[#1] Amiga 1200 i zaklucenia na TV
Hej.

Mam problem z Amiga 1200 (lysa, bo mi sie karta Apollo 1240/33 zjarala z mojej wlasnej, bezdennej glupoty ;(((((((. ). Po prostu jak podlaczam przez kabel antenowy do TV, to mam spore zaklucenia w czasie czytania z FDD...
Co to moze byc ? Acha, patrzylem do srodka - Amiga nie ma "ekranu", po prostu po zdjeciu klawiatury widze od razu plyte glowna. Ma byc tam jakis "ekran" metalowy/powlekany metalem ? Jak w C 64 C (sorry za porownanie, ale tylko takie mi przychodzi na mysl)Co jest ?! Co mam robic, wiem ze telewizor jest OK, i ze to nie jest normalne, bo mialem juz (daaawno) A 600 na tym telewizorku i bylo dobrze...
[#2] Re: Amiga 1200 i zaklucenia na TV

@ZX_Spectrum, post #1

olej ekran. to pewnie wina płyty głównej. ja mam zakłócenia na ekranie gdy procek przelicza:). jak w demie jest jakiś bały kolor to wygląda to piknie;).
[#3] Re: Amiga 1200 i zaklucenia na TV

@ZX_Spectrum, post #1

Podlacz Ami pod EURO w tv, ewentulanie pod composite video. Obraz na pewno bedzie lepszy

[#4] Re: Amiga 1200 i zaklucenia na TV

@Norbert, post #3

obraz ma zrypany jak flop pracuje. co ma do tego jakość generalnie?
[#5] Re: Amiga 1200 i zaklucenia na TV

@KAM_, post #4

Duze znaczenie. Sygnal z modulatora jest narazony na roznego rodzaju zaklocenia. W moim miejscu zamieszkania mozna zaobserwowac przebicia z czeskiego programu tv, a gdy sasiad wierci w scianie, czesto widac "snieg" na ekranie. Uzycie composite video wykluczy te wady, a co wazniejsze obraz bedzie lepszej jakosci i nie trzeba bedzie przekladac wtyczki antenowej tv. A co do stacji, chyba cos ociera i rzezbi po masie...
[#6] Re: Amiga 1200 i zaklucenia na TV

@Andrzej Drozd, post #5

podlacz jakiegos innego flopa, a jak to nie pomoze
to daj inny zasilacz, a jesli nie to, sproobooj dac kondensator 1n ceramiczny na
DAC , albo kogos popros zeby ci
to przylutowal, bezposrednio do scalaka.
[#7] Re: Amiga 1200 i zaklucenia na TV

@ZX_Spectrum, post #1

Z tego co pamiętam są to normalne objawy w A1200 w obudowie desktop :((.
Jak miałem A1200 Destktop to też miałem zakłucenia podczas odczytu z Floppa, po przełożeniu wszystkiego do E/Boxa, te "efekty" zniknęły :D
Sądzę żę jest to po prostu taka "uroda" A1200, jest tam berdzo mało miejsca i dlatego masz takie objawy :D. Kiedyś w Magazynie Amiga chyba nawet sam Marek Pampuch pisał o tych ciekawych "efektach" :))
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem