[#1]
Złamanie zabezpieczeń - potrzebny cracker :)
Jakiś czas temu zastanowiło mnie, dlaczego nie ma nigdzie gier wydanych przez Promic Group (np. Mały Matematyk, Alchemik). To w większości produkcje AMOSowe z okolic roku 1994. Niby nic wyjątkowego, ale to jedne z pierwszych polskich produkcji na Amigę, więc może warto by było zachować je dla potomności

. Za namową naszego forumowego kolegi snajpera postanowiłem skontaktować się z autorem tych gier, Panem Stanisławem Piętkiewiczem. Okazało się, że Pan Stanisław jeszcze do 2005 roku miał Amigę! Po za tym posiada oryginalne dyskietki z grami Milioner, Mały Matematyk i Alchemik. Jak się potem okazało, nie powinno być nawet problemu z udostępnieniem ich na zasadach freeware (np. w dziale "Rodzynki" na PPA). Zaproponowałem więc, że zgram zawartość tych dyskietek do ADF. I tu pojawił się kłopot. Pan Stanisław wspomniał, że może być problem ze zrobieniem działającej kopi. Gry były zabezpieczone przed kopiowaniem.
"Tam wykorzystywany był sektor nie używany przez system, komputer sprawdzał czy zawiera odpowiednią informację. X-Copy nie dawało rady"
To zabezpieczenie robił Freeman z grupy Freezers (i zapewne nie w AMOSie)
No więc czy na naszym forum są osoby które byłyby w stanie "rozpruć" to zabezpieczenie i zrobić z tych dyskietek działające ADFy ? Oczywiście załóżmy w ogóle że te dyskietki po prawie 30 latach działają

. Pan Stanisław zadeklarował się, że wyśle te dyskietki osobie która podjęłaby się tego zadania.
Ostatnia aktualizacja: 22.01.2022 14:13:10 przez MarX