[#1] Joystick Quickjoy SV-126
Hej,
kupiłem joystick Quickjoy SV-126 na mikrostykach, niestety mimo opisu, że jest sprawny okazało się, że prawy mikrostyk jest uszkodzony. Czy orientujecie się czy tego typu mikrostyki, jakie są w tym joyu można gdzieś dokupić? Nie sż to takie klasyczne mikrostyki jakie są np. w myszkach, tylko takie ze sprężynką.
[#2] Re: Joystick Quickjoy SV-126

@jargo, post #1

Jakie to uszkodzenie? Jak sprężynka poszła to można ją trochę rozwinąć i spowrotem zaczepić. Tego typu operacje przeprowadzałem mając 11 lat
[#3] Re: Joystick Quickjoy SV-126

@Bociek78, post #2

Objawia się to tym, że ciężej łapie ten kierunek niż trzy pozostałe i mikrostyk praktycznie nie wydaje harakterystycznego kliknięcia. Nie rozkręcałem całego jaysticka, ponieważ mam otwarty spór na Allegro i nie chcę przy nim za bardzo kombinować. Na razie zastanawiam się jakie są alternatywy, przede wszystkim czy można te mikrostyki gdzieś dostać, żeby przelutować.
[#4] Re: Joystick Quickjoy SV-126

@jargo, post #3

najprawdopodobniej poszła ci sprężynka w tym mikrostyku lub jest bardziej zaśniedziały lub jest wyrobiony pin we wtyczce/komputerze lub jest peknięty/przerwany drut w kablu.
[#5] Re: Joystick Quickjoy SV-126

@Stoopi, post #4

Nie jest to wina kabla, na 99% mikrostyku, bo ewidentnie słychać, że pracuje inaczej niż trzy pozostałe. Czyli pewnie ta sprężynka o której piszesz... Dzięki za naprowadzenie, spróbuje go jeszcze dzisiaj ostrożnie rozkręcić i się temu przypatrze.
[#6] Re: Joystick Quickjoy SV-126

@jargo, post #5

Jeżeli sprężynka jeszcze "żyje" to można odciąć jej kawałek (skrócić) i jeden koniec zawinąć na kształt drugiego. Ewentualnie jak nie było z czego to używałem drutu z płyt grzejnych podobnej grubości i nawijałem to na grubszej igle - potem zawijałem końcówki aby złapać o podstawę mikrostyku i blaszki. Było troszkę bardziej sztywne ale zdawało egzamin.
[#7] Re: Joystick Quickjoy SV-126

@jargo, post #3

Jakby co, to na popularnym portalu aukcyjnym można kupić sprężynki do mikrostyków.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem