[#1] PLUGINY - subiektywna lista fajnych VST-ków
Cześć!

Nie wiem, czy to właściwy dział (czy raczej scena / muzyka), ale chciałbym się podzielić subiektywną listą fajnych darmowych pluginów VST (tylko instrumenty, efekty może kiedyś).

Jak wiadomo jest tego cała masa, a nie każdemu się chce testować. Ja nie jestem jakimś wielkim "wszystkwiedzącym" gościem, ale nie przeszkadza mi instalowanie (i usuwanie) całej masy softu (w przeciwieństwie do niektórych, którzy wolą instalować tylko sprawdzone rzeczy), więc może się taka mała subiektywna "ściąga" przydać.

Pluginy są pod Windowsa (niektóre pewnie też pod Maca albo Linuxa) i bez problemu współpracują raczej z każdym DAW-em (w tym również z Renoise'em).

DARMOWE, które naprawdę warto mieć:
Vital (nie ma sobie równych jeżeli chodzi o darmowe)
Zebralette
EVOL
FireBird
Tunefish4
P8 SuperWave
TRNSx8PX
Helm

Już tylko z powyższymi (a nawet z połową) można się bawić mając do dyspozycji ogromną kolekcję dźwięków.

Ale jeszcze dorzucę trochę.

DARMOWE, które warto mieć:
MauSynth11
TAL-NoiseMaker
ElectraX
Cobalt
Kairatune
Lokomotiv
MiniMogueLUXUS
NERO Maxsynths (Massimo Bosco)
Sinnah (nusofting.com)
Autogun
iloSynth 1

DARMOWE, które można mieć, bo czemu nie:
Prodigious Synthesizer
Orpheus
GTG-PD9
Anubis-2
Arminator
TAL-Bassline
DSK BassZ
Dexed
Surge
SymphtomPE
TyrellN6 (u-he)
OXE

DARMOWE pod konkretne zastosowania:
Keyzone Classic
Ixox-Flute
MT-PowerDrumKit (nag screen)
Neo Piano (lub Neo Piano mini)
DSK ChoirZ
Magnus Choir
DSK Saxophones
DVS Saxophone
DSK Overture
DSK Strings

Na koniec - jak ktoś szuka mega prostego i ładnego pluginu do stworzenia prostych dźwięków syntetycznych (które potem można sobie obrobić efektami), a nie chce mu się rysować pił, trójkątów itd. - to można sobie dorzucić "Deducktion". Choćby z powodu fajnej nazwy. :)

Jak się komuś przyda ta lista, to czemu nie. Jakby ktoś któregoś nie mógł znaleźć w necie, to niech pisze PM-a albo maila.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2021 21:00:54 przez XTD
[#2] Re: PLUGINY - subiektywna lista fajnych VST-ków

@XTD, post #1

Dobra lista, połowy nie znam :) od siebie dodam tylko że pluginy od DSK (a mają ich na stronie sporo) nie chciały mi ruszyć na 64-bit windows, na 32-bit działały wszystkie.
Polecam też Ample sound, mają na stronie jedną gitarę akustyczną i jedna basowa w wersji Lite za darmo.
[#3] Re: PLUGINY - subiektywna lista fajnych VST-ków

@XTD, post #1

Amigowym programom do muzyki właśnie brakuje obsługi vst.

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2021 09:15:13 przez amikoksu
[#4] Re: PLUGINY - subiektywna lista fajnych VST-ków

@amikoksu, post #3

Owszem, ale ponieważ amigowym programom do muzyki brakuje jeszcze wielu innych rzeczy, trzeba jednak przeprosić się z pecetem.

To podobnie jak w przypadku fanów linuxa, którzy lubią gry - nieraz musza przeprosić się z Windowsem, trudno. :)

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2021 09:36:51 przez XTD
[#5] Re: PLUGINY - subiektywna lista fajnych VST-ków

@Lucus, post #2

Bez problemu działają mi pluginy DSK, a system mam 64-bitowy (Windows 10).

Ample Sound - jak najbardziej, używam. Trochę zapomniałem o tym, bo używam też płatnej wtyczki od nich i wyleciało mi z głowy, że mają też darmowe (a z nich też korzystam). Jak się fajnie zagada, to potrafią dać ładny rabat. :)

To jeszcze uzupełnię listę też o płatne:

TANIE PŁATNE, nad którymi na pewno warto pomyśleć (jeżeli akurat są tanie - a często mają promocje):
Xpand!2
Hybrid 3
Loom II

DROGIE PŁATNE, nad którymi tak czy siak warto się zastanowić:
Phase Plant (dosyć drogi, niekiedy bywa w promocji - ale wówczas też nie jest tani; świetny do tworzenia własnych brzmień)
Diva (drogi i rzadko w promocji, ale ma piękne brzmienia)
AGLP/AGPF i ogólnie AmpleGuitar (dla tych, którzy akurat ten rodzaj instrumentów lubią)
Serum (jeżeli lubi się tworzyć własne brzmienia w najbardziej przyjemny sposób; nigdy nie ma promocji na to i w zasadzie jak się ma Phase Planta i Vitala, może sobie Serum darować; natomiast biblioteka brzmień do niego jest w sieci ogromna)

PŁATNE ewentualnie warte zakupu tylko, gdy są w naprawdę dobrej promocji:
Ascension (jeżeli w super niskiej cenie; dobry do szukania inspiracji, można go od biedy uznać za biedny odpowiednik Nexusa - przy odrobinie wyobraźni)
Codex (jeżeli akurat się trafi za 5 dolców - można wziąć dla fajnych syntetycznych brzmień i niektórych wbudowanych presetów)
Babylon (TYLKO jeżeli w jakiejś ultra super cenie, powiedzmy 5$)

PŁATNE, których warto unikać:
Union (max. 2 dolary można dać jeżeli ktoś koniecznie chce)
Carbon Electra (brać tylko jak dają za free - tak jak ja wziąłem)
ORB Synth (brać tylko jak będzie za 1 dolara i jak poprawią błędy, pod warunkiem, że nie lubi się specjalnie tworzyć własnych dźwięków, bo tutaj możliwości też są mocno ograniczone)
Iris2 (ogólnie fajna zabawka i warta kilkunastu dolców nawet - jeżeli ktoś ma dużo czasu, żeby się bawić, bo dostępność presetów mała, a sposób zapisu presetów irytujący)

DARMOWE, których warto unikać:
Synth1 - owszem, bardzo popularne, ma toto setki a nawet tysiące brzmień, ale bez obudowania tego filtrami, efektami i innymi duperelami, brzmienie jest porównywalne z ST-01; natomiast gdy się to obuduje efektami i zrobi odpowiednie czary-mary, to wówczas... to wówczas można w ogóle nie używać Synth1, bo czary-mary można zrobić też bez niego (choćby z 150-bajtowego chipowego zapętlonego sampla przepuszczonego przez różne efekty). IMO - przereklamowane w cholerę. Raz użyłem, bo akurat potrzebowałem pewnego specyficznego brzmienia fletu - tyle, że 90% tego brzmienia zrobiły efekty, a nie sam plugin.
[#6] Re: PLUGINY - subiektywna lista fajnych VST-ków

@XTD, post #4

chciałbym się podzielić subiektywną listą fajnych darmowych pluginów VST

ponieważ amigowym programom do muzyki brakuje jeszcze wielu innych rzeczy, trzeba jednak przeprosić się z pecetem

Wnoszę o usunięcie wątku z forum i natychmiastowy ban dla XTD. Uzasadnienie nr 1: PPA to forum amigowe, rozmawiamy tu o Amidze, XTD kolejny raz myli je z forum dla pecetów i windowsów uprawiając trolling. Uzasadnienie nr 2: nad forum strefy twórców jak byk stoi napisane „Projekty amigowe”, nie pecetowe czy windowsowe. Uzasadnienie nr 3: to nie pierwszy raz.

Jeśli moderacja nic z tym nie zrobi, to ja wezmę się do roboty i zacznę tu umieszczać subiektywne listy skrótów klawiszowych Photoshopa oraz 101 sztuczek jak przyspieszyć Windowsa 10.
[#7] Re: PLUGINY - subiektywna lista fajnych VST-ków

@Aurel, post #6

Proponuję, żeby kolega poszedł na grzyby.

Na pecetach obecnie robi się wszystko, łącznie np. z muzyką na małe Atari.

Również wiele utworów amigowych, które kolega słyszy - i to tych pisanych w ProTrackerze, ma swoje źródło (sample, sekwencje) na pececie. Myślisz, że ktoś obecnie sampluje na Amigę syntezator podłączany przez amigowy sampler przy pomocy kabelka? Myślisz, że sekwencje, dźwięki, perkusja itd., że to wszystko jest wzięte z jakiegoś programu amigowego? Albo, że amigowi koderzy wszystko robią na Amidze bez podpierania się pecetem?

Proponuję moderacji usunięcie konta amigowego oszołoma - dla dobra środowiska amigowego.

Są na tym forum miłośnicy Amigi, ale to już dawno nie jest komputer, który konkuruje z pecetem o miano pierwszeństwa - ten etap jest już za nami. Teraz jest koegzystencja i też pewnie piszesz tego posta korzystając z peceta.

Tak więc amigowym muzykom, którzy coś jeszcze piszą na ProTrackerze, również potrzebne sa narzędzia pecetowe. Jeżeli tego nie rozumiesz, to cofnij się w czasie, krzycz "Amiga Rulez" i nigdy nie kupuj peceta.

Więcej takich ludzi na forum i przy Amidze pozostaną jedynie forumowi krzykacze.
3
[#8] Re: PLUGINY - subiektywna lista fajnych VST-ków

@XTD, post #5

To jeszcze muszę sprawdzić dokładniej te DSK, próbowałem na win7 64 pod ableton live i nie chciało gadać.
[#9] Re: PLUGINY - subiektywna lista fajnych VST-ków

@Lucus, post #8

Może po prostu Ableton wymaga 64-bitowych wtyczek wyłącznie.
Są gdzieś w sieci takie kontenerki do wtyczek, w które wsadzasz pluginy różnego rodzaju, a kontenerek już wyjściowo VST64 wtykasz w DAW-a. Ale nie powiem Ci nazwy.
[#10] Re: PLUGINY - subiektywna lista fajnych VST-ków

@XTD, post #5

Jeszcze z płatnych i dość drogich (szczególnie jeśli dokupuje się DLC) ale absolutnie genialnych (szczególnie jeśli robi się jakąkolwiek muzykę metalową/rockową) jest EZDrummer2. Ostatnio był do dostania chyba za pół ceny na black friday.

No i oczywiście paczka Komplete od Native Instruments. Jest tego tak dużo i tak dobrze, że nie starczy mi życia żeby wszystko ograć ;)

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2021 21:52:15 przez Lorak
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem