[#1] Problem z dźwiękiem w nBlood wos
Czołem amigowa społeczności.

Z racji tego, że zreanimowałem z sukcesem swoja Amigę 1200 to zaczynam się bawić.

Odpaliłem port blooda nblod pod blizzardem ppc + bvision. Działa fajnie 30 fps w lowres. Problem jest z dźwiękiem. Wszystko charczy i trzeszczy jak bym miał 4khz 4 bit mono ustawione. Próbowałem różnych ustawień w ahi 4.18 ale bez jakiegokolwiek pozytywnego rezultatu.

Dodam, że sprawdzałem wersję dla 060 na tych samych ustawieniach i tutaj wszystko jest jak najbardziej ok z dźwiękiem. Niestety wydajność na poziomie 10-12fps.

Co jest nie tak?
[#2] Re: Problem z dźwiękiem w nBlood wos

@Wankowicz, post #1

Mnie to wygląda na jakiś problem z context-switchami między PPC a 68k ale mogę się mylić Widzę, że ten port działa zarówno z Paulą (DMA) jak i z AHI. Próbowałeś w ogóle tego pierwszego? Jest on domyślny, zdaje się.

Z dokumentacji:
To use AHI, after the first start open NBLOOD.CFG in a text
editor, and in the [Sound Setup] section set FXDevice = 8 and ReverseStereo = 1.
To switch back to Paula, change both values back to 0.
The game will use the Music Unit for sound playback, make sure it's properly
configured in the AHI prefs. 16-bit modes are much slower than 8-bit, so these
are not recommended unless you have a very fast machine.
[#3] Re: Problem z dźwiękiem w nBlood wos

@Wankowicz, post #1

Jak masz ustwione AHI Unit0?
Ile kanałów, jaki sterownik PAULA, jaka częstotliwość, włączone echo itp?

U mnie na AHI 4.18 pod SoundBasterm i G3 800 nie ma problemu z dźwiękiem , ale tu jest nadmiar mocy, może rzeczywiście na BlizardzePPC jest jakiś problem (to co pisze Arti context-switching), bo port pod PPC robił Denis Boom, raczej pod "Sonnet Library".

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2022 09:21:26 przez BULI
[#4] Re: Problem z dźwiękiem w nBlood wos

@_arti, post #2

Porobiłem testy.

Na pauli (obydwa parametry 0) dźwięk charczy jak by był 4khz i 4bit.

Na AHI jest grobowa cisza. Przeleciałem wszystkie tryby w AHI zarówno na music unin jak na na unit 0. Ustawiona mam paulę oraz ahi mam w wersji 4.18.

Wersja 68k zachowuje się cały czas poprawnie.

ahi.device mam w wersji dokładnie 4.180
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem