Zainstalowałem Voodoo 3 na Mediatorze 4000Di, używając pakietu P96 od Jensa. Wszystko działa bez problemu, jednak jedna rzecz mnie irytuje - dziwne artefakty pojawiające się w WB Docku i Ibrowse.
Próbowałem różnych ustawień kolorów na ekranie i tylko w trybie 256 kolorów artefakty znikają. Co do Ibrowse (używam ikon PNG), ilość kolorów nie ma znaczenia, żaden z trybów nie działa poprawnie.
Czy możecie podpowiedzieć, gdzie szukać problemu?
A stare Picasso jak się zachowuje? czy we wszystkich trybach jest tak samo?
Ja mam w 1200 mediatora i nowe Picasso z Radeonem, i nie mam problemów, mogę wsadzić u siebie Voodoo i sprawdzę.
Jeśli masz Radeona to może sprawdź z nim.
Ja używam warp datatype
Ostatnia aktualizacja: 16.05.2024 19:53:50 przez mwb113
1. Postaram się sprawdzić później ze starym P96.
2. Na radeonie 9250 nie ma jakichkolwiek problemów, ale wole Voodoo z racji warp3d
3. Takze używam datatypow warp. Próbowałem z defaultowymi, efekt taki sam.
Na radeonie 9250 nie ma jakichkolwiek problemów, ale wole Voodoo z racji warp3d
Doskonale to rozumiem. Ale jestem zaskoczony, że Warp3D nie obsługuje tego Radeona. Miałem go w Pegasosie 2 i na nim wszystko pod Warp3D chodziło pod MorphOSem. Ale oczywiście to inna bajka i to nic nie znaczy w odniesieniu do karty w Mediatorze.
Jeżeli to tylko na ikonach to bardzo pasowałoby do problemu z datatypem. Ale skoro sprawdzałeś inną wersję PNG datatype to raczej nie...
Ciekawy jestem co by było gdybyś tak na próbę użył ikon w np. GIF czy IFF. Tak żeby zostały wczytane innym dataypem niż PNG.
Tak samo się to zachowuje na ekranie 16-bit (65 tysięcy kolorów) i ekranie 24-bit (16 milionów kolorów)?
Ostatnia aktualizacja: 16.05.2024 20:30:24 przez MDW
Aż mnie zaciekawiles znajdę troszkę czasu i zmienię kartę postawie nowy system.
Mediator Voodoo i nowy sterownik Picasso + os3.2
Dam znać
Wcześniej miałem mediator Voodoo stary sterownik Picasso i os3.9 i nie miałem problemów.
Może sprawdź os 3.9 i stary Picasso tak dla testów.
To pewne, Warp 3d nie działa na Radeonie pod klasykiem. Jedyny support dla kart na chipie R200 jest dla AOS4 i Morphosa. Teraz już sam się zastanawiam czy warto zostawić tego voodoo, bo sterownik nie wspiera tez trybów 15bit, wiec nie da się odpalić shapeshiftera.
Ikony IFF działają tak samo wyświetlają się z arefaktami. Próbowałem zmieniać różne ustawienia w Ibrowse, ale nie daje to żadnego rezultatu. Tak zmieniałem z 16bit na 24bit, jedynie w trybie 256 kolorów ikony działaja poprawnie.
No to faktycznie datatyp można wykluczyć. Może ktoś powie jaki element systemu jeszcze ma wpływ na renderowanie tych ikon. Jakaś klasa MUI chyba też nie może być winna, bo WBDock raczej nie używa MUI.
Ostatnia aktualizacja: 16.05.2024 23:11:14 przez MDW
Ja kiedyś miałem razem Radeona i CV64. Potem już mi się nie udało tego prawidłowo zainstalować.
Gdy miałem artefakty wskaźnika w CV64 to pomogła wymiana pamięci.
Zebym tylko mial tyle miejsca na karty. Poczekam jak mi dojdzie Aureal na PCI to moze zrobi sie luzniej. Z drugiej strony to zastanawiam sie jak ustawic wyjscie na dwie karty.
Jak miałem Radeona i CV64 to aktywne wyjście było jedno z nich. Ostatnio jednak był temat na forum jak zrobić by były aktywne oba ale to chyba tylko pod emulatorem. Prawdopodobnie Shapeshifter.
Ostatnia aktualizacja: 17.05.2024 21:44:58 przez Rafał A-3000
A można zapytać jak wymusiłeś obraz na drugim ekranie? Ja podobnie bawiłem się ostatnio z NewMode na MorphOSie i dodatkowym monitorem podpiętym do mojego A1133. Na matrycy laptopa miałem Ambienta, natomiast na drugim monitorze uruchomiłem DOSBoxa.
Podlaczam sie do pytania. Nowe p96 umozliwia chyba takie cos poprzez odpowiedni TOOLTYPE. Robilem takie testy na podlaczonych na raz cybervision ppc i cybervision 64/3D. Ale tez zawsze jeden ekran mialem zamrozony po przelaczeniu.
Ostatnia aktualizacja: 18.05.2024 15:56:23 przez Mokry
Ale to jest zeby kursor myszy przejezdzal pomiedzy monitorami, co tez jest zajebistym 'ficzerem'. Ale najpierw trzeba zrobic zeby oba ekrany byly aktywne w tym samym czasie.
Ale pewnie jak powpisujesz w TOOLTYPEy monitorów parametry zgodnie z podanymi przykładami to może pójdzie z automatu. Link dalem celem przeanalizowania jego zawartości. U siebie robiłem wg niego tylko, że ja korzystałem równocześnie z nativa i cv64 3d.
Tak, oba ekrany są aktywne i działa to już na starym P96, nie przypominam sobie żeby trzeba było jakieś specjalne dodatkowe tooltypy ustawiać.
Najwięcej zabawy jest w poprawnej konfiguracji trybów wyświetlania i definicji 2 kart równolegle programem do definicji trybów Picasso96.
Pod ShapeShifterm można mieć tylko 2 ekrany na raz, ale pod Fusionem można mieć ich nawet 7 (trzeba dodatkowo poprawnie zdefiniować ID kart (p96) pod emulatorem.
Tutaj widać jak to działa u mnie na AGA, Voodoo3 i Radeonie:
PS
P96ScreenCx jeszcze się nie bawiłem, ale tego właśnie mi brakowało przy zabawie z kilkoma kartami i poruszaniem się pomiędzy nimi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.