kategoria: A500
[#1] Dziwne zachowanie Amigi 500.
Cześć

Mam problem z Amigą 500.
Do Amigi mam podpięty tylko zasilacz i przewód do do telewizora. Po uruchomieniu działa normalnie. Pojawia się kickstart screen 1.3, pakuje dyskietkę uruchamia się gra. Jednak po pewnym czasie (kilkanaście minut) Amiga zaczyna jakby sama inicjować FIRE.
Przykład. Pakuje Rick Dangerous, uruchamia się, pojawia się ekran powitalny gry, i w pewnym momencie gra sama sue uruchamia ( do Amigi nie ma podpiętego Joysticka ani myszki). Od pierwszego momentu kiedy pojawia się taki objaw, im dłużej amiga jest uruchomiona, tym częściej lub szybciej inicjuje się FIRE.

Kiedy robię reset Amigi i odpalam AmigaKit_1.18 sprawdzam CIA -> ok, sprawdzam klawiaturę, program nie wykazuje że się coś naciska, sprawdzam kontrolery nic się nie naciska, no i tu zgłupiałem.

Ma ktoś jakiś pomysł co się dzieje ?
[#2] Re: Dziwne zachowanie Amigi 500.

@obdarowani, post #1

odłącz fizycznie klawiaturę i sprawdz jeszcze raz
[#3] Re: Dziwne zachowanie Amigi 500.

@marianoamigo, post #2

To już sprawdziłem.
Wyłączyłem Amigę, odłączyłem klawiaturę i włączyłem Amigę bez klawiatury.
Objaw nie zniknął.
[#4] Re: Dziwne zachowanie Amigi 500.

@obdarowani, post #3

zamien cia miejscami
[#5] Re: Dziwne zachowanie Amigi 500.

@michal_zukowski, post #4

Testowałem CIA Amiga Test Kitem i diagromem, oba programy nie wykazały żadnych problemów.
[#6] Re: Dziwne zachowanie Amigi 500.

@obdarowani, post #5

Testy nie dają 100% pewności, że CIA jest sprawny. Zamiana miejscami jest dobrym pomysłem.
[#7] Re: Dziwne zachowanie Amigi 500.

@obdarowani, post #1

Po uruchomieniu działa normalnie.

To sugeruje, że jakiś układ zaczyna wadliwie działać
jak się nagrzeje.
Kiedyś oglądałem film jak ktoś dmuchał zimnym
sprężonym powietrzem na płytę i w ten prosty
sposób okreslił, gdzie jest problem.

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2021 14:47:07 przez mmarcin2741
[#8] Re: Dziwne zachowanie Amigi 500.

@mmarcin2741, post #7

Tez tak myślę że to jakiś układ. Tej metody nie znałem.
[#9] Re: Dziwne zachowanie Amigi 500.

@obdarowani, post #8

Daj znać jak obczaisz co to, bo ciekawi mnie ten temat szczególnie. Pozdro i powodzenia OK
[#10] Re: Dziwne zachowanie Amigi 500.

@obdarowani, post #1

Napisałeś ,że masz podłączony tylko zasilacz i przewód tv.
Jak uruchamiasz gry bez myszy lub joya?
Są intra,screeny nie do przeskoczenia bez wciśnięcia guzika w myszy czy joysticku.
[#11] Re: Dziwne zachowanie Amigi 500.

@ak47, post #10

Ale to na wszystkich grach ? same się uruchamiają ? i np w strzelance stoi statek i strzela w kółko?
Skoro testy nic nie pokazują to mam wrażenie , że odpala Ci się demo z gry jak wczytasz i nic nie robisz to program może sobie po jakimś czasie wywoływać demo.
1
[#12] Re: Dziwne zachowanie Amigi 500.

@nekroskop, post #11

Dla przykładu. Odpalam Mortala i automatycznie włącza się drugi player, lub uruchamiam program do montowania obrazów dysku do emulatora i automatycznie funkcje przeskakują jak po naciśnięciu fire w joysticku. Wszystko to dzieje się bez podłączonego Joya. Tu właśnie było to widać najlepiej. Więc zastosowałem podpowiedź. Jak objaw pojawiał się z dużą częstotliwością, zdjąłem pokrywę Amigi i schłodziłem pierwszy układ CIA, co ciekawe częstotliwość występowania objawu zmalała o jakieś 60 %.
Potem zamieniłem CIA miejscami i jak na razie działa bez problemów.
Jednak szukam już sprawnych układów bo nie wiem kiedy ten przegrzewający się strzeli na dobre.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem