[#1] GVP 530+
Witam.

Przyszedł czas, żeby zrobić z tym porządek, raz a dobrze. Kiedy tego używałem, miałem w A500 kick 3.0, natomiast do samego A530 wsadziłem pełną 030+FPU i pogoniłem to na 50 MHz.

Było tak, że karta działała, prędkość była jak trzeba, napędy chodziły. Nie poradziłem sobie natomiast z akcesoriami, czyli z tzw. GuruROM-em i emulatorem 286.

I teraz pytania:
Czy to jest tak, że zmiana kwarca na inny może powodować niewłaściwą pracę w.wym. dodatków? Tzn. czy powinienem zostawić oryginalne taktowanie 40MHz?
Czy to prawda (bo coś słyszałem), że ten emulator 286, itp. to raczej z Kickiem działa 1.3?

Pozdrawiam.
[#2] Re: GVP 530+

@Daclaw, post #1

Ja bym zaczął od gururoma bo możliwe, że to poprawi stabilność reszty. Pytanie co z pamięciami, są chociaż 70ns?
[#3] Re: GVP 530+

@michal_zukowski, post #2

To jest stabilne, jako turbo z 030. Chodzi o to, że GuruROM nie daje tych efektów, jakie ma dawać, a emulator nie jest widziany.

Pamięci... a kto je tam wie? To SIMMy GVP "z epoki".
[#4] Re: GVP 530+

@Daclaw, post #3

na kosciach masz -80, -70, -120 to wartosci nanosekund
[#5] Re: GVP 530+

@michal_zukowski, post #4

Jest 70.

Ale jestem już na innym etapie. Uznałem, że to urządzenie już i tak jest diablo skomplikowane i nie ma co przekombinowywać. Przywróciłem oryginalne taktowanie 40MHz i oryginalny procesor EC030. GuruROM działa, emulator działa.

Zastanawia mnie tylko jeszcze jedna rzecz. SysInfo pokazuje Data Cache jako N/A, niezależnie od ustawienia zworki J3. Prędkość procesora jest zaś dość średnia jak na 40MHz (110% A3000 030/25 wg SysInfo). W OS3.1 jest instrukcja CPU do ustawiania takich rzeczy, a jak to się robi w 1.3?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem