_STATE_TELEPORTING_IN
} tVehicleState;

Bo ruch był co piksel, więc tak naprawdę nie był to proces który ma swój początek, środek i koniec, tylko trzeba było to obsługiwać co chwilę.

Jeśli rozważać to w kategoriach takich, że klikasz przycisk i postać idzie kafel w lewo lub w prawo lub wspina się w górę, to coś takiego miałem w VEHICLE_STATE_DRILLING. I jak widzisz jest od tego jeden stan, ale potem mam:

typedef enum _tDrillDir {
	DRILL_DIR_NONE = 0,
	DRILL_DIR_H,
	DRILL_DIR_V
} tDrillDir;

typedef enum _tDrillState {
	DRILL_STATE_VERT_ANIM_IN = 0,
	DRILL_STATE_DRILLING,
	DRILL_STATE_VERT_ANIM_OUT
} tDrillState;

To pierwsze rozróżnia wiercenie poziome i pionowe, to drugie rozróżnia fazę wiercenia przy wierceniu poziomym (wystaw gryzarkę, gryź, schowaj gryzarkę).

Taka hierarchiczna struktura pozwala Ci zawrzeć tyle informacji ile jest niezbędne w kodzie ogólnym (bo tam Ci wystarczy informacja że dany stan jest albo go nie ma), a wszelkie dodatkowe parametry robisz głębiej, już w samej implementacji stanu. Zaletą jest to że kod się robi modularny, bardziej poukładany, a wadą że masz więcej zmiennych niż przy pisaniu tego "na łopatę".

Jeśli zaś chodzi o przełożenie stanu na np. klatki animacji, to to jest kwestia czy wolisz to robić na bazie tylko jednej zmiennej (zmienna stan przyjmuje bardzo wiele wartości i załatwiasz to jednym switchem, ale gdzie indziej masz przez to w kodzie spaghetti) czy dodatkową ifologią (if drilling -> if drilling horizontally ... else if drilling vertically ...).

Jeśli miałbym stwierdzić które podejście jest lepsze, to chyba hierarchiczne. W małych grach nadmiar zmiennych aż tak nie boli, bo ramu masz w ciul i na ekranie pewnie też się mało dzieje więc parę cykli można na to poświęcić. A przedwcześnie optymalizować kosztem czytelności kodu to mi się nie chce. ;) Zresztą, odpal sobie źródła aminera i zobacz gdzie mnie takie podejście zaprowadziło. Jak Ci się nie spodoba to co zobaczysz to już wiesz, że trzeba iść w odwrotnym kierunku. ;d

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2020 11:15:18 przez teh_KaiN
[#3] Re: [C, Gamedev] Finite State Machine

@teh_KaiN, post #2

Dzięki za odpowiedź. Przyjrzę się żródłom Aminera.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem