[#1] Zegar RTC Amiga 1200
Postanowiłem zbudować sobie moduł zegara dla Amigi 1200. Wiem że nie brakuje opcji zakupu ale chciałbym poskładać to sobie sam i mieć z tego trochę radochy. Podpowiedzcie proszę czy jest gdzieś możliwość zakupu jakiejś gotowej płytki do takiego projektu (najlepiej w Polsce)? A może ktoś z Was posiada takowe i mógłby się podzielić (nie za darmo oczywiście)? A może po prostu zrobić to na płytce uniwersalnej, z tym że pewnie musiałbym to dobrze dopasować aby się zmieściło pod maską...
Ktoś może poratować jakąś dobrą radą? Na co uważać? Jakich elementów najlepiej użyć? Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
[#2] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #1

To nie jest jakiś skomplikowany projekt raptem paręnaście pinów x2.

Moje pytanie jest takie. Czy naprawdę chcesz usmazyć swoją Amigę?
[#3] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #1

Czy gotowce sprzedaje, to nie wiem, ale na pewno można zamówić płytki. Na uniwersalnej można, ale większość projektów używa układu Epsona w obudowie SO (do montażu powierzchniowego). Poza tym złącze portu zegara ma rozstaw 2,00 mm, podczas gdy płytka uniwersalna zazwyczaj ma otwory na siatce 2,54 mm.
[#4] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@Krashan, post #3

To teraz pytanie, gdzie byłoby najlepiej zamówić gotowe płytki tak żeby nie było mega drogo i aby nie czekać pół roku na dostawę? Widziałem że są gotowe projekty na PCBWay czy OSH Park. Nie wnikałem w szczegóły póki co, bo nie mam teraz czasu siedzieć i zakładać kont na tych stronach. Ale podejrzewam że raczej nie można sobie zamówić 1 płytki tylko trzeba od razu kilka sztuk.
[#5] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #1

Mam kilka PCB V1 z tego linku: link , tylko że ja mieszkam w UK, wysyłka standardowa 1-2 PCB nie powinna być droga. Ja próbowałem to złożyć na chipie RTC z Ali ale nie działało, kupiłem jeden z Mouser'a ale jeszcze nie złożyłem. Jak jesteś zainteresowany PCB to pisz na PM.
[#6] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #4

JLCPCB, wyjdzie Cie pewnie 2$+przesyłka.
Zobacz sobie.
[#7] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@MariuszK, post #6

Zamówiłem 5 szt. Przyjdą za jakiś może miesiąc.
[#8] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #1

Przecież na płycie A1200 jest fabryczne miejsce na RTC
[#9] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@damianx, post #8

No tak, ale jak w przyszłości kupisz kartę turbo z RTC, to masz problem..
A mając RTC na clockporcie (w końcu po to jest) po prostu wyciągasz płytkę z RTC.
[#10] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@damianx, post #8

Tak, dlatego chcę złożyć sobie układ i tam go wpiąć. Moja karta turbo nie ma zegara i na razie nie planuję jej wymiany więc i tak się przyda. Poza tym jak pisałem chodzi bardziej o zabawę z lutowaniem i zrobieniem czegoś samemu.
A może ktoś podrzuci jakiś link, gdzie można kupić układ zegara do tego.

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2021 19:24:20 przez nostrum666
[#11] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #10

A może ktoś podrzuci jakiś link, gdzie można kupić układ zegara do tego.
Na przykład w TME.
[#12] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@Krashan, post #11

Byłem tam wcześniej ale wyskoczyło mi że produkt niedostępny. Ale ważne że są dostępne bez problemu.
[#13] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@SimonGK, post #5

Napisz gdzie zamawiałeś układy RTC i które, bo ja już dostałem 3 sztuki RTC72423A z tego sklepu
Mam nadzieję, że te płytki v1 nie są zwalone w projekcie, dlatego to nie ruszyło, czy też może układ RTC jest "nie tegesz". Dobrze jak by ktoś potwierdził czy wersja pierwsza PCB (z linka który podałeś) jest "działająca". Z tego co sprawdzałem brakuje mi jeszcze w miarę małego kondensatora 10uF, który się tam zmieści, muszę sprawdzić czy BAT54C już mam.

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2021 20:24:34 przez Adinfo
[#14] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #1

Kupiłbym działający moduł rtc do a1200.
[#15] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@Adinfo, post #13

Bez BAT54C nie zadziała bo napięcie nie będzie doprowadzane do układu, chyba, że zewrzesz odpowiednie piny na płytce, aby napięcie z gniazda ClockPort doszło do układu.
[#16] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@Mandi, post #15

BAT54C już mam (100 szt. xd). Trzy układy EPSON RTC też, miały być do CHIP A600, ale jeden dam w ramach testu do tego RTC na ClockPort. Czekam na dostawę kolejnych "Epsonów". W razie czego domówię jeszcze płytki, tylko nie mam tyle A1200 aby mi to było potrzebne xd. Czy jakieś Blizzardy 1230 miały jakieś zegar na pokładzie?

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2021 21:05:10 przez Adinfo
[#17] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@pawelini, post #14

To kup. Jest tego mnóstwo na rynku. Nawet na naszej giełdzie pojawiają się czasami ogłoszenia. Ja nie będę sprzedawał gotowych układów. Robię to tylko dla siebie, bardziej dla funu niż większego pożytku.
[#18] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@Adinfo, post #16

Czy jakieś Blizzardy 1230 miały jakieś zegar na pokładzie?

Wszystkie wersje Blizzardów 1230 miało RTC.Większość kart turbo, czy fastów miała. W kartach ACA nastała moda na zewnętrzny moduł RTC.
[#19] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@Adinfo, post #13

Tak płytki są ok zrobiłem trochę tych zegarków
przyczyn nie działającego modułu szukajcie w samych kostkach
te zegarki w obudowie DIP to przekleństwo

Tu macie moje gerbery mojego modulu RTC
gerbery
jak będziecie lutować pierwszy pin po prawo na gorze nie lutujemy najlepiej go wyrwać ze złącza
fotka

zrobiłem błąd podczas projektowania i już mi się nie chciało tego poprawiać a plików do eagle tez nie mam bo dysk padł i wszystko poszło się .....

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2021 00:09:04 przez Kulamario
[#20] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@snifferman, post #18

to nie moda to chęć zysku co za problem był dodać jeden układ ?
żaden problem ale po co dodawać na ACA jak można osobne moduły walić i ciągnąć hajc od ludzi
[#21] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #17

Dzisiaj przyjechały płytki. 2 zostawię sobie do złożenia, zostają mi 3, które oddam za darmo (najlepiej po jednej sztuce na osobę) jedynie za koszty wysyłki. Jeżeli ktoś chce się pobawić i sobie polutować to zapraszam do kontaktu.
Chodzi oczywiście o ten projekt.
[#22] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #21

Mam akurat dwie do złożenia dla siebie ale z innego projektu pod zegar RTC na SMD, mam nadzieję, że te układy będą dobre, z DIP jest o tyle fajniej, że jak Ci nie ruszy to wkładasz następny bez lutowania.
[#23] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #21

Mam jeszcze pytanie odnośnie układu zegara. Czy RTC-72421A podlinkowany przez Krashana to to samo co RTC-72421? Chodzi o literkę "A" na końcu oznaczenia?
[#24] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #23

Każdy z nich ma na końcu A lub B (tolerancja częstotliwości), tylko często jest to pomijane.
[#25] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@san_u, post #24

Ok, dzięki.
[#26] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #21

Bierę dwie szeroki uśmiech
[#27] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #25

Mój zegarek już złożony. Jutro, jak kupię baterię, będę testował.
[#28] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #27

Już po testach. Zegar odpalił bez najmniejszego problemu.
[#29] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #28

Jako że mam jeszcze jeden złożony, z tym że bez układu zegara, a nie będzie mi potrzebny to chętnych zapraszam na GIEŁDĘ.
[#30] Re: Zegar RTC Amiga 1200

@nostrum666, post #29

Ma któś może jeszcze płytki do projektu OpenA1200RTC? Potrzebuje dwie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem