Hej wszystkim.
Pacjentka A500 z płytą rev. 8a1, Fat Agnus, Super Denise.
Zamierzam poskładać sobie A501+ wg projektu
https://www.pcbway.com/project/shareproject/Commodore_A501__RAM_Expansion.html
Zaznaczam że nie jestem elektronikiem, ale coś tam lutowałem i ogólną wiedzę jakąś tam mam.
Pytania dotyczą głównie Ramu i RTC i konkretnie rewizji 8a1.
1. Czy da się obejść pamięć wlutowaną na płycie aby Amiga korzystała tylko z tej z trapdoora (dał bym rękę uciąć że dawno temu w necie widziałem taki bypass). Jeśli tak, czy da się iść krok dalej czyli tak zmodyfikować A501+ (nadlutowując drugi komplet kości) żeby 2MB puścić z trapdoora? Wiem że komuś może się to dziwne wydać, ale chciałem zachować płytę Amigi w fabrycznym stanie i ewentualnie żonglować rozszerzeniami / wymianą układów w podstawkach.
2. Czy dobrze rozumiem, że standardowo A501+ włożone na płytę 8a1 da 512kB + 512kB, a jeśli dolutuje się na płycie Amigi demultiplekser i rozlutuje zwory pod nim to będzie 512kB + 1MB?
3. Przeglądam serwisówkę od pluskwy i nie do końca ogarniam po co są układy U13, U12, U11 (74F27, 74F86, 74LS163A) w rozszerzeniu A501+? Czy one są właśnie po to, żeby A500 widziało 512kB a A500+ 1MB? Jeśli tak, to czy dodając multiplekser na płycie A500, to tych układów nie trzeba montować w rozszerzeniu, czy może oprócz tego trzeba jeszcze dolutować na płycie A500 brakujące 512kB?
4. Kwestia zegara - na rozszerzeniu przy zegarze jest trymer. Rozumiem, że stosuje się go do dostrojenia zegara? W serwisówce znalazłem punkt kontrolny TP9. Czy można go nie montować i czy zegar będzie mocno się rozjeżdżał?
5. Z oczywistych względów nie będę montował akumulatora. Mam podstawkę pod CR2032. Teraz nie chciałbym żeby mi się ładowała. Czy wystarczy, że zamienię w rozszerzeniu rezystor R913 (470R) na diodę 1N4148?