kategoria: A600
[#1] SD box mini
Czy ktoś z Was korzysta z urządzenia i może podzielić się opinią?
Ewentualnie polecić alternatywę.
PCMCIA odpala (mam kolidujące turbo, którego nie chcę wymieniać).

https://amiga68k.com/?product=amiga-microsd-adapter
[#2] Re: SD box mini

@wilkwcieniu, post #1

Ja mam. Działa, wolno ale działa. Do przenoszenia niewielkich ilości danych jest wygodne. Tyle mogę powiedzieć
[#3] Re: SD box mini

@wilkwcieniu, post #1

Ciekaw jestem prędkości odczytu/zapisu jakie to coś osiąga.
A co to za turbo, które koliduje z PCMCIA?
[#4] Re: SD box mini

@QkiZ, post #3

Kilkadziesiąt kilobajtów/s.
1
[#5] Re: SD box mini

@QkiZ, post #3

xT od Archiego. Ponoć na innych 600 bez kolizji. Na mojej niestety nawet po wyłączeniu fast nie chodzi.
[#6] Re: SD box mini

@_arti, post #4

To i tak dużo w porównaniu z portem szeregowym na 9600 baud i Amiga Explorer :).

wilkwcieniu: Mam własny projekt tego interfejsu w obudowie od adaptera DB25/DB25. Mniejsze niż oryginał i moim zdaniem ładniejsze. Mógłbym się pozbyć jednej sztuki :D. Wieczorem wrzucę fotki.
2
[#7] Re: SD box mini

@bfgmatik, post #6

Czekam w napięciu ;)
[#8] Re: SD box mini

@wilkwcieniu, post #5

Powinna pomóc podmiana card.resource w kicku. Jak chcesz to Ci przygotuje takiego kicka 3.1 po taniości.
[#9] Re: SD box mini

@Mirq, post #8

Nie wiem czysto ogarnę. Mam teoretycznie cztery kicki. Odpalają się jedynie dwa.

Przerabiałem już temat z twórcami karty. Oni tego nie ogarnęli.

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2024 21:28:29 przez wilkwcieniu
[#10] Re: SD box mini

@wilkwcieniu, post #5

Ciekawe, a czy po włożeniu karty CF do Ami pojawia Ci się ikona CF na blacie?
[#11] Re: SD box mini

@wilkwcieniu, post #7

Wrzucam zdjęcia mojego SDBOX'a V2 (bo chyba była też wersja V1).
https://imgur.com/a/aHlNTTK

Ogólnie pod gołą 68000 z fastramem działało mi to całkiem dobrze. Przerzuciłem kilkadziesiąt mega danych w obie strony, sprawdzałem sumy kontrolne i było OK. Można było wyciągać kartę i po włożeniu się za każdym razem pojawiała.

Natomiast z TF536 działanie było na maksa niestabilne. Czasami SD0: się pojawiało i można było kopiować i nie było błędów. Ale tylko dla partycji poniżej 2GB. Dla większych bardzo szybko sypał się system plików i trzeba było formatować kartę albo w katalogach były krzaki. Innym razem po starcie kompa z włożoną kartą SD0: się nie pojawiało a czasami się pojawiało ale znikało po pierwszym wypięciu i ponownym wpięciu karty. Gdzieś na EAB czy innym forum wyczytałem, że ten interfejs nie działa z TF536 i tyle. Moim zdaniem to jest kwestia jakiś timingów w sterowniku i dałoby się to poprawić ale tak daleko nie zabrnąłem :).
[#12] Re: SD box mini

@bfgmatik, post #11

U mnie z 68030TK działa jak złoto, w szczycie ok. 100 kB/sek.
[#13] Re: SD box mini

@Kitech, post #12

No to ciekawe, będę w takim razie jeszcze testował. Może w takim razie problem jest gdzieś u mnie, ale ewidentnie nie działa to u mnie stabilnie z TF536.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem