[#1] Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200
Cześć,
potrzebuje tylny trap door do Amigi 1200, aby wyprowadzić kable z Vampira, coś takiego:
https://www.thingiverse.com/thing:4563133
Czy mógłby mi ktoś polecić firmę, która wykonała by mi taki druk? Orientujecie się czy zamówienie jednej sztuki jest w ogóle możliwe czy trzeba zamówić więceji jakie to koszty?
A może ktoś by był też zainteresowany, albo ma do odsprzedania takie coś?
[#2] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@jargo, post #1

Tego typu tematy wrzucaj do działu giełda na ppa.pl - na pewno ktoś się odezwie.

Z ciekawości spróbuję to dla siebie wydrukować z czarnego filamentu, akurat taki mam założony teraz.
[#3] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@jargo, post #1

Tak, na spokojnie, np. 3dream, firm jest masa, pare dni temu drukowali
Mi podobna klapke mojego projektu pod V1200, tj. Z otworami
Na ethernet I 2x hdmi normalnej wielkosci.
Placisz w zaleznosci od technologii i uzytego materialu, koszt od 80 do 120 zl.
Zapytaj ich co polecaja do takiej klapki, nie zawsze jest dostepny bialy kolor.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2020 21:47:08 przez mateusz_s
[#4] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@mateusz_s, post #3

Jeżeli ten projekt co drukowałeś był podobnej wielkości gabarytowo to słono sobie liczą niektóre firmy. Rozumiem jedynie przypadek kiedy coś Ci projektują i muszą ten czas wliczyć do projektu.

Tak do porównania 2 sztuki takiej zaślepki (ta zapodana w pierwszym poście w tym wątku) - nie "powinny" być większe niż podstawka pod Gotek, którą można kupić na naszym znanym portalu aukcyjnym za około 26zł a nawet czasem taniej. To jeszcze cena do przełknięcia. Druk podstawki pod Gotek (mając projekt) to czas do 2 godzin pracy sprzętu.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2020 21:53:58 przez Adinfo
[#5] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@Adinfo, post #4

No tak jak mowilem, zależy od technologii I matetialu pewnie mozna cos
Tanszego, znaleźć no i jest sporo firm, pewnie sa i tansze ;)
[#6] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@jargo, post #1

mam takie wydrukowane z białego filamentu, odezwij się na prv. na pewno się dogadamy :)
[#7] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@marpla, post #6

Vampire niestety nie posiadam, zaprojektowałem tylko "gołe" takie zaślepki pełne i bodajże wersję z VGA lub DVI - już nie pamiętam co to było za gniazdo wtedy.
[#8] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@marpla, post #6

Super =) odezwę się, dzięki!
[#9] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@mateusz_s, post #3

Placisz w zaleznosci od technologii i uzytego materialu, koszt od 80 do 120 zl.

Niezłe zdzierstwo, gdzie to?

Drukowałem jakiś czas temu wtyczki do SIO do Atari, płaciłem 30 zł za sztukę z ABS i 20 zł z PLA. Firma wystawiająca swoje usługi na znanym portalu aukcyjnym, wydruki bez zarzutu.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2020 08:00:58 przez Drakon
[#10] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@jargo, post #1

W razie czego Ci wydrukuję, mam drukarkę 3d. Jakby co pisz na priv.
[#11] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@Drakon, post #9

Biorąc pod uwagę fakt, że 1 kg filamentu PLA, czy ABS kosztuje 50 - 80 zł (PLA dolny zakres cenowy, ABS górny), zaś pojedyncze elementy kosztują kilka, maksymalnie kilkadziesiąt gr (wtyczka to będzie kilka gr)... to licząc po cenie materiału koszty są symboliczne. Większość kosztów to energia elektryczna, serwis sprzętu... i przede wszystkim zarobek posiadacza drukarki (i podatki oczywiście).
Przypominam że 1 kg = 1000 gr

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2020 14:25:23 przez wali7
[#12] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@wali7, post #11

1 kg = 1000 gr

A nawet 1 kg = 1000 gr = 10 zł
[#13] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@Krashan, post #12

Czyli 80zl = 10zl ?
[#14] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@mikecios, post #13

No jakby nie patrzył tak to wychodzi
[#15] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@wali7, post #11

no ja zamówiłem drugi prototyp mojej klapki do A1200 do Vampira+Indivision tj. ethernet+2x duże hdmi, i wyszło coś około 110 zł ale minimalne zamówienie u nich to ok 130 wiec i tak zaplacilem więcej ;p no do prototypów to taka domowa by wystarczyła
[#16] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@Krashan, post #12

Czytam, czytam i się zastanawiam czemu się krashan czepia...
I nagle olśnienie , przyczyną jest użyty przeze mnie błędny skrót... wszędzie gdzie napisałem "gr" chodzi o "g", czyli gramy - jednostka MASY. Wydało mi się, że będzie bardziej czytelnie gdy użyję tego "sklepowego" skrótu grama. Nie było.
Reasumując, 1 kg filamentu ABS kosztuje 80 zł (można kupić ciut taniej, można też i drożej), czyli 1 g ABS kosztuje 8 groszy, przedmioty wielkości przeciętnej wtyczki komputerowej ważą kilka-kilkanaście g.
Zresztą jak ktoś jest ciekaw, to może sobie ściągnąć projekt z Thingiverse, wczytać go do jakiegoś slicera (np. darmowy Cura), po ustawieniu parametrów (typ drukarki i procent wypełnienia) wyświetli nam masę potrzebnego filamentu.
Wspomniana zaślepka do HDMI i netu waży 6 g. Co daje koszt materiału 0,48 zł. Reszta to wspomniane przeze nie wcześniej rzeczy.

PS. Moja drukarka to Anycubic i3 Mega. Drukuje całkiem fajnie.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2020 20:46:58 przez wali7
[#17] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@wali7, post #16

Wspomniana zaślepka do HDMI i netu waży 6 g
Racja, bo drukowałem wczoraj dwie sztuki oba rodzaje i wyszło 12g. Czas druku (przy takich ustawieniach jak miałem) około godziny.
[#18] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@mateusz_s, post #15

Jak się sprawdzi ta Twoja klapka, to może podzieliłbyś się projektem :) Też mam Indivision i w sumie planowałem wyprowadzić drugie HDMI zamiast modulatora.
Btw. udało Ci się jakoś ogarnąć automatyczne przełaczanie pomiędzy HDMI?
[#19] Re: Druk 3d tylniego trap door'a dla Vampire V1200

@jargo, post #18

Tak, oczywiście, taki mialem zamiar, ale sa juz gotowe takie
Projekty na thingiverse przy czym uzywaja one micro hdmi.
Wiec mozesz to sobie zastosowac, ten moj projekt ma zmiescic
standardowe hdmi, w tym momencie bede testowal drugi prototyp.

Co do przelaczania to chyba tylko switcher hdmi wchodzi w gre,

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2020 16:12:27 przez mateusz_s
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem