[#1] Amiga a ekologia.
Wczoraj podłączyłem A500 1mb z gotekiem.
Zasilacz to dopiero co złożony RT-50B.
Postanowiłem sprawdzić watomierzem,
ile takie cacko pobiera prądu w grze.
Będzie to oczywiście Jim Power.

Wynik to: 13.3W ze ściany. Sprawność
zasilacza to dokładnie 77%.

Sama Amiga pobiera dla siebie
jedynie 10.2W .

Wychodzi na to, że używając Amigi osz-
czędzamy na rachunkach i chronimy
środowisko.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2021 11:38:57 przez mmarcin2741
[#2] Re: Amiga a ekologia.

@mmarcin2741, post #1

Generalnie reużywanie starych rzeczy, zamiast kupowania nowego hardware'u jest bardziej eko
3
[#3] Re: Amiga a ekologia.

@mmarcin2741, post #1

Wychodzi na to, że używając Amigi osz-
czędzamy na rachunkach i chronimy
środowisko
.

Powiedz to też chociażby chińczykom, usa czy niemcom jak chronić środowisko. Tam wydobycie i zużycie węgla się zwiększa. Chociaż propaganda jest inna. Docelowo Polska jak i inne (słabe, uległe) kraje mają być uzależnione w pełni od energii z zagranicy.

A tu propaganda WP
"Przełączamy się na zieloną stronę
W 2020 roku Wirtualna Polska Holding obniżyła emisję CO2 o ponad 14% w stosunku do 2019 roku. Nie zatrzymujemy się!
"

To proponuję, niech WP zacznie od siebie i zacznie zamykać swoje serwerownie zasilane prądem branym z węgla. No chyba, że już zaczęli wygaszać takie serwery i stąd ta niższa emisja CO2.
5
[#4] Re: Amiga a ekologia.

@amikoksu, post #3

Mój były pc z kartą gtx 760 ciągnął z gniazdka
tyle, co 20 Amig (275W do 13.3W). Szok.

Przyznać trzeba jednak, że są teraz technolo-
logie obniżania napięcia w czasie bezczynno-
ści cpu a kiedyś tego nie było - bo i po co,
skoro tak małe zużycie.

Chyba jakaś karta turbo Jensa ma obniżanie
taktowania, ale nie pamiętam, która.
[#5] Re: Amiga a ekologia.

@amikoksu, post #3

Ja tam wolę być uległy wobec zagranicy, niż zdychać na choroby płuc. W kwestii zanieczyszczenia smogiem mamy w Polsce wiele do poprawienia. Piszę z Krakowa, jak wiadomo u nas wprowadzono zakaz palenia paliwami stałymi... początkowo byłem temu bardzo przeciwny (miałem zaraz budować kominek), jednak szybko okazało się, że w sezonie grzewczym powietrze poprawiło się bardzo. Co prawda okoliczne gminy (tzw. obwarzanek) dotruwają nas i tak, ale zyskaliśmy kilka godzin wolnych od smrodu.
Ograniczenie emisji CO2 też jest sensowne, zaś twierdzenie że nic nie będziemy robić "bo Chiny", "bo USA" prowadzi do tego, że nikt nic nie zacznie robić. Zresztą w USA Trump zapowiadał odejście od "zielonych idiotyzmów", tymczasem za jego prezydentury doszło do bezprecedensowego wzrostu produkcji energii odnawialnej w USA. Bo to się opłaca.
Eliminowanie energochłonności (np. serwerowni) ma również aspekt ekonomiczny. Pozytywny.
Stare komputery zużywają mniej energii niż współczesne. Oczywiście za wyjątkiem Pentium IV
Gdy składałem sobie system oparty na płycie A4000TX, okazało się, że trudno znaleźć zasilacz ATX pracujący stabilnie przy tak niskim poborze mocy...

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2021 13:21:04 przez wali7
6
[#6] Re: Amiga a ekologia.
Podświetlenie i tak musi być włączone bo w innych fragmentach ekranu jest wyświetlany tekst czy grafika
i aby były widoczne to musi być światło.
Efekt czarnego ekranu i obniżenia mocy dotyczy plazm.

Wyjdzie na to, że najlepszą eko-Amigą jest RPi,
co zużywa kilka/kilkanaście Wat mocy.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2021 13:56:15 przez ted
1
[#7] Re: Amiga a ekologia.

@ted, post #6

Tak na to patrząc pewnie tak OK
[#8] Re: Amiga a ekologia.

@wali7, post #5

Stare komputery zużywają mniej energii niż współczesne. Oczywiście za wyjątkiem Pentium IV

Największymi trucicielami w amigowym światku są użytkownicy Power Mac G5 które zużywają kilkaset wat:

The 1.6 GHz model had a maximum power consumption of 420 watts.
The 1.8 GHz model had a maximum power consumption of 430 watts.

Źródło:
https://www.ifixit.com/Answers/View/621847/

I te kilkaset wat jest zużywane aby uruchamiać zadania z którymi poradziłoby sobie szybciej Raspberry Pi zużywając 5W czyli 100x mniej energii. Oczywiście takie porównanie nie ma sensu, tak samo jak fani zabytkowych samochodów z ogromnymi silnikami nie połaszą się na ekologicznego Fiata Pandę, bo nie chodzi o dojechanie do celu tylko o samo jechanie jako hobby.
1
[#9] Re: Amiga a ekologia.

@jubi, post #8

PPC G4 18W, ostatnie wersje PPC G4 przy 1,8GHz tylko 15W (przy maksymalnym obciążeniu, kiedy korzystamy z AltiVeca)

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2021 14:19:19 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#10] Re: Amiga a ekologia.

@jubi, post #8

Racja, G5 to niezły grzejnik. Zresztą to chyba właśnie G5 doprowadziło do wycofania się Apple z konsorcjum PPC i w konsekwencji PPC zniknęły z rynku SOHO i domowego. Jak wiadomo, nie udało się obniżyć energochłonności G5 tak, aby nadawały się do zastosowań w laptopach, a Apple już wtedy dobrze widziało że największą perspektywę wzrostu mają rozwiązania mobilne.
Szkoda, że nie potoczyło się to tak jak w przypadku Intela, gdzie PIV również okazało się praktycznie niemożliwe do zastosowań laptopowych, ale równolegle rozwijali starą linię Pentium M, będącą mobilnym rozwinięciem PIII. Gdy okazało się, że Pentium M zapewnia niewiele niższe osiągi od PIV, to dodali do Pentium M ulepszoną magistralę z PIV... i tak powstał Core. Z którego rozwinięciami mamy do czynienia do dziś (i3, i5, i7....).
Tak mogło się stać z G4. Szkoda, bo to dobry procesor był. Ówcześnie.
2
[#11] Re: Amiga a ekologia.

@wali7, post #10

Całe szczęście MorphOS wyłącza drugi procek w G5 więc pobór prądu jest wielokrotnie mniejszy. Co do żarcia prądu to raczej z retro prąd ciągną stare monitory beczkowe i telewizory CRT, a z nowych sprzętów karty graficzne. Natomiast przy obecnych cenach prądu dla odbiorców indywidualnych (względnie niskich) dyskutowanie czy włączanie G5 pare razy na tydzień na parę godzin jest słuszne czy nie nie ma sensu - zje to ~5-10zł miesięcznie. Dużo większym problemem są tysiące klimatyzatorów w biurach i przemysł.

ps. Dla mnie ekologia musi się łączyć z ekonomią. Jeśli dla Kowalskiego, podejście ekologiczne będzie się bezpośrednio przekładało na podejście ekologiczne to transformacja ma sens.
Jak na razie mam:
- solary
- fotowoltaike
- kompostowniki

Jeśli bilans produkcji prądu będzie korzystny to może dodam klimatyzacje, żeby dogrzewała zimą. Na razie jedynymi wydatkami które mam to 3000zł rocznie na gaz do ogrzewania (około 280m2 więc jest co ogrzewać).
[#12] Re: Amiga a ekologia.

@amikoksu, post #3

Powiedz to też chociażby chińczykom, usa czy niemcom

Narodowości piszemy zawsze z wielkiej litery. Nazwy krajów też. Jakoś przy "Polsce" o tym pamiętałeś.
3
[#13] Re: Amiga a ekologia.

@jubi, post #8

te kilkaset wat jest zużywane aby uruchamiać zadania z którymi poradziłoby sobie szybciej Raspberry Pi zużywając 5W czyli 100x mniej energii

Pierwsze słyszę, że uruchomię MorphOS na Raspberry Pi. Rozwiniesz temat?
[#14] Re: Amiga a ekologia.

@ted, post #6

Dotyczy plazm i OLEDów, bo w OLEDach, podobnie jak w plazmach piksele świecą, a nie odcinają światło padające z tyłu.
[#15] Re: Amiga a ekologia.

@recedent, post #13

te kilkaset wat jest zużywane aby uruchamiać zadania z którymi poradziłoby sobie szybciej Raspberry Pi zużywając 5W czyli 100x mniej energii

Pierwsze słyszę, że uruchomię MorphOS na Raspberry Pi. Rozwiniesz temat?

Nie napisałem, że uruchomisz MorphOS tylko, że wykonasz te same zadania, np. przeglądanie www czy obróbka zdjęć, zużywając 1/100 prądu. Napisałem też, że rozumiem, bo to hobby i nie liczy się efekt końcowy tylko droga. Taka bardziej wyboista może dawać większy fun jeśli ktoś to lubi.
1
[#16] Re: Amiga a ekologia.

@wali7, post #5

Ja tam wolę być uległy wobec zagranicy

A ja nie. Polska powinna podchodzić ostrożnie , powoli a nie na hura... . Lokalne władze powinny proponować i zachęcać do zmian a nie zagranica. Zagranica to niech uporządkuje swoją demokrację i ekologię.,
A600 zużywa 13 wat , a ja mam mini Pc który emulując A1200 z prędkością 28 Mips zużywa 8 wat energii. I co jest eko ?
1
[#17] Re: Amiga a ekologia.

@djpiotrs, post #16

A600 zużywa 13 wat , a ja mam mini Pc który emulując A1200 z prędkością 28 Mips zużywa 8 wat energii. I co jest eko ?

W tym przypadku, jeśli zadowala Ciebie emulacja, to bardziej
eko będzie ten mini pc.

A600, hd cf, 2mb chip i 4mb fast pcmcia sakura - zużycie
z gniazdka waha się pomiędzy 14 - 16 W.
Nawet podstawowo, ale jednak rozbudowana A600
potrzebuje dla siebie jedynie 12W średnio.
[#18] Re: Amiga a ekologia.

@mmarcin2741, post #17

Uwazam ze patrzysz na ten aspekt z troche zlej strony.
Zalozyles ze podlaczasz A600 i ten emulator o ktorym wspomniano wczesnie do gniazdgka
i nic nie robia tylko pobieraja prad.
Zapomina sie tutaj o czyms takim co mozna nazwac w cudzyslowiu "skutecznoscia dzialania".
Wyobraz sobie ze masz jakies skomplikowane obliczenia ktore na A600 ktora pobiera tylko 12W zajmie
1 miesiac. A komputer PC z gornej polki ktory pobiera 500W zrobi to w 2 sekundy.

To ktory komputer w tym przypadku jest bardziej eko?

Wiem ze ten przyklad jes skrany bo nikt by tak dlugo nie czekal tylko faktycznie uruchomi szybszy komputer.
Jesli jednak chcemy grac w proste retro-gry to wiadomo ze niewielka moc wystraczy. Gdy bardziej zaawansowane wymagaja wiecej energii.
Jednak nikt nie zbuduje serwerowni na A600 niezalenie jak malo mocy bada pobierac.
[#19] Re: Amiga a ekologia.

@Phibrizzo, post #18

Nie robię takiego typu porównania. Dla mnie
Amiga mogłaby zuzywać nawet 100W i tak
bym jej pewnie używał.
Gram na Amidze, ponieważ lubię te gry
bardziej niż najnowsze tytuły.

Gdybym nie miał Amigi, to pewnie
bym łupał w najnowszego CoD'a.
A tak mam podobne wrażenia na
Amidze.

A niewielkie zużycie energii to bonus,
który mnie bardzo cieszy nie tylko
z powodów finansowych. Być może
nie wszyscy sami mieli okazję zmie-
rzyć, to postanowiłem się podzielić
liczbami.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2021 11:22:09 przez mmarcin2741
[#20] Re: Amiga a ekologia.

@mmarcin2741, post #1

Bardzo podoba mi się idea, że używając Amigi dbamy o środowisko.

Myślę, że ciekawe rekordy bije tutaj V4 Standalone, który zużywa zaledwie.. 2W!

http://www.apollo-computer.com/products.html
[#21] Re: Amiga a ekologia.

@Banter, post #20

"Thanks to AMMX, the 68080 at 80 mhz achieves performance close to the PowerPC 750 at 800 MHz."

Co to za bzdury?
2
[#22] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga a ekologia.
[#23] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga a ekologia.
[#24] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga a ekologia.
[#25] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga a ekologia.
[#26] Re: Amiga a ekologia.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

To się nazywa cherry-picking. Gunnar lubi to.
[#27] Re: Amiga a ekologia.

@Banter, post #20

V4 Standalone, który zużywa zaledwie.. 2W

2W - "energy-saving"... no to chyba ma na myśli "st'by mode".

Oryginalna Amiga w "st'by mode" bierze 0W, bo wyłącznik zasilania zasilacza jest na kablach zasilania 230V.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem