kategoria: A600
[#1] nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)
Panowie.

Wymieniłem folię bo nie działała mi część klawiszy.
Po wymianie folii jest lepiej, ale klawisze, które są niezbędne nie działają wciąż.

Co mogę zrobić?
[#2] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@wilkwcieniu, post #1

Spróbuj powciskać klawisze pod różnymi kątami, ale tak ze 20x. Jeśli pod jakimś innym kątem przycisk Ci załapie to znaczy że gumki nie przewodzą prądu. Miałem ten problem u siebie. Kupiłem lakier przewodzący prąd, ale działał słabo więc podkleiłem na gumkach folie ameliniową.
1
[#3] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@QkiZ, post #2

Żebym dobrze zrozumiał...
Mogę podkleić klawisze folią aluminiową bezpośrednio na gumki?
Chętnie zrobię to od razu.
[#4] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@QkiZ, post #2

Problem leży gdzie indziej.
Podkleiłem aluminiowa folią spożywczą gumki w backspace i enter.
Nadal nic.
Ten sam problem przy starej jak i nowej folii.
Pomocy.
[#5] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@wilkwcieniu, post #3

Tak. Wziąłem zwykłą folię taką spożywczą, pociąłem na małe kawałeczki i klejem super glue podkleiłem. Wyciąłem folię tak, aby przylegała do całej powierzchni gumki, nie tylko od dołu, ale również z boku.
[#6] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@QkiZ, post #5

U mnie to nie zdało egzaminu. Sam system działa dobrze bo podczas przykładania aluminium do folii klawisze działały. Jak grubą tę folie dawałeś? Spróbuję to jeszcze raz okleić. Wyciągałeś gumkę z klawisza przed oklejeniem?
[#7] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@wilkwcieniu, post #6

Może młoteczki są do wymiany. Czy jak przełożysz młoteczek z innego klawisza na enter i backspace to działają?
[#8] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@heman70, post #7

Powiedz mi proszę, gdzie ja taki młoteczka mogę kupić.
[#9] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@heman70, post #7

Zmieniłem młoteczek. Klawisz wciąż nie działa.
Nie jest to na pewno problem folii. Dzisiaj przyszła fabrycznie nowa.
Identyczny problem występował na starej folii. Część klawiszy po lewej stronie (na wysokości entera nie działa).
[#10] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@wilkwcieniu, post #9

Całkiem możliwe że masz wyżarte ścieżki pod złączem klawiatury lub uszkodzone CIA.
1
[#11] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@wilkwcieniu, post #8

Młoteczki są na portalu aukcyjnych po parę zł sztuka, tylko trzeba dobrać odpowiedni rodzaj do swojej klawiatury. Wnioskuję że młoteczek po naciśnięciu klawisza w tym miejscu nie styka się z folią. Pisałeś, że folia aluminiowa działa, sprawdź jeszcze sam młoteczek bez klawisza. Czyżby jakieś wybrzuszenie, skrzywienie klawiatury, stąd brak kontaktu.
[#12] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@heman70, post #11

Młotczek działa. Po zamontowaniu w klawiaturze już nie... Eh.
Nie zauważyłem takich młoteczków jak do Ami. Są wyłącznie okrągłe.
[#13] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@wilkwcieniu, post #12

Daj podkładkę odpowiedniej grubości pod folię na wysokości entera, żeby była wyżej i powinno zatrybić.
A te po 2,50 prostokątne nie będą pasować?
[#14] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@wilkwcieniu, post #6

Jak grubą tę folie dawałeś? Spróbuję to jeszcze raz okleić. Wyciągałeś gumkę z klawisza przed oklejeniem?

Zwykła folia aluminiowa, spożywcza, od Jana Niezbędnego. Tak wyciągałem gumkę z klawiatury i po przyklejeniu wkładałem z powrotem.
Z tego co mówisz to wygląda jak jakby młoteczek po wciśnięciu przycisku nie docierał do folii.
[#15] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@wilkwcieniu, post #1

Możesz mieć uszkodzony MPU, zimne luty przy nim, lub przerwane ścieżki pomiędzy złączem klawy a MPU, ew. uszkodzone złącze na płycie dla folii klawiatury. Podklejanie folią aluminiową gumek klawiszy spełnia na chwilę swoją rolę, lecz przy dłuższym użytkowaniu uszkodzi folię klawiatury i znowu przestanie działać.
3
[#16] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@superbonio, post #15

Niby w jaki sposób ma ją uszkodzić? Zadaniem folii jest przewodzenie prądu, robi to lepiej niż wysłużone gumki.
[#17] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@QkiZ, post #16

Ale jest twarda a na folii jest napylony grafit :).
1
[#18] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@bfgmatik, post #17

Jest cienka jak papier, może cieńsza. Jest twarda jak materiał jaki jest pod spodem. A tam jest ta fabryczna gumka.
[#19] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@QkiZ, post #18

A może to złącze po prostu?
[#20] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@_DiskDoctor_, post #19

W sensie wygięte nóżki w złączu? Może być.
1
[#21] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@QkiZ, post #20

A tam nie było 2 wersji folii do klawiatury z małym i dużym Enterem? W A500 są wersje A i B. Pamiętam, że właśnie założenie nieodpowiedniej folii kończyło się brakiem działania klawisza Enter.
[#22] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@Nightmare777, post #21

Rzeczywiście. Jest Amiga 600 z dużym enterem. Nawet nie wiedziałem.

[#23] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@QkiZ, post #16

Weź miernik w ręce i pin po pinie posprawdzaj ciągłości ścieżek na złączu klawiatury, porównując to ze schematem. Było na forum już kilka razy. Jeśli nie działa kilka klawiszy, nie jest to wina młoteczków.
[#24] Re: nie działa enter i backspace A600 (nowa folia)

@zilog, post #23

A to niech już autor wątku sprawdza, u mnie działa. A właśnie jak tam klawiatura wilku w cieniu?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem