[#1]
Amiga 600 i radość kolejnych przygód z lat 90 . . . .
. . . . wizualizuję sobie, że jest ten rok
Witam, o ile na wstępie chciałem przeprosić kolegę z forum z którym korespondowałem prywatnie, że na razie się nie odzywam (mam teraz masę innych zadań, o tyle znalazłem czas na rozmyślanie i jak będę w stanie to zabawię się (jak to śmiesznie brzmi po pięćdziesiątce) w nastolatka składającego od nowa podstawę (tym razem A600 , a nie jak kiedyś A500).
Co mam:
- A600
- dość mocny zasilacz od C= , (który ongiś dawał radę Amidze 1200 z Apollo 040 i dość zgrabnie wyciągniętą taśmą na zewnątrz bez uszczerbku na obudowie dla dwu zewnętrznych napędów IDE)
- mysz fajna LogiTecha z ich starym logo dedykowana PC/Ami (warto by rozgryźć dołączony kabel konwertujący sygnał z tej myszy , która bez niego jest COM1: coby go skopiować dla naszego środowiska - jest to zwykły kabel bez elektroniki)
- HDD 4,3GB z taśmą 2,5' w środku z zainstalowanym WB 2.1 - niestety nie mam sanek więc leży na takiej prowizorce z kartonika wyciętej ;)
- stację wewnętrzną samoprzerobioną (choć nie do końca mi się to udało - nie klika amigowo - znaczy po zmianie dyskietki sama jej nie odświerza - trzeba na chwilę odpalić SuperDuppera)
- stację DF1: GoldenImage
- Współczesne rozszerzenie do 2MB Chip z bateryjką - zegarowe znaczy
- Rom 3.1/3.5 zrobiony przez jednego z forumowiczów
- jakieś modemy i sieciówki pod PCMCIA i nawet stację dysków ( o tym osobny temat, czy da się to podpięć.
- kamery analogowe z opcją czinsz ( i to nawet dwie - czemu można domyśleć się dalej z tego .readme.txt ;)
- oryginały Imagine, Deluxe Video 3, DPaint 4, Ami Text, Photon Paint, CanDo i jeszcze jakieś z Twin Spark Soft
Co bym ch....CIAUŁ:
- wymienić DF0: na oryginalne lub przez kogoś już przerobione , ale bym nic poza wpięcie w tasiemkę nie musieł kombinować
- Fast na procek 5.5 lub bardziej 9,5, a najfajniej by było (używam zawodowo do modelowania geodezyjnego terenu Detail Editora z Imagine - to nie żart - jest NAJLEPSZY) xT turbo z fastem. I tu się zatrzymajmy:
... ano 28 MHz z tego co uzyskuję w Detail Editorze na zwykłym MC68k 7 Mhz i 2 MB chip wydaje się, że spokojnie da te 4-5x lepszą szybkość dla kropkowania, liniowania i nadawania ścaneko poligonom z pomieru milimetrowego przenoszonym (lub podłożonego w tło 2 bitowego ditherowanego foto) i tu pytanie - czy taki konfog starczy pod najnowszy 3.2 WB? Jak oceniacie. Bo jeśli nie to podniosę go może do 3.1 i tyle.
- jeśli odp. jest na TAK w sprawie 3.2 to właśnie 3.2 bym se kupił
- sanki oryginalne - koszer jak ogórek
- dłuższy kabelek ale UWAGA taki co z jednej strony ma do płyty 2,5' IN , a z drugiej po przebiegnięciu ok 12-18cm blisko siebie 2x 2,5' (nie 3,5!) lub jeszcze dziwniej 2,5' i 3,5' na końcówce napędy IN no i w tej dziwniejszej opcji potrzebny będzie kabelek rozdzielający zasilanie ze stacji DF0:
- drukarka igłowa , a najlepiej konkretnie polska D100MPC z oryginalnym kablem LPT (w mojej A500 z poczętku lat '90 świetnie pracowała beż żadnych przeróbek pinu (14/18 ? - już nie pamiętam)
- skaner ręczny Alpha Data Cz.Biały
- sampler najlepiej HDP Stereo sound sampler bo na A500 świetnie współpracował z DSS 2 od GVP więc sprawdzony
- video digitizer - najlepiej Vidi Rombo ver. 1.01 bo był jeszcze z osobnym splitterem wraz z dodawanym softem VidiChrome i VidiAmiga (choć chyba mam gdzieś zgrane obrazy .dms
- Genlock HDP ProGenPlus i jeszcze miałem taki drugi , chyba najprostrzy jaki był na rynku z jednym guzikiem i pokrętłem , ale jak się nazywał nie pamiętam. Wydaje mi się , że go komuś pożyczyłem, a te wziął i nie oddał.... ale nie będę siał zamętu, bo pewien nie jestem.
No i taki komplecik byłby ok. Ewentualnie jeszcze jakiś czytnik kart na PCMCIA, kabel PrNet pod Ami2PC i kabel RGB - Euro bo nie wiem gdzie posiałem....
Co wy na to, da się uzbierać Waszym zdaniem?