[#5]
Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #33
Odnośnie Page Streama 5 to podobno w ostatnim roku zdarzyło się dużo więcej niż w ostatnich 10 latach. Więcej ciekawego info gdzieś na forum MorphZone. Na mnie to zrobiło spore wrażenie.
Na Page Streamie 4 był składany też "Amigowiec".
Trochę się nie zgodzę z archaizmem Page Streama. Moim zdaniem to nie jest aż takie retro jak ImageFX. Jakoś nie wydaje mi się żeby bardzo ustępował QuarkXPress, Corel Ventura, Scribus czy nawet InDesign. Na pewno programy te przez lata się rozwijały i coś ciekawego tam doszło, ale nie słyszałem żeby filozofia składu DTP się jakoś rewolucyjnie zmieniła. Trudno powiedzieć czego będzie brakowało takiemu PageStreamowi 5 jeżeli wyjdzie. Byłoby cudownie gdybyśmy w każdej dziedzinie mieli taki soft jak Page Stream. Świetnie wyglądają też efekty pracy nad nowym Final Writer. Ale pomimo tego, że Final Writer jest fajny to przy Page Streamie jest raczej pchełką.

Z Page Streamem jest taki problem, że piątka ciągle jest w wersji pre-alfa i właściwie ciągle trzeba używać czwórki z 68k. Prawdę mówiąc to dopiero pod MOSem na G4 ten program jest na serio używalny. Sam nie wiem jak kiedyś tego używałem na 060 z BVision3D. A jak składano "Amigowca" na 030 to już zupełnie nie rozumiem.
Tak czy siak myślę, że w 2020 w świecie amigowego DTP całkiem zgranie zaczyna się ruszać. Gdyby wyszedł Page Stream 5 i nowy Final Writer to byłoby aż za dużo jak na amigowe warunki.
Ostatnia aktualizacja: 07.05.2021 10:09:36 przez MDW