Komentowana treść: AmigaOS 3.2 Reference Manual
[#1] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual
Lista wątków na PPA spadnie o 50%…
1
[#2] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@_DiskDoctor_, post #1

Spokojnie, Polacy nie gęsi swój język mamy, nie będziemy czytać dopóki ktoś na Polski nie przełoży ;)
5
[#3] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual
Ja tam preorderów nie robię. Będzie w sprzedaży to zobaczymy po recenzjach czy jest to coś warte.
5
[#4] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual
(...)wyjaśnienie wszystkich komend CLI, poradnik ARexxa i skryptów AmigaOS, konfiguracja dostępu do sieci i wiele więcej.(...)

Czy istniała może taka książka po polsku? Bez lania wody?
[#5] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@karolb, post #4

Bez lania wody, to raczej nie
2
[#6] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@karolb, post #4

Jeśli chodzi o komendy AmigaDOS (czyli CLI), to istnieje książka Pampucha o tym. Zdecydowanie bez lania wody, po prostu alfabetyczny opis wszystkich (chyba) komend, z dokładnymi opisami i przykładami. Dosyć gruba książka, moim zdaniem must have.
Co do książki o AmigaOS3.2, to widzę że w komplecie z hardcover jest pdf... (książka na półkę aby cieszyła oko, pdf do czytnika ebooków do szybkiego przeglądania) jeszcze doczytam dokładnie opis, ale na 95% zrobię preorder :)

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2024 09:03:54 przez wali7
1
[#7] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@wali7, post #6

4
[#8] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@wali7, post #6

Dostępna gdzieś, poza dark webem? :)
[#9] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@Norbert, post #7

Widzę że amigowy dos jest chyba bardziej rozbudowany od dosa z ibm-pc.
[#10] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual
To ja zadam pytanie, może głupie. Czy ktoś zrobił translację helpa do 3.2 na polski?
Ale tak całościowo.
Ja zrobiłem sobie FAQ i chętnie udostępnię do poprawek, bo to wynik google translatora i własnej wiedzy, więc na pewno może być lepiej, niemniej opis każdej komendy ADOS jest dość czasochłonny i może ktoś, albo kilka osób się tematu podejmie.
A może wyważam otwarte drzwi?

@wali7
Tak, mam tą książkę. Przydaje się, bo głowa jest mało pojemna i lepiej wiedzieć gdzie jest wiedza, niż ją przechowywać w całości.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2024 10:20:36 przez Gandalf
3
[#11] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@koczis, post #3

Pre-orderom wszelakim mówię zdecydowanie nie, ale mam nadzieję, że PDF będzie w normalnej cenie i zakupię.
1
[#12] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@amikoksu, post #9

No kurde RACZEJ szeroki uśmiech
Żeby jeszcze tylko pętle były i jakieś sensowne operacje na tablicach/stringach...
[#13] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@wilkwcieniu, post #8

Tu jest https://allegro.pl/oferta/amiga-dos-marek-pampuch-wszystkie-typy-unikat-15506349937 ale cena powalająca.
Mogę przywieźć na jakąś amiimprezę i jeśli ktoś sobie zrobi fotki każdej strony to nie będę przeszkadzał. Sam tego nie zrobię, bo (1) z uwagi na grubość książki to masa roboty, (2) w przypadku udostępnienia to chyba łamie prawo autorskie.
1
[#14] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@wali7, post #13

Nie wiedziałem, że mam tak cenne książki i czasopisma na półce oraz inne sprzęty, z których nie będę korzystał...
Czas pomyśleć o garażowej wyprzedaży ;)

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2024 12:30:12 przez rjack
1
[#15] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual
No i fajnie. OK Wersja cyfrowa tego typu publikacji jest niezbędna. Jeżeli ktoś lubi sobie usiąść wieczorem w fotelu przy kominku i poczytać o komendach AmigaDOS szeroki uśmiech to ok, papier też się przydaje. Ale jeżeli ma to być podręcznik z którego się korzysta: wyszukując, kopiując, robiąc notatki, to tylko wersja cyfrowa. Może być PDF, bo zgrabnych i w miarę dzisiejszych czytników PDF na systemach amigowych mamy całkiem sporo.
[#16] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@wali7, post #13

Biorę ;) ...
[#17] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@Gandalf, post #10

A nic od czasów książki M. Pampucha w kwestii Amiga DOS nie zmieniło się, chodzi o 3.2?
[#18] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@KM_Ender, post #17

Pewnie się trochę zmieniło, ale baza raczej ta sama. Ja w każdym razie z książki Pampucha korzystam do dziś, a używam 3.2.
[#19] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual
No to zamówione, zapłacone, czekam :)
[#20] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@wali7, post #13

Jest pdf w sieci ;)
2
[#21] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@karolb, post #20

no i?
2
[#22] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@wali7, post #21

Nie trzeba robić zdjęć, jak pisałeś wyżej, czyli jest prościej...
[#23] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@karolb, post #22

aaa, ty o książce Pampucha, no to dobrze, bo skoro wydana dawno, reprintów zdaje się nikt nie planuje, to dobrze że są jakieś pdfy...
2
[#24] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@karolb, post #20

Przecież to jeszcze nie wyszło to jak może być w sieci?
1
[#25] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@Madman, post #24

Odpisywałem na post #13, w którym była mowa o tej książce:

Jak widać, mogłem jednak od razu zaznaczyć o jaki pdf chodzi .
1
[#26] Re: AmigaOS 3.2 Reference Manual

@KM_Ender, post #17

Tak, chodzi o 3.2.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem