[#1] Co to za karta? a1000 USB
Znalazłem u siebie kartę, którą kupiłem jakiś czas temu z innymi rupieciami. Nigdy nie zwracałem na nią uwagi i myślałem że to rozszerzenie pamięci do a1000, ale ostatnio zauważyłem że ma USB (!). Szukałem online w hardware database, ale nie mogę znaleźć. Czy to jest jakiś Deneb? Klon? To jest do a1000, czy do GBA1000? Gdzie można znaleźć jakieś info o tym?

[#2] Re: Co to za karta? a1000 USB

@Ralpheeck, post #1

Do gba1000. Jak nie potrzebujesz to chętnie zanabędę do swojej gba szeroki uśmiech
1
[#3] Re: Co to za karta? a1000 USB

@Ralpheeck, post #1

To jest Thylacine USB w wersji dla GBA1000. To złącze krawędziowe od dołu to zwykłe ZorroII - będzie pracować w dowolnej Ami z tym złączem. To złącze pod kątem jest do frontowego złącza GBA1000.
Poseidon obsługuje tę kartę bez problemu.
Też kupię... o ile będzie fajna cena :)

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2024 07:02:19 przez wali7
1
[#4] Re: Co to za karta? a1000 USB

@alt_, post #2

Jak nie będziesz potrzebować, to chętnie zanabędę od ciebie do swojej A2000 :D
1
[#5] Re: Co to za karta? a1000 USB

@Ralpheeck, post #1

Sam widzisz.

Licytację zrób 😀
[#6] Re: Co to za karta? a1000 USB

@_DiskDoctor_, post #5

Dzięki, ale nie ciśnie mnie aby się jej pozbywać. Zapytałem z ciekawości. Nawet po tym co napisaliście, za wiele o niej nie znalazłem. Napis na pcb sugeruje Georg Braun. Na amibayu w wyszukiwarce znalazłem że ktoś sprzedawał taką kilka lat temu, no i jeszcze niedawno sprzedawano do nich niebieskie pcb. Ogólnie, fajne znalezisko, i mozna wsadzić do każdej dużej amigi.
[#7] Re: Co to za karta? a1000 USB

@Ralpheeck, post #6

Nieśmiało dodam, że ta oraz inne konstrukcje pod Zorro powstały po części z mojej inicjatywy. Jakieś 12 lat temu skontaktowałem się z autorem oryginalnego Thylacine i przekonałem go do upublicznienia projektu/wsadów do karty, które to następnie udostępniłem na portalu Amibay. No i pykło.

2
[#8] Re: Co to za karta? a1000 USB

@Ralpheeck, post #6

Jeśli nie znalazłeś sterowników do niej, to mogę Ci podesłać. Poseidona również (jest darmowy) - na stronie Jensa jest nowsza wersja niż ta z Aminetu.
Karta d$py nie urywa, jednak przy odrobinie szczęścia ruszą z nią myszki usb, klawiatury usb i pendrive... a nic więcej chyba nie trzeba.
[#9] Re: Co to za karta? a1000 USB

@Ralpheeck, post #1

Jak możesz to zrób lepsze zdjęcie tego drobnego układu scalonego, jestem ciekaw co to za host USB.
[#10] Re: Co to za karta? a1000 USB

@bfgmatik, post #9

To jest SL811HS.
Dysponuję pełną dokumentacją karty: schematem, płytką (oba w formacie Eagle), wsadami dla GAL, mam nawet nieskompilowane źródła dla tych wsadów (gdyby ktoś się chciał pobawić).
Spokojnie można robić, problemem z tą kartą jest duża ilość na rynku niedziałających SL811HS. Ze zrobionych przeze mnie 3 kart poprawnie działa jedna, druga jest widziana przez Amigę, ale nie widzi urządzeń USB, trzecia jest widziana przez Ami, ale nie jest w stanie wejść w tryb online pod Poseidonem. Jeśli kupię z innego źródła SL811HS, to spróbuję ożywić te niedziałające sztuki.
Dokumentacją mogę się podzielić.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2024 11:30:35 przez wali7
2
[#11] Re: Co to za karta? a1000 USB

@wali7, post #10

No rzeczywiście nie można go chyba dostać z normalnych źródeł, tylko Ali i Ebay. Ja na razie nie chcę dokumentacji bo i tak nie mam czasu, ale może kiedyś nadejdzie ten moment to się zgłoszę :). Z hostów USB jest jeszcze Vinculum od FTDI ale to by trzeba robić zupełnie odrębny projekt...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem