[#1] Hidden gems of Ireland - poszukiwany programista
Witam serdecznie wszystkich. Chciałbym Wam zaprezentować moją nową grę stworzoną w Backbone. Dlaczego w Backbone? Ponieważ nie znam się na programowaniu a BB to świetne narzędzie do tworzenia gier. Program ma oczywiście wiele ograniczeń jak każdy inny na amidze i docelowo chciałbym aby gra została przepisana przez jakiegoś zdolnego programistę przy okazji dodając wiele pomysłów, których tutaj nie mogłem użyć. Z założenia miała to być gra edukacyjno-przygodowa ale ze względu na ograniczenia silnika doszły elementy zręcznościowe.

Po uruchomieniu gry pojawia się książka którą możemy przeglądać wychylając joystick w dół. Możemy z niej dowiedzieć się o wielu zamkach znajdujących się na wyspie, kiedy zostały wybudowane, przez kogo itd. Po wciśnięciu "fire" pojawia się zdjęcie zamku w 320x512 Ham6 (KLIK) a po kolejnym ekran gry z tym samym zamkiem w tle. Zadaniem gracza jest znalezienie 8 zakopanych artefaktów na każdym z 20 poziomów. Po zebraniu 8 przedmiotów gracz musi udać się do drzwi aby ukończyć poziom. Przedmioty są niewidoczne i po kolizji z graczem są automatycznie zbierane. W nowej wersji gry chciałbym aby kolizja działała tylko z cewką od wykrywacza metali oraz umożliwiała graczowi wykopać przedmiot z ziemi.

Po ukończeniu każdego z poziomów wyświetlany jest obrazek z zebranymi artefaktami w 640x512 16 odcieni szarości (KLIK). Zależało mi na wysokiej rozdzielczości aby było widać jak najwięcej szczegółów. Dodatkowo fajnie by było jakby po ukończeniu misji przedmioty nie były zawsze takie same a losowane z puli przedmiotów. Czeka mnie jeszcze dodanie opisów pod artefaktami ale w tym celu muszę skontaktować się z archeologiem bo sam jestem w stanie opisać ledwo połowę przedmiotów.

Przygotowane są również grafiki w wersji 24bit i mile widziana byłaby wersja AGA. Tła powstały za pomocą Scenery Animator 4.0. Tak oto po krótce wygląda ten projekt, który można pobrać tutaj.

[img] na PPA nie wyświetla mi podlinkowanych obrazków.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2024 18:07:14 przez Leon

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2024 09:53:21 przez mailman
6
[#2] Re: Hidden gems of Ireland - poszukiwany programista

@Leon, post #1

Mnie również nie wyświetlał, ale po zalogowaniu do imgura sytuacja się odmieniła. pomysł
[#3] Re: Hidden gems of Ireland - poszukiwany programista

@koczis, post #2

ja je widzę

Leon fajnie, że coś zrobiłeś. za to bardzo szkoda nie wydanej gry Phribrizza :(
[#4] Re: Hidden gems of Ireland - poszukiwany programista

@koczis, post #2

To jest bez logowania. https://imgbb.com/
1
[#5] Re: Hidden gems of Ireland - poszukiwany programista

@Leon, post #1

Linki do obrazkow są http zamiast https
[#6] Re: Hidden gems of Ireland - poszukiwany programista

@Leon, post #1

Brzmi i wygląda ciekawie OK
Grafiki robią wrażenie bardzo starannych i widzę, że Scenery Animator świetnie się sprawdził ok, racja
[#7] Re: Hidden gems of Ireland - poszukiwany programista

@BULI, post #6

Miło sobie wspomnieć wycieczkę do Irlandii. Te wszędobylskie owieczki i zamki... Ech.
[#8] Re: Hidden gems of Ireland - poszukiwany programista

@Rafał A-3000, post #7

Te wszędobylskie owieczki

To zupełnie jak na PPA (AmigOWCE).
1
[#9] Re: Hidden gems of Ireland - poszukiwany programista

@Leon, post #1

Bardzo przyjemna gra. Zauważyłem, że nie działają skosy dolne (prawy i lewy dół) w przeciwieństwie do górnych... Poniżej nieco rozgrywki:
1
[#10] Re: Hidden gems of Ireland - poszukiwany programista

@zzielinski, post #9

Gdyby postać zostawiała za sobą jakiś ślad, gdzie już szukała, byłoby może bardziej orientacyjnie :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem