• Ankieta

Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

• Blood
    13 głosów 13
  • Shadows of Sergoth
    6 głosów 6
  • Metal Gear
    5 głosów 5
  • Tinyus
    5 głosów 5
  • Inviyya
    4 głosów 4
  • Sonic Revamped
    4 głosów 4
  • Tales of Gorluth III
    3 głosów 3
  • Quest - Chapter 1 i 2
    3 głosów 3
  • Attack of the Petscii Robots
    2 głosów 2
  • Lumberjack Revision
    2 głosów 2
  • Turbo Tomato
    1 głosów 1
  • The Tunnel
    1 głosów 1
  • Super Cars 2 AGA
    1 głosów 1
  • Soko Ban 84
    1 głosów 1
  • Putter
    1 głosów 1
  • Ms. Pac-Man
    1 głosów 1
  • 1987 Rescue in Berlin
    1 głosów 1
  • Glamorous Zombie Flakes
    1 głosów 1
  • ArtPazz AGA
    1 głosów 1
  • Athanor 2 - Legend of the Birdmen
    1 głosów 1
  • Bean vs the Animator
    1 głosów 1
  • Henry's House 0
  • Dark Angel 0
  • Wrong Way Driver 0
  • Turbo Santa! 0
  • Turbo Sprint AGA 0
  • Bean vs The Animator: It's Snow Joke 0
  • Super Delivery Boy: The Holiday Shift 0
  • Caves & Cargo 0
  • Space Pilot Of Death 0
  • Space Invaders 0
  • Crazy Columns 0
  • Silk Dust 0
  • Slayers of High Toro 0
  • Inca Man 0
  • Shadow Warrior 0
  • Ermentrud 0
  • Radical Moves 0
  • Escape Hunted Castle 0
  • Exhumed - Power Slave 0
  • PacMan 500 0
  • Follix 0
  • Abu Simbel the Full Adventure 0
  • Galactica 0
  • Labyrinth 0
  • Knight Rider 77 0
  • King's Valley 0
  • Yawoffa 0

Ankieta skończyła się 25.01.2022

[#1] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?
IMO trójka portów zrobionych przez bratanka BSzili, czyli Blood, Exhumed i Shadow Warrior. Całkiem niezły (tzn. wciągnął mnie dłużej niż na 5 minut) jest kolejny port - Metal Gear.
[#2] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?
O matko !!
Az tyle tego dziadostwa naprodukowali ???

Wiecej tych "gier" niz samych graczy
2
[#3] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?
Dziwna sprawa. Znam z 80% gier jakie wyszły w 2021 na Atari XL/XE, potrafię podać swoje TOP5. A z tych amigowych… nie wiem czy którąkolwiek z tej listy znam. szeroki uśmiech Amiga nigdy nie kojarzyła mi się z grami i nie zmieniło się to także w czasach retro-mody.
[#4] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2022 20:19:04 przez Corwin

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2022 20:19:17 przez Corwin
[#5] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?
czy nie powinno byc dwoch ankiet? najlepsza wydana gra na amige 2021 i najlepsza przeportowana gra w 2021 roku?:)
[#6] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@selur, post #2

Nie marudź - Inviiya, Tinyus, Bean vs Animator, Turbo Tomato to bardzo fajne gry. W ile z nich grales, ile kupiles, zeby wesprzec twórcow ?
[#7] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@twardy, post #6

"W ile z nich grales, ile kupiles, zeby wesprzec twórcow ?"

mniej niz zero.. ło o o o

p.s.
trzymalem kciuki z invanije czy jak to sie wymawia ale do czasu jak zobaczylem efekt koncowy. Rozczarowalo mnie wszystko w tej grze wiec no coz... maybe next time will be better.
[#8] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@selur, post #7

A ogolnie uwazam, ze wstawianie gier z PC typu Blood, Shadow Warrior czy Exhumed to jest jakas kpina.
Rownie dobrze mozemy se poglosowac na Starcrafta 2 czy Diablo 2.
1
[#9] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@waldiamiga, post #1

I też na tą trójkę bym zagłosował. Na razie w pełni Exhumed mam obcykane, znaczy przeszedłem, reszta na 2022:).
1
[#10] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@selur, post #8

A to Starcraft II i Diablo II (zapewne myślisz o Resurrected) są na Amigę?
[#11] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@juen, post #5

Wiesz, no....
nie karmić trolla!
...ale już za późno, jeden już złapał.
[#12] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@selur, post #7

trzymalem kciuki z invanije czy jak to sie wymawia ale do czasu jak zobaczylem efekt koncowy. Rozczarowalo mnie wszystko w tej grze wiec no coz... maybe next time will be better.

No ja przynajmniej byłem sceptyczny od samego początku.

Edit: Ja mam o Inviyya zdanie niezmienne od samego początku, więc mnie można nie liczyć. Ale ktoś mi powiedział że tak nudnej gry na Amigę to już dawno nie widział. Nie mam zamiaru dołączać się do krytyki, ale też nie rozumiem tego zachwytu nad tą grą, szczególnie na pewnej tablicy o tematyce podobnej co ten portal.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2022 08:41:17 przez Solo Kazuki
[#13] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@Solo Kazuki, post #12

Podpisuję się pod tym. "Inviyya" jest przereklamowana.
[#14] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@mailman, post #13

Mi się gra przyjemnie. Chociaż za daleko nie dochodzę, bo jestem mega kiepski w takie gry. Pobawiłem się z trainerem, żeby zobaczyć co jest dalej i raczej przyjemnie to wyglądało. Poza tym na plus jest, że autor bardzo szybko wydal wersję z poprawkami, a potem jeszcze wypuścił dodatkowy level.

No oczywiście Project X to to nie jest, ale grałem w wiele słabszych i brzydszych shooterów.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2022 00:36:01 przez twardy
[#15] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@MDW, post #3

Dziwna sprawa. Znam z 80% gier jakie wyszły w 2021 na Atari XL/XE, potrafię podać swoje TOP5. A z tych amigowych…

Wydaje mi się, że znam przyczynę - obecnie powstające gry na 8-bitowce wyciskają z nich 120% możliwości i wykraczają ponad szczytowe osiągnięcia z czasów świetności tych maszyn. Ciekawie się ogląda nową jakość. Natomiast to, co powstaje na Amigę, to są takie tam popierdółki. Ktoś tam sobie z nudów coś dłubie, a reszta się cieszy, bo ma złudzenie jakiegoś ruchu w interesie.

Czasem sobie myślę, że to szkoda dla Amigi, że nie "skończyła się" wraz z upadkiem Commodore. Nie nastąpiło cięcie u szczytu formy. Te lata (teraz już dekady) szorowania po dnie wykształciły społeczność skrajnych minimalistów, cieszących się z każdego ochłapu.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2022 10:55:37 przez Daclaw
1
[#16] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@Daclaw, post #15

obecnie powstające gry na 8-bitowce wyciskają z nich 120% możliwości i wykraczają ponad szczytowe osiągnięcia z czasów świetności tych maszyn. (...) Natomiast to, co powstaje na Amigę, to są takie tam popierdółki.

Bo dużo łatwiej jest zrobić dobra grę na maszynę 8bit z małą rozdzielczością, 16-to kolorową paletą i ograniczonym RAMem, niż na 32bit w wyższej rozdzielczości i paletą 256 kolorów.

Gry mogą mieć uproszczoną grafikę (wielokrotnie mniej czasu potrzebnego na pikselowanie) i uproszczoną fizykę, bo wolniejszy cpu i mało RAM. W połączeniu z dzisiejszymi możliwościami devu na PC mamy wysyp dobrych pozycji.

Zrobienie grafiki na Amigę (nawet na A500) lepszej niż w topowych grach z lat 90-tych jest oczywiście możliwe, ale bardzo czasochłonne. Nadal trzeba pikselować, ale wyższa rozdzielczość i większa ilość kolorów sprawia ze poziom trudności wzrasta i łatwiej o crapy, wymagane sa większe umiejętności grafika, choć mogłoby się wydawać się ze grafikom powinno być łatwiej. Również mechanika gry musi być bardziej skomplikowana, żeby dorównać starym hitom, a co dopiero je pobić. I to się ma do w zasadzie każdego elementu gry - więcej pracy nad grafiką, kodem, muzyką itd.

Dobre gry amigowe to wynik pracy zespołów działających na pełny etat (są wyjątki). Dzisiaj nie do zrobienia (choć tez są wyjątki, tyle ze w zapowiedziach ciągle).
3
[#17] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@vojo, post #16

Myślę że łatwiej zrobić crapa w Amosie na Ami, niż porządną grę w Assemblerze na sprzęt 8bit.
1
[#18] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@karolb, post #17

Amos nie znaczy crap. Chociażby Shadows Of Sergoth jest napisane w Amosie.
[#19] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?
mozna jakiś link do tego sonica? bo nie mogę nic znaleźć
[#20] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@waldiamiga, post #1

Ech na mojego faworyta Bean vs. The Animator tylko ja głosowałem :(
[#21] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@twardy, post #20

@twardy
ale co to w ogole za ankieta, jak taki mega krap Tales Of Gorluth ma tylko o polowe glosow mniej niz taka Ivaniya, ktora mimo ze graficzno-muzycznie w zaden sposob nie zachwyca, to jest 10.000 razy lepsza niz te bakbonowe dziadostwo, ktore na zadnej plaszczyznie nie jest prawdziwa gra.

czuje sie zazenowany, ze w ogole bralem w niej udzial, bo mam wrazenie, ze to ankieta dla retardow.
2
[#22] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@selur, post #21

Za dużo pozycji i za mało głosujących, żeby ta ankieta mogła być miarodajna.
1
[#23] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@Mir3k, post #19

Jest tu

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2022 09:10:48 przez Artur Jarosik
[#24] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@Daclaw, post #22

Pozycji jest tyle, aby każdy mógł wybrać to, co wyszło w 2021. Ankieta pokazuje, że nikogo te wychodzące gry nie obchodzą, ale wszyscy o nich gadają i je krytykują lub wychwalają bazując na filmach i screenach. Teraz takie czasy, że większość gada i ekscytuje się rzeczami, których nigdy palcem nie dotknęła.
2
[#25] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@selur, post #21

No i taka ankieta może to w jakiś sposób zaprezentować, gdyby ludziom chciało się kliknąć. Jeżeli dużo nas gada, ale nikt nic nie robi, to żenujące barachła nadal będą zalewały portale, bo przecież 5 osób jest zachwyconych. Namawiam też do zarejestrowania się na Lemon Amiga i oddawania głosów na wychodzące gry, aby pokazać że klakierzy mają małą siłę przebicia.
1
[#26] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?
Wydawało mi się, że jestem w miarę na bieżąco, ale niektóre tytuły widzę pierwszy raz lub ich nie kojarzę po prostu.
Tinyus jest świetna konwersją- hula na stockowej A500 z 1MB ram OK
1
[#27] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@mailman, post #24

Przecież ja o tym już pisałem gdzieś wcześniej. Te gry nie wnoszą żadnej nowej jakości ani nawet nie dorównują dawnej, mało komu chce się na poważnie w takie coś grać. One wychodzą, żeby dać towarzystwu złudzenie ruchu w interesie. Można zerknąć, popchnąć posta na forum i to wszystko. Próba przejścia takiej gry nie dostarcza żadnych bodźców, a zajmuje czas.

Dlatego uważam, że lepszą formą retrocomputingu jest scena. Demko trwa parę minut, też można o nim pogadać, za to łatwiej pokazać coś zaskakującego.
2
[#28] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@Daclaw, post #27

A cóż stoi na przeszkodzie by gry traktować jak dema i zamykać po kilku minutach. Ja tak robię szeroki uśmiech. Jeśli już w ogóle otworzę. Do samego uruchomienia gry potrzeba większego powodu niż to, że ktoś ją zrobił i wypuścił. Wtedy jest mniej powodów do narzekania, że nie spełniają wyśrubowanych oczekiwań.
[#29] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@waldiamiga, post #1

Czemu na liście nie ma Jump-a?
Nie został jeszcze wydany?
[#30] Re: Jaka była najlepsza gra wydana w 2021 roku?

@ted, post #29

Nie został wydany więc go nie ma.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem