kategorie: A500, Sprzęt
[#1] A500 GIGATRON rozszerzenie pamięci 512KB

Witajcie, problem dotyczy powyższej karty (dość popularnej) rozszerzenia pamięci o 512KB w Amidze 500. Karta zawiera zegar czasu rzeczywistego. Jest wykrywalna przez komputer, bo zegar można ustawić i go poprawnie zapamiętuje nawet po odłączeniu zasilania, ale niestety jedyną pamięć jaką wykrywa to 512KB z płyty głównej. Stąd moje pytania (może ktoś miał już tego typu przygodę z tym sprzętem). Dodam, że wyjmowałem kości, wkładałem po kolei pojedynczo i komputer nic nie zauważył.
1) Najbardziej oczywiste - co może być przyczyną? Czyżby wszystkie 4 kości były uszkodzone?
2) Do czego służy zworka na płycie? Ma doprowadzoną ścieżkę od baterii zegara do złącza, ale sprawdzałem i nie resetuje ona zegara.
3) Czy można w przypadku tej konstrukcji zamienić kości pamięci na większe, aby uzyskać 1MB?
4) Do czego służą trzy piny na płycie głównej przy wejściu rozszerzeń oznaczone jako JP7A. U mnie są rozwarte, ale zauważyłem, że ktoś kiedyś musiał ingerować tam lutownicą. Link
Dziękuję za sugestie, pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2021 13:15:45 przez Migaami
[#2] Re: A500 GIGATRON rozszerzenie pamięci 512KB

@Migaami, post #1

Taka zworka na rozszerzeniu zazwyczaj włącza/wyłącza pamięć na nim.
Opis JP7A znajdziesz m.in. tu https://retrohax.net/amiga-500-mods-2/
1
[#3] Re: A500 GIGATRON rozszerzenie pamięci 512KB

@wali7, post #2

A więc w JP7A trzeba złączyć pierwsze zworki aby była widoczna karta rozszerzeń? Dobrze to zrozumiałem? U mnie są rozwarte wszystkie trzy. No ale widzi zegar, więc musi widzieć kartę rozszerzeń. Co do samego Gigatrona to pytanie, czy aby włączyć pamięć trzeba zworkę zewrzeć, czy rozewrzeć? I dlaczego jest ona podpięta bezpośrednio pod baterię, jeśli jej działanie ma dotyczyć pamięci...
[#4] Re: A500 GIGATRON rozszerzenie pamięci 512KB

@Migaami, post #1

TU znalazłem zdjęcie takiej samej karty z założoną zworką.

W Amiga Hardware Database jest napisane że zworka jest by włączyć/wyłączyć kartę bez konieczności jej wyciągania.
1
[#5] Re: A500 GIGATRON rozszerzenie pamięci 512KB

@Migaami, post #3

Czyli reakcji na zworkę na rozszerzeniu nie masz bo zworki na płycie musisz przestawić, wtedy zobaczy 1MB pamięci, wtedy zdejmując zworkę na rozszerzeniu wyłączysz te 512KB i wrócisz do 512KB z płyty.
1
[#6] Re: A500 GIGATRON rozszerzenie pamięci 512KB

@Adinfo, post #5

Zworkę na Gigatronie też założyłem, bo widziałem fotki w necie tej karty z założoną zworką. Niestety bez efektów.
Czyli wychodzi na to, że należy zewrzeć pierwsze dwa piny od lewej na JP7A? Dobrze by było gdyby ktoś z Was miał tę samą rewizję płyty (6A) działającą z gniazdem rozszerzeń i zerknął u siebie, czy ma spięte te dwa piny.
Swoją drogą zastanawiam się z jakiego powodu ktoś rozlutował piny aby wyłączyć gniazdo rozszerzeń? Tym bardziej, że w gnieździe była karta... No i zastanawiające jest, że pomimo rozlutowania komputer widzi zegar znajdujący się na Gigatronie.
Czy ktoś z Was wymieniał w takiej karcie kości na większe?
[#7] Re: A500 GIGATRON rozszerzenie pamięci 512KB

@Migaami, post #6

Z tego co widzę, to masz płytę rev 6A? - a kości masz wszystkie wlutowane - poprawcie mnie jeśli się mylę - (zazwyczaj były tylko 4 a Ty masz ich 8), wynikało by z tego, że ktoś na płycie je dolutował (wszystkie 6A co mam mają tylko 4 kości) - to mógł być powód że zworki są przestawione, za to u Ciebie bez rozszerzenia pod klapkę powinno być w takim razie 1MB pamięci a nie 512KB. Sprawdź jakimś programem np. SysTest, SysInfo albo załaduj WB z dyskietki i powiedz ile pamięci Ci pokazuje na górnej belce.

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2021 13:04:21 przez Adinfo
[#8] Re: A500 GIGATRON rozszerzenie pamięci 512KB

@Adinfo, post #7

Nie miałem zdjęcia swojej płyty, więc wrzuciłem zdjęcie pobrane z netu (faktycznie może wprowadzać w błąd, postaram się je zmienić). Rev. 6A, płyta identyczna, tylko z 4 kośćmi RAM 512KB. Ale to by się zgadzało, bo w wolnych gniazdach mam otwory, a powinny być one wypełnione cyną. Więc na 99% to jest przyczyna - rozlutowany most na złączu płyty, bo ktoś kiedyś miał tam dodatkowe kości, które wymagały odpięcia gniazda rozszerzeń pomysł Najlepiej byłoby w to miejsce wlutować zworki, ale niestety piny nie są na przelot. Postaram się to sprawdzić, chociaż obecnie pozbawiłem się zasilacza
A czy ktoś z Was próbował wymieniać kości w takim Gigatronie?

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2021 13:20:35 przez Migaami

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2021 13:21:03 przez Migaami
[#9] Re: A500 GIGATRON rozszerzenie pamięci 512KB

@Migaami, post #8

Cześć, jam mam wersję płyty 6A z niezalutowanymi otworami pod pamięci i nie było tam "grzebane" chociaż rzeczywiście większość chyba ma zalane cyną. U mnie to tak wygląda, po włożeniu rozszerzenia oczywiście rozpoznaje dodatkowe 0.5MB.
2
[#10] Re: A500 GIGATRON rozszerzenie pamięci 512KB

@Migaami, post #1

Dzięki chłopaki, wszystko stało się jasne wiem już co należy zamknąć, a co otworzyć OK
Podsumowując (może komuś się przyda w przyszłości)
JP7A piny 1-2 złączone do aktywacji kart rozszerzeń.
Piny na Gigatronie ze zworką aktywującą kartę.
(Opcjonalnie) JP2 (między Agnusem a procesorem) piny 1-2 złączone do deaktywacji dodatkowych 512KB na płycie głównej, jeśli ich fizycznie tam nie ma.
Pozdrawiam i dziękuję za zaangażowanie i pomoc.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem