kategoria: A500
[#1] A500 - GoTek jako zewnętrzny napęd?
Witam.

Miałem zewnętrzny napęd do mojej Amigi 500. Był to Chinon FB-354. Niestety ale napęd umarł. Nadal jednak mam kabel po tej stacji. Kabel wychodzi z złącza Disk Drive do metalowej skrzynki, tam jest płytka PCB z trzema scalakami. Z płytki w środku jest wyprowadzenie 3 pinów zasilania (5V, GND, 12V) i 17 pinów (tylko jeden szereg pinów) do samej stacji dyskietek.

Mogę tę stację podmienić GoTekiem? (kupiłem zwykłego GoTeka i sam go przerobiłem pod Amigęszeroki uśmiech). Proces przerabiania różni się od tego jak się przerabia GoTeka pod wewnętrzny napęd? Wiem że na pewno inną zworkę muszę założyć by napęd był rozpoznany jako DF1: (albo nawet i nie, Amiga chyba sama to sobie ogarnie). Czy jak zwykle przerabiać GoTeka pod Amigę, podłączyć w kabel i do Amigi? I pod który rząd pinów podłaczyć? Górny/Dolny? (nie pamiętam jak oryginalnie był wpięty tam napęd, chyba dolny?)

Załączam zdjęcie elektroniki z skrzynki.

/// Tak, wiem że w GoTeku można wymieniać obrazy dyskietek. Chciałem moje obrazki z DPaint wyeksportować na czysty obraz adf zrobiony w HxC aby potem ten obrazek z HxC wyciągnąć i przekonwertować na png, ale na 4 kreacje, tylko 1 udało mi się wyciągnąć. (Eksport do RAMu, potem w Workbenchu 1.3.3 kopiuje copy do RAMu, podmieniam pusty obraz dyskietki i z RAMu kopiuje na dyskietke, ale 3 razy już wywaliło mi DOSa przy tym triku a na dyskietke programu nie zapisze by z niej wyciągnąc bo obraz 640x400 to GIGANT).

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2024 23:31:42 przez Skilowi
[#2] Re: A500 - GoTek jako zewnętrzny napęd?

@Skilowi, post #1

Mogę tę stację podmienić GoTekiem?

Możesz

(kupiłem zwykłego GoTeka i sam go przerobiłem pod Amigęszeroki uśmiech)

Jaki firmware wgrałeś? FlashFloppy?

Proces przerabiania różni się od tego jak się przerabia GoTeka pod wewnętrzny napęd

Nie

Wiem że na pewno inną zworkę muszę założyć by napęd był rozpoznany jako DF1: (albo nawet i nie, Amiga chyba sama to sobie ogarnie).

To nie Amiga ogarnia, tylko od sposobu podłączenia na tej płytce PCB. Przeważnie jest _SEL jest poprowadzony pod 10 pin stacji.

I pod który rząd pinów podłaczyć? Górny/Dolny? (nie pamiętam jak oryginalnie był wpięty tam napęd, chyba dolny?)

Pod piny parzyste. nieparzyste do GND. Na PCB goteka masz oznaczenie który jest pin1 a który pin2 więc będziesz wiedział, który rząd jest parzysty (górny jeśli dobrze widzę na zdjęciach).

/// Tak, wiem że w GoTeku można wymieniać obrazy dyskietek. Chciałem moje obrazki z DPaint wyeksportować na czysty obraz adf zrobiony w HxC aby potem ten obrazek z HxC wyciągnąć i przekonwertować na png, ale na 4 kreacje, tylko 1 udało mi się wyciągnąć. (Eksport do RAMu, potem w Workbenchu 1.3.3 kopiuje copy do RAMu, podmieniam pusty obraz dyskietki i z RAMu kopiuje na dyskietke, ale 3 razy już wywaliło mi DOSa przy tym triku a na dyskietke programu nie zapisze by z niej wyciągnąc bo obraz 640x400 to GIGANT).

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem co napisałeś, ale zmiana obrazów w goteku działa dobrze. Używam kilku od wielu lat i nie mam z nimi problemów. U ciebie możliwe, że brakuje pamięci i operacja kopiowania się zawiesza. Nie napisałeś ile masz ramu i ile go zostaje. Może zamiast kopiować pod WB lepiej użyć filemastera?

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2024 01:27:49 przez snifferman
[#3] Re: A500 - GoTek jako zewnętrzny napęd?

@snifferman, post #2

FlashFloppy

RAMu mam 512K + 512K. Po zmianie obrazu (copy do RAMu już przekopiowało, Amiga nie wykonuje już zadnych zadań) ta zaczyna wołać o dyskietke Workbencha (odrazu jak zaczne pisać komendę), jak dyskietke zwrócę to potem chce dyskietke AmigaDOS (HxC), zwrócenie Workbencha nic nie daje a cancel daje Software Error i crash.
[#4] Re: A500 - GoTek jako zewnętrzny napęd?

@Skilowi, post #3

1. Zrob sobie mini dysk startowy z samymi komendami których potrzebujesz. Może ci się zmieści na jednej dyskietce.
2. Amiga prosi dyskietke z w bo potrzebuje samej komendy copy, jak ja sobie przekopiujesz do ramu to chyba nie powinno już wołać o dyskietke z wb.
[#5] Re: A500 - GoTek jako zewnętrzny napęd?

@Mirq, post #4

no dokładnie to robie, z WB kopiuje copy do RAMu i stamtąd tej komendy (programu) używam. Kiedy zaczynam pisać komendę to Amiga chce spowrotem dysk WB a kiedy go daje to chce AmigaDOS (HxC)
[#6] Re: A500 - GoTek jako zewnętrzny napęd?

@Skilowi, post #1

Chciałem moje obrazki z DPaint wyeksportować na czysty obraz adf zrobiony w HxC aby potem ten obrazek z HxC wyciągnąć i przekonwertować na png, ale na 4 kreacje, tylko 1 udało mi się wyciągnąć. (Eksport do RAMu, potem w Workbenchu 1.3.3 kopiuje copy do RAMu, podmieniam pusty obraz dyskietki i z RAMu kopiuje na dyskietke, ale 3 razy już wywaliło mi DOSa przy tym triku a na dyskietke programu nie zapisze by z niej wyciągnąc bo obraz 640x400 to GIGANT).

Cos tu ladnie zamieszales?
Na jakim nośniku masz te obrazki z DP ?
Jeśli na adf to możesz to odczytać pod Windows (ADFOpus)
Inny sposób to wgraj swój obrazek do DP, a później nagraj go na pusty adf. Rób tak z każdym kolejnym obrazkiem.
Po co bawić się amigadosem

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2024 11:30:25 przez Norbert
[#7] Re: A500 - GoTek jako zewnętrzny napęd?

@Skilowi, post #5

No to ja na twoim miejscu zamiast zewnetrznego goteka kupiłbym fast z ide. Będzie dużo wygodniej przenosić dane na karcie micro sd. A jak masz wiekszy budżet i chcesz sobie wygodnie pograć w gry wektorowe to 68030TK v2. Gotek będzie wolniejszy i brak ide i Fastu będzie cię ograniczał przy wiekszej ilości danych. Zamiast 880KB będziesz miał do dyspozycji gigabajty no i 8MB fastu daje już jakiś manewr przy użyciu ram dysku. No ale ty tutaj decydujesz. Jaka rewizja A500?
[#8] Re: A500 - GoTek jako zewnętrzny napęd?

@Skilowi, post #1

GoTek jako zewnętrzny napęd?

Kiedyś podłączałem goteka jako napęd zewnętrzny i działał dosyć
dziwnie. W workbenchu nie za bardzo a w x-copy chodził
normalnie. A może było odwrotnie, nie pamiętam.
W każdym razie, jest tam jakaś niekompatybilność.
[#9] Re: A500 - GoTek jako zewnętrzny napęd?

@Marcin27411, post #8

Może nie miałeś dobrego interfejsu do podłączenia jako DF1 i nie generował sygnału identyfikacji stacji przy włączeniu. Teraz firmware flashfloppy jak i HxC może go generować. Włącza się to w pliku konfiguracyjnym.
1
[#10] Re: A500 - GoTek jako zewnętrzny napęd?

@Skilowi, post #1

A nie lepiej kupić GoDRIvE?

To taki zewnętrzny GoTek nie kolidujący z FDD.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem