[#1] HDMI switcher samo-przełączający się
Witam,

Do niedawna w moim domu tylko "królowa" Amiga miała wyjście HDMI. Teraz mam też Game Boy Color z HDMI mod więc są 2 urządzenia.

Właśnie dowiedziałem się na Discordzie retro-borsuk, że niebawem będzie urządzenie pozwalające na podłączenie Atari do TV po HDMI (Atari posiadające VBXE - zaznaczam).

To już trzy. No i powoli rozglądam się za tzw. HDMI switcherem. W internecie na pierwszy rzut oka widzę switchery (mniej więcej ta sama funkcjonalność) od 50 zł do 5000 zł. Jednak mają coś czego ja nie chcę. Pilota.

Rozbisurmaniłem się używając Lotharkowej Hydry, że jak chcę pograć czy co innego porobić, włączam TV oraz dany komputer. Nie chcę już więcej nic przełączać.

Dlatego pytanie -- czy ktoś widział może (lub używa) HDMI switcher ale taki, co podobnie jak Hydra, sam się przełącza? Idealnie, 4 wejścia. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
[#2] Re: HDMI switcher samo-przełączający się

@_DiskDoctor_, post #1

Obecność pilota nie wyklucza automatycznego przełączania. Np:
https://allegro.pl/oferta/przelacznik-switch-hdmi-vivanco-hdx-4-1-auto-10193238403
1
[#3] Re: HDMI switcher samo-przełączający się

@_DiskDoctor_, post #1

że niebawem będzie urządzenie pozwalające na podłączenie Atari do TV po HDMI (Atari posiadające VBXE - zaznaczam)

Ja będę testował takie, które nie wymaga VBXE :) Więcej info niebawem :)
1
[#4] Re: HDMI switcher samo-przełączający się

@_DiskDoctor_, post #1

Ja mam trzy switchery - na 3, 5 oraz 7 wejść HDMI, ale w sumie wszystkie są z pilotem. Niektóre mają też przycisk na obudowie, który "przełącza" kolejne wejścia lub przeskakuje na aktywne, no ale nadal wymaga to działania użytkownika - nie działa "w locie". Niemniej, jakoś super tematu nie zgłębiałem, ten pilot nie jest bardzo uciążliwy, bardziej mi zależało na jakości urządzenia czy parametrach (np. jednego szukałem na 4k 120Hz).
[#5] Re: HDMI switcher samo-przełączający się

@Pinto, post #2

Dzięki. Ale na tej aukcji ni słowem nie jest o tym wspomniane. Skąd ta wiedza?
[#6] Re: HDMI switcher samo-przełączający się

@_DiskDoctor_, post #5

Czytałeś ten wątek?
[#7] Re: HDMI switcher samo-przełączający się

@Kitech, post #6

Ciekawe.

Nadal jednak nie ma odpowiedzi.
[#8] Re: HDMI switcher samo-przełączający się

@_DiskDoctor_, post #7

Ja mam model jak na zdjęciu, działa dokładnie tak jak opisał kolega Krashan w linku który był wyżej, czyli:

On działa w taki sposób, że po pojawieniu się sygnału na jednym z wejść, automatycznie przełącza się na to wejście. Gdy pojawi się sygnał na kolejnym, przełącza się znów automatycznie. Niezależnie od tego, czy na poprzednim nadal jest sygnał, czy już nie. Gdy sygnał z aktywnego wejścia zniknie, automatycznie przełączy się na inne, na którym jest sygnał (nie wyczaiłem które wybierze, jeżeli ma więcej niż jedno do wyboru). Oprócz tego przyciskiem można się przełączać pomiędzy wejściami z sygnałem.

Zresztą kosztuje coś koło 15 zł więc jak coś nie będzie działać u Ciebie niewielka strata.

2
[#9] Re: HDMI switcher samo-przełączający się

@brain030, post #8

Głupia tylko ta róża wiatrów z kabli.

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2024 18:47:33 przez Jacques
1
[#10] Re: HDMI switcher samo-przełączający się

@brain030, post #8

To by dalo rade z pistormem i indy jak tak dziala :D biere na test, gdzie to sprzedają?

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2024 18:49:46 przez MaroB
1
[#11] Re: HDMI switcher samo-przełączający się

@_DiskDoctor_, post #1

Ja testowałem kilka i tylko ten się u mnie sprawdził, co prawda na 3 nie 4 wejścia:
https://allegro.pl/oferta/switch-hdmi-3x1-przelacznik-uhd-4k-hdcp-2-2-hdr-8808312383
[#12] Re: HDMI switcher samo-przełączający się

@MaroB, post #10

Na Allegro, trzeba wpisać "SWITCH 3x HDMI PRZEŁĄCZNIK ROZDZIELACZ FULL HD", kosztuje 14,90 zł.
1
[#13] Re: HDMI switcher samo-przełączający się

@_DiskDoctor_, post #5

Dzięki. Ale na tej aukcji ni słowem nie jest o tym wspomniane. Skąd ta wiedza?

1. Wiedza pewnie ze słowa AUTO w tytyle aukcji.
2. Kup na Allegro coś tego typu link. Jak Ci nie zadziała, to oddasz. Mnie działa, bez pilota i bez dodatkowego zasilania. Po pojawieniu się nowego sygnału obraz przełącza się na nowy, po wyłączeniu sygnału - na poprzedni.
2
[#14] Re: HDMI switcher samo-przełączający się

@Kitech, post #13

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

tytyle aukcji

Kabel Aptel HD28D HDMI - HDMI 0 m

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem