[#1] Amiga 600 i radość kolejnych przygód z lat 90 . . . .
. . . . wizualizuję sobie, że jest ten rok

Witam, o ile na wstępie chciałem przeprosić kolegę z forum z którym korespondowałem prywatnie, że na razie się nie odzywam (mam teraz masę innych zadań, o tyle znalazłem czas na rozmyślanie i jak będę w stanie to zabawię się (jak to śmiesznie brzmi po pięćdziesiątce) w nastolatka składającego od nowa podstawę (tym razem A600 , a nie jak kiedyś A500).

Co mam:

- A600
- dość mocny zasilacz od C= , (który ongiś dawał radę Amidze 1200 z Apollo 040 i dość zgrabnie wyciągniętą taśmą na zewnątrz bez uszczerbku na obudowie dla dwu zewnętrznych napędów IDE)
- mysz fajna LogiTecha z ich starym logo dedykowana PC/Ami (warto by rozgryźć dołączony kabel konwertujący sygnał z tej myszy , która bez niego jest COM1: coby go skopiować dla naszego środowiska - jest to zwykły kabel bez elektroniki)
- HDD 4,3GB z taśmą 2,5' w środku z zainstalowanym WB 2.1 - niestety nie mam sanek więc leży na takiej prowizorce z kartonika wyciętej ;)
- stację wewnętrzną samoprzerobioną (choć nie do końca mi się to udało - nie klika amigowo - znaczy po zmianie dyskietki sama jej nie odświerza - trzeba na chwilę odpalić SuperDuppera)
- stację DF1: GoldenImage
- Współczesne rozszerzenie do 2MB Chip z bateryjką - zegarowe znaczy
- Rom 3.1/3.5 zrobiony przez jednego z forumowiczów
- jakieś modemy i sieciówki pod PCMCIA i nawet stację dysków ( o tym osobny temat, czy da się to podpięć.
- kamery analogowe z opcją czinsz ( i to nawet dwie - czemu można domyśleć się dalej z tego .readme.txt ;)
- oryginały Imagine, Deluxe Video 3, DPaint 4, Ami Text, Photon Paint, CanDo i jeszcze jakieś z Twin Spark Soft

Co bym ch....CIAUŁ:

- wymienić DF0: na oryginalne lub przez kogoś już przerobione , ale bym nic poza wpięcie w tasiemkę nie musieł kombinować
- Fast na procek 5.5 lub bardziej 9,5, a najfajniej by było (używam zawodowo do modelowania geodezyjnego terenu Detail Editora z Imagine - to nie żart - jest NAJLEPSZY) xT turbo z fastem. I tu się zatrzymajmy:
... ano 28 MHz z tego co uzyskuję w Detail Editorze na zwykłym MC68k 7 Mhz i 2 MB chip wydaje się, że spokojnie da te 4-5x lepszą szybkość dla kropkowania, liniowania i nadawania ścaneko poligonom z pomieru milimetrowego przenoszonym (lub podłożonego w tło 2 bitowego ditherowanego foto) i tu pytanie - czy taki konfog starczy pod najnowszy 3.2 WB? Jak oceniacie. Bo jeśli nie to podniosę go może do 3.1 i tyle.
- jeśli odp. jest na TAK w sprawie 3.2 to właśnie 3.2 bym se kupił
- sanki oryginalne - koszer jak ogórek
- dłuższy kabelek ale UWAGA taki co z jednej strony ma do płyty 2,5' IN , a z drugiej po przebiegnięciu ok 12-18cm blisko siebie 2x 2,5' (nie 3,5!) lub jeszcze dziwniej 2,5' i 3,5' na końcówce napędy IN no i w tej dziwniejszej opcji potrzebny będzie kabelek rozdzielający zasilanie ze stacji DF0:
- drukarka igłowa , a najlepiej konkretnie polska D100MPC z oryginalnym kablem LPT (w mojej A500 z poczętku lat '90 świetnie pracowała beż żadnych przeróbek pinu (14/18 ? - już nie pamiętam)
- skaner ręczny Alpha Data Cz.Biały
- sampler najlepiej HDP Stereo sound sampler bo na A500 świetnie współpracował z DSS 2 od GVP więc sprawdzony
- video digitizer - najlepiej Vidi Rombo ver. 1.01 bo był jeszcze z osobnym splitterem wraz z dodawanym softem VidiChrome i VidiAmiga (choć chyba mam gdzieś zgrane obrazy .dms
- Genlock HDP ProGenPlus i jeszcze miałem taki drugi , chyba najprostrzy jaki był na rynku z jednym guzikiem i pokrętłem , ale jak się nazywał nie pamiętam. Wydaje mi się , że go komuś pożyczyłem, a te wziął i nie oddał.... ale nie będę siał zamętu, bo pewien nie jestem.

No i taki komplecik byłby ok. Ewentualnie jeszcze jakiś czytnik kart na PCMCIA, kabel PrNet pod Ami2PC i kabel RGB - Euro bo nie wiem gdzie posiałem....

Co wy na to, da się uzbierać Waszym zdaniem?
[#2] Re: Amiga 600 i radość kolejnych przygód z lat 90 . . . .

@xtro, post #1

- dłuższy kabelek ale UWAGA taki co z jednej strony ma do płyty 2,5' IN , a z drugiej po przebiegnięciu ok 12-18cm blisko siebie 2x 2,5' (nie 3,5!) lub jeszcze dziwniej 2,5' i 3,5' na końcówce napędy IN no i w tej dziwniejszej opcji potrzebny będzie kabelek rozdzielający zasilanie ze stacji DF0:

Jeśli chodzi o kabelki, to na ali można sobie zamówić taśmę 44pin na metry i wtyczki i zacisnąć jaką długą się chcę i z iloma wtyczkami się chce. Co do dwujnika stacji, to można kupić rozgałęziacz molexa ale wtedy bedziesz miał zbędne wtyczki. Ja jak się bawilem w takie customowe kable, to też zaciskałem sobie sam jakie potrzebowałem. Żeby wszystkiego nie kupować, to przewody i część wtyczek miałem ze starych zasilaczy ATX.

Mam taśmy gdzie są wtyczki 2.5" i 3,5" ale wyglądają nieestetycznie. Grubość przewodów dla taśm 44pin i 40pin są inne i nie jest to solidne. Lepiej mieć małą przejściówkę 44pin na 40pin w postaci pcb.

Jak nie masz do takich rzeczy talentu to na pewno na forum jest ktoś kto wszystko ma i ci to ogarnie.
[#3] Re: Amiga 600 i radość kolejnych przygód z lat 90 . . . .

@snifferman, post #2

No właśnie co do zaciskania taśm obawiam się, że jestem zbyt niezdarny i nerwowy, kabelek stacji i IDE (wtyk z kabelkiem mam) jeśli kolory są kompatybilne rozłożone to z czymś takim sobie poradzę.
[#4] Re: Amiga 600 i radość kolejnych przygód z lat 90 . . . .

@xtro, post #3

Do zrobienia tasmy ide nie trzeba specjalnych umiejętności. Ja zaciskałem w małym imadle. Wkładasz taśmę w szczeline wtyku i zaciskasz. Dla taśm o rozstawie wtyków 2.54mm można założyć dodatkowy clips z zawinięciem taśmy. Rozumiem, że każdy ma swój poziom zdolności manualnych. Wklejam filmik o co chodzi.

A do przewodów zasilających, najprościej chyba polutować sobie z odpadków z zasilacza ATX, lub kupić potrzebne wtyczki i pozaciskać, ale wtedy musisz mieć zaciskarkę. Z 30 lat temu zaciskałem takie rzeczy kombinerkami, bo zaciskarki nie miałem. Dzisiaj taka kosztuje z 30zł

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2024 18:19:51 przez snifferman
[#5] Re: Amiga 600 i radość kolejnych przygód z lat 90 . . . .

@snifferman, post #4

Dzięki za filmy, jednak ja patrzę na to tak : potrzebny mi jest 1 kabel.... a tu jakieś zaciskarki , jakbym już nauczył się robić, pewnie porobiłbym wszystkim chętnym na forum. będę szukał, może gdzieś trafię 2,5 -> 2x2,5
[#6] Re: Amiga 600 i radość kolejnych przygód z lat 90 . . . .

@snifferman, post #4

Porządna zaciskarka podchodzi pod 2 tysiące :). Akurat mi wyskoczył oryginał Molexa w TME, ale po doświadczeniach z tanimi zaciskarkami np. rj45, zacząłem kupować gotowe kable i robić z nich pigtaile do jednego z moich zastosowań. Zaciskanie jest ble.
[#7] Re: Amiga 600 i radość kolejnych przygód z lat 90 . . . .

@xtro, post #5

Myślałem, że chcesz wymyślną i perfekcyjnie dopasowaną długość. Nie no źle zrozumiałem.

Ide 44pin 3 wtyki 20cm-50cm

molex floppy
Tylko w A600 gabaryty mają znaczenie. Za długie kable i niepotrzevne wtyczki będą zabierać cenne miejsce.
[#8] Re: Amiga 600 i radość kolejnych przygód z lat 90 . . . .

@bfgmatik, post #6

Mam zaciskarki do rj od 20 lat. Takie tanie. 2 identyczne jakby sie jedna popsuła. Sztuka kosztowała jakieś 15zł więc wtedy tanio, dzisiaj niewiarygodnie tanio. Zacisnołem setki jak nie tysiące wtyczek i działały dekady. Mam też tanie zaciskarki do konektorów bez izolacji i też działają świetnie. Kosztowały jakieś 25-40zł sztuka bo mam różne. Jak robisz to hurtowo- dobre narzędzie to podstawa. Jak kilka sztuk na dekadę, przemęczysz się tanią.
Te konektory bez izolacji są używane w wielu urządzeniach i to dość uniwersalne narzędzie. Warto mieć w szufladzie.

W A600 jest mało miejsca. Lepiej jak przewody i wtyczki są skrojone na wymiar.
1
[#9] Re: Amiga 600 i radość kolejnych przygód z lat 90 . . . .

@xtro, post #5

co o tym sądzicie ?

https://hms.pl/p/208/822788/adapter-hdd-ide-44pin-to-40pin-2-5-na-3-5--adaptery-przejsciowki-akcesoria-komputerowe-komponenty-podzespoly.html
[#10] Re: Amiga 600 i radość kolejnych przygód z lat 90 . . . .

@snifferman, post #8

Szczerze mówiąc po parunastu wtykach RJ45 gdzie piny mi "poszły bokiem" i np. jeden się nie wcisnął, wywaliłem zaciskarkę do kosza. Pewnie miałem uszkodzoną sztukę bo jak wiadomo, trudno jest źle zacisnąć taki wtyk jak się równo włoży przewody.
Z kolei w RJ12 nagminnie mi się wyłamywał ten pin środkowy dociskający przewód chociaż robiłem doświadczenia z różną siłą nacisku. A przewód niby nie był za cienki.
[#11] Re: Amiga 600 i radość kolejnych przygód z lat 90 . . . .

@xtro, post #3

Drukujesz coś takiego na drukarce 3D. Do tego jakieś konkretne imadło i masz idealnie zaciśnięty każdy kabel IDC. Dokładnie pod kątem prostym i z pozostawieniem 2 mm przewodu po drugiej stronie wtyczki. Wystarczy równo uciąć koniec (ja to robię na kratkowanej macie do cięcia, używając kawałka aluminiowego kątownika i noża tzw. łamanego) Ten akurat gadżet jest do IDC34, ale żaden problem zrobić szerszy do IDC40. Po zmianie rozmiarów otworu na wtyk również "gęsta" taśma IDC44 przestaje być problemem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem