[#1] Colonization po polsku ?
Cześć wszystkim. Czy ktokolwiek z Was spotkał się ze spolszczoną amatorsko wersją Colonization ?
Wiem że Civka posiadała takowe ponieważ w takiej właśnie wersji ją ogrywałem (pomijam ilość błędów w tej, do dziś z uśmiechem wspominam zdanie "nagły atak Rosja sił" :D)
Intryguje mnie to okrutnie i powiem szczerze że z chęcią odpaliłbym takie wydanie w jednej ręce dzierżąc gryzonia a w drugiej szklankę z napojem wyskokowym.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2021 06:17:26 przez szczupi26
[#2] Re: Colonization po polsku ?

@szczupi26, post #1

Wyszukiwarka PPA zwraca informację, że coś takiego jest do pobrania z portalu, na którym zadałeś pytanie - spolszczenie.
1
[#3] Re: Colonization po polsku ?

@szczupi26, post #1

Pamiętam, jak kiedyś grałem w Colonization ze spolszczeniem (ciekawe czy to to samo). Autor przetłumaczył nazwy surowców w dopełniaczu, tak żeby mu pasowało że "Osada jakaśtam wyprodukowała 20 ton drewna". Prowadziło to do zabawnych sytuacji gdy jechało się na handel do Indian. Wódz wioski często witał nas w stylu: "Widzimy, że przywiozłeś na handel najwyższej jakości rzecz - Cukru!". W niektórych miejscach przebijał też język niemiecki ("Royalistische artyleria uszkodzony!").
1
[#4] Re: Colonization po polsku ?

@recedent, post #3

Dokładnie te same "smaczki" miałem w Civce
Kurcze, waliło to po oczach ale .... no właśnie, miało jakąś taką magię w sobie.
Mailman, dzięki za linka, wstyd przyznać ale nie wpadłem na pomysł przeszukania zasobów forum pod tym kątem .....
[#5] Re: Colonization po polsku ?

@szczupi26, post #1

Mam :) - Napisz mi na priv adres e-mail :)
[#6] Re: Colonization po polsku ?

@recedent, post #3

Pamiętam te "krzaczki". Dodatkowo była wersja piracko spolszczona gry Dune2. Nie był to program, ponieważ angielskie napisy można było poprzerabiać dowolnym edytorem HEX w jednym z głównych plików.

I były takie cyrki. Jakiś mózg spolszczył nazwę "Ordos Saboteur" na "Ordos esesman" i jak zaatakował po cichu budynek w bazie, to pojawiał się napis "Ordos esesman atakuje", a reakcja grającego "Co k.... przecież akcja Dune toczy się setki lat po czasach II wojny :)
1
[#7] Re: Colonization po polsku ?

@aMifan, post #6

Nawet dziesiątki tysięcy - bym powiedział. Konkretnie - przeprowadzka Atrydów na Arrakis nastąpiła w roku 10190 po powstaniu Gildii, a Gildia Planetarna z kolei powstała około 13000 roku "naszego" kalendarza.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem