@Pero,
post #10
Aaaa. Nie zakładałem, że można nie mieć w domu sieci lokalnej. Od 2000 roku zawsze miałem Amigę w domowej sieci lokalnej. Przez długi czas był to prymitywny FTP ale zawsze jakaś wymiana plików była.
Generalnie myślę, że hasło konta w Windows powinno być tym odpowiednim. Tylko pytanie czy gdzieś tam w ustawieniach Windows są udostępnione jakieś foldery, czy to SMB działa i zezwala na dostęp. Domyślnie raczej powinno. MorphOS w tę stronę nie zachowuje się inaczej niż cokolwiek z SMB więc jeżeli z innego urządzenia się da to i z MOSa też się da.
Próbowałem szukać jak w Windows się włącza albo jakim cudem może być wyłączone SMB:
https://learn.microsoft.com/pl-pl/troubleshoot/windows-server/networking/guest-access-in-smb2-is-disabled-by-default
Ale przyznam się, że ja jestem niekompatybilny z poradami w stylu Microsoftu i nie dałem rady tego przetrawić. To jest gorsze niż prawniczy język.

Przez ostatnie 25 lat miałem dosłownie sporadyczny kontakt z Windows i ostatnio chyba ze 12 lat temu. Od wieków myślę bardziej po applowemu/unixowemu.