[#1] Gotek i FDD na jednej taśmie + kickstart nowszy niż 1.3
Witam wszystkich. Zaskoczyło mnie zachowanie mojej A500 i mam nadzieję że ktoś mi wyjaśni przyczynę. W amidze miałem FDD. Niestety padł. Wstawiłem na jego miejsce samodzielnie zmodyfikowanego ALPS'a - wszystko ok. Po jakimś czasie chciałem zamontować do środka goteka (na jednej taśmie, z przełącznikiem na linii SELECT). Tu pojawił się mały problem - gotek nie bootował. Wiele razy już tak przerabiałem taśmy ale tu nie chciało działać. Pomyślałem że to może problem sygnałem READY alpsa i rzeczywiście, dołożyłem kolejny przełącznik na linii READY - wszystko ruszyło (nie doszedłem do tego tak łatwo ale próbując zauważyłem np że gotek bootował jak w stacji była dyskietka). Dzisiaj z kolei zaprogramowałem sobie eproma z 4 kickstartami i znowu jest problem szeroki uśmiech
Otóż wszystko działa z kickstartem 1.3. Z kickstartem 2.05 i 3.1 gotek nie bootuje.
Nie pokazuje się ekran startowy z animacją dyskietki - komputer czeka/szuka napędu
O co chodzi?

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2021 13:36:42 przez jarek72
[#2] Re: Gotek i FDD na jednej taśmie + kickstart nowszy niż 1.3

@jarek72, post #1

W early menu jakie widać napędy ?
Czy jak w tym menu wymusisz start z danej stacji dyskietek, to napęd bootuje?
[#3] Re: Gotek i FDD na jednej taśmie + kickstart nowszy niż 1.3

@Norbert, post #2

W early menu (2.05 i 3.1) jak mam wybraną stację to DF0 jest na liście napędów. Jak mam wybranego goteka - lista jest pusta.
[#4] Re: Gotek i FDD na jednej taśmie + kickstart nowszy niż 1.3

@jarek72, post #3

To masz odpowiedź dlaczego nie bootuje z Goteka na kick powyżej 1.3
Kick1.3 zawsze ma "aktywne" df0.
Nowsze systemy mają możliwości startu z dowolnego napędu dyskietek, co wymaga dostarczenia do Amigi odpowiednich sygnałów.
Twoja "przeróbka" tego nie robi.

Czy sam GOTEK na taśmie startuje na kick2.x i 3.x ?
[#5] Re: Gotek i FDD na jednej taśmie + kickstart nowszy niż 1.3

@jarek72, post #1

Masz poprawnie zrobiony przełącznik?
Jaki masz firmware w goteku? Jeśli FF to ustaw w FF.CFG
interface = amiga

tutaj masz potrzebne info

https://www.ppa.pl/forum/amiga/42903/problem-z-gotekiem-i-fdd-chinon#m719840
[#6] Re: Gotek i FDD na jednej taśmie + kickstart nowszy niż 1.3

@Norbert, post #4

Spróbuję ale nie widzę powodu sam gotek na taśmie nie miałby działać z kick2.x. Mam jeszcze A600 z gotekiem i działa na prostej taśmie. Na YT jest gość który ma podobny przełącznik na A1200, też mu działa

@snifferman - ja nie mam bootselectora, 2 napędy są na jednej taśmie i jednorazowo tylko jeden z nich jest widoczny jako df0: (tak jest na kick1.3 i chcę żeby tak było na innych).
Mój gotek ma firmware FF.
[#7] Re: Gotek i FDD na jednej taśmie + kickstart nowszy niż 1.3

@jarek72, post #6

Sam gotek działa na K1.3 jak i 3.1 i innych. U Ciebie problemem będzie najprawdopodobniej przerabiana stacja, która bruździ w sygnałach.

Pokaż jak jest przerobiona.

U siebie miałem stacje mechaniczną jako DF0 i goteka jako DF1 podłączone na jednej taśmie i działające jednocześnie.

Sam gotek nie będzie wykryty jako DF1: jeśli masz FF i nie masz włożonego pendrive`a , chyba, że zmienisz ustawienie, które podałem wyżej.
[#8] Re: Gotek i FDD na jednej taśmie + kickstart nowszy niż 1.3

@snifferman, post #7

Dzięki za sugestie, będę mógł je sprawdzić dopiero za jakieś 2-3 tyg (ostatnio mam mało czasu). Moja przeróbka jest jak tutaj:
link
[#9] Re: Gotek i FDD na jednej taśmie + kickstart nowszy niż 1.3

@jarek72, post #8

To używasz tej słynnej przeróbki ALPS gdzie sygnał RD (ReadDisk) robi za sygnał RDY (READY).
To jest przyczyna twoich problemow
[#10] Re: Gotek i FDD na jednej taśmie + kickstart nowszy niż 1.3

@Norbert, post #9

Przy okazji zabawy z pistorm'em wyciągnąłem moją A500 i sprawdziłem moją taśmę FDD/Gotek. No i znalazłem błąd. Wcześniej miałem 2 hebelkowe pojedyncze przełączniki, jeden na pinie 10, drugi na 34. Przy okazji zmiany kickstartu zamieniłem 2 pojedyncze na 1 podwójny hebelkowy. I tak go wlutowałem że jak pin 34 był aktywny na goteku to 10 na FDD. I odwrotnie Na kicku 1.3 ciągle działało ale na nowszych już nie. Poprawiłem, teraz działa na wszystkich. szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem