[#1] Partycja powyżej 4GB
Cześć, kick 37.350, WBClassic GAAE, karta microSD. Robię partycje według tego poradnika i tego, instaluję spachowany FFS. Partycja systemowa ok. 500 MB, partycja na dane ok, 3.5 GB (obie w zakresie 4 GB), i partycja WHDLoad ok. 10 GB. Niby wszystko jest ok, Workbench wykrywa wszystkie partycje, program Check4GB prawidłowo pokazuje wielkość partycji, ale jak wgram większą ilość danych (obstawiam, że chodzi o granicę 4GB) na tą partycję powyżej 10 GB (co oczywiście trwa wieki pomimo ustawionej maksymalnej prędkości emulacji procesora w WinUAE) to dysk zostaje uszkodzony i nie wczytuje więcej systemu. Kopiuję dane programem DOPUS z WBClassic GAAE. Czy DOPUS nie obsługuje partycji >4GB? Jak skopiować dużą ilość danych na dysk >4GB?

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2022 03:32:13 przez maxell35

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2022 03:36:03 przez maxell35
[#2] Re: Partycja powyżej 4GB

@maxell35, post #1

Ja używam LoadModule i SCSI.device i w sumie innych metod nie używałem, bo ta mi się sprawdza.

Loadmodule wrzucasz do C a scsi.device do devs. Później w S-S dopisujesz linijkę

c:loadmodule devs:scsi.device

W CMD możesz wpisać "version scsi.device"przed i po zmianie S-S to zobaczysz czy nr wersji się zmienił i czy załadowało.
1
[#3] Re: Partycja powyżej 4GB

@maxell35, post #1

A nie jest tak że spatchowany FFS obsługuje partycje max 8GB?

Dlaczego nie używasz SFS czy PFS ?
[#4] Re: Partycja powyżej 4GB

@snifferman, post #2

W WBClassic to jest już skonfigurowane, wystarczy wrzucić scsi.device do devs. Podmieniłem scsi.device, sprawdzałem też w CMD.
[#5] Re: Partycja powyżej 4GB

@Norbert, post #3

Nie słyszałem o ograniczeniu 8GB, w tych poradnikach nie widziałem takiego zastrzeżenia. Z tego co wiem to do SFS trzeba mieć kick minimum 3.0. Wybrałem FFS bo podobno jest stabilniejszy niż PFS.
[#6] Re: Partycja powyżej 4GB

@maxell35, post #1

A ja powiem brzydko :D Kup Kickstart 3.1.4 lub 3.2 i problem sam zniknie :D Ja w swojej A1200 mam SSD 120 GB i jest normalnie rozpoznawalny i mogę sobie ustawiać partycje jakie chce :)
2
[#7] Re: Partycja powyżej 4GB

@Norbert, post #3

Zmieniłem na PFS3AIO, czy pomoże okaże się jutro bo pewnie całą noc będzie się kopiować :). Ta wersja AIO to jakaś nowsza, nieoficjalna wersja oryginalnego PFS3?
1
[#8] Re: Partycja powyżej 4GB

@maxell35, post #7

Jeśli to https://aminet.net/package/disk/misc/pfs3aio, to "otwarty" filesystem zgodny z pfs3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem