kategoria: A500
[#1] Uruchomienie, brak obrazu.
Witam wszystkich.
Mam Amigę 500, która ostatni raz pracowała ponad 20 lat temu.
Po podłączeniu do TV przez kabel euro brak obrazu.
Po włączeniu świeci zielona dioda.
Podejrzewam, że problem jest w niepodłączonym przewodzie (czerwony) przy kości ROM.
I pytanie czy ktoś mógłby mi napisać gdzie on powinien być podłączony?

[#2] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@tkmk, post #1

Jakim przewodem i do jakiego TV podłączasz Amigę?
[#3] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@nostrum666, post #2

Ten przewód to raczej do JP2. Drugi koniec powinien być przy przełączniku dwu pozycyjnym jeśli sie słusznie domyślam.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2024 14:16:48 przez Stoopi
[#4] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@Stoopi, post #3

Ale tam przecież ma do JP2 doprowadzony jeden z przewodów.
1
[#5] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@tkmk, post #1

Chodzi mi o ten kabelek, który był gdzieś przylutowany.

[#6] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@tkmk, post #1

Ten czerwony kabel najprawdopodobniej podpięty był do 5V - wyciągnięte z któregokolwiek miejsca np. pinu 11 sąsiadującego z pinem 12 kicksartu, gdzie masz podpięte przewody biały i zielony w żółtych koszulkach termokurczliwych (tam jest sygnał chip enable na który doprowadzone jest 0, lub 5 V - czyli logiczne 0 ub 1). 100% potwierdzenie tej diagnozy wymagałoby bliższego rzutu okiem na przełącznik do którego prowadzą te kable. Ale myślę, że tak to jest zrobione.
Poza tym masz tam rozszerzenie pamięci o więcej niż 0,5MB z wynalazkiem typu podstawka pod Gary. Sugerowałbym wywalenie tego w cholerę, zmianę kickstartu na 3.1 bez żadnych przełączników, ustawienie sobie 1 MB chip RAM (masz Agnusa 1 MB) i dodanie 68EC020TK... to byłaby świetna platforma do gierek w WHDLOAD. Przynajmniej tak bym zrobił gdyby to była moja Ami :)
A jeżeli taniej, to Gotek i likwidacja tego przełącznika - powrót do kick 1.3 (używanie softu pod Workbencha bez HDD jest dziwactwem w dobie supertanich kontrolerów IDE, więc nie ma co wchodzić w OS>1.3) i używanie tej Amigi do odpalania gier bezpośrednio z Goteka.
[#7] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@tkmk, post #5

Raz jeszcze, jakim przewodem i do jakiego TV podłączasz Amigę?
[#8] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@nostrum666, post #4

Jednym przewodem nie zewrze.
[#9] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@tkmk, post #1

Do TV LCD, podłączam przez kabel RGB (wtyk 23 piny Amiga) do TV Euro wtyk.
A czy jest możliwe, że ten czerwony kabelek był wpięty w podstawkę ROMu pod nóżką kości, do której jest przylutowany biały przewód?
Drugi koniec czerwonego przewodu jest przylutowany do środkowego pinu przełącznika.

[#10] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@tkmk, post #9

Prawie na pewno (co już wcześniej napisałem) czerwony kabelek powinien być wpięty do 5V, nieważne skąd, może być z pinu 10 kickstartu.
Cały ten przełącznik kicksartu działa w ten sposób, że do nóżki Output Enable (pin 11) wchodzi 0V (logiczne zero) lub 5V (logiczne 1), jest to ustawione tak, że gdy jeden chip dostaje tam 1, to drugi 0, i vice versa. Jeżeli nie ma tam 5V, to obydwa chipy dostają logiczne zero (bo obydwa sygnały Output Enable przez rezystory pull down - pewnie 2-5 kohm podpięte są do masy - rezystory są przy przełączniku), a sygnał ten sygnał ten jest zanegowany, więc obydwa kickstarty pozostają aktywne i Amiga na pewno się nie uruchomi. I taka jest przyczyna czarnego ekranu.
Jedyne co by wypadało zrobić, to sprawdzić opór tych rezystorów przy przełączniku... jeżeli jest 2-5, góra 10kohm, to układ działa jak napisałem.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2024 19:19:06 przez wali7
2
[#11] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@wali7, post #10

Dziękuję. Jutro będę sprawdzał. :)
[#12] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@tkmk, post #11

Jeżeli masz możliwość to podłącz sprzęt pod jakiś tv kineskopowy. Niektóre nowsze telewizory mogą miewać problemy z wyświetlaniem obrazu że starszych sprzętów. Wszystko zależy też od tego jak zbudowany jest przewód DB23 SCART.

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2024 11:16:21 przez nostrum666
1
[#13] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@tkmk, post #1

Skąd jesteś? łątwiej byłoby to sprawdzić u kogoś XD
[#14] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@tkmk, post #1

Przewód DB23 - Scart lutowałem sam więc pewny 100%.
Amiga podłączona jest pod TV LCD. I działa, ożyła po podłączeniu czerwonego kabelka w wolne miejsce w podstawce po nóżce ROMu z białym kabelkiem. :)
I zgadza się tam jest 5 V.
Działają oba kickstarty 1.3 i 2.0 Workbench 2.0 się uruchamia.
Musiałem odłączyć RAM 2MB bo meldował się zielony ekran. Nie wiem czy przyczyną nie jest "walnięta" bateria na płytce RAMu. Napięcie powinno być 3,6 V, a jest 0,18 V. Tyle lat, nic dziwnego.
Mam jeszcze drugą zewnętrzną stację dysków, która też nie działa. Muszę ją rozkręcić, posprawdzać.
I mam jeszcze do tej Amigi twardy dysk, o ile pamiętam 20MB. :) który też muszę sprawdzić czy działa. Dysk 20 MB na tamte czasy (początek lat 90tych) to była rewelacja. Dysk był droższy (999 DM) od nowej Amigi 500 :) Kupiłem go wtedy na targach elektroniki w Berlinie od firmy, która miała wszystko do Amigi.
Póki co muszę sobie przypomnieć obsługi Amigi i oprogramowania, ponieważ ponad 20 lat nie używałem jej. A trochę mi czasu brak.
Niemniej jednak dziękuję wszystkim za pomoc.
Na pewno będę się odzywał z prośbą o pomoc, tylko muszę ogarną czasowo pracę i Amigę. :)

[#15] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@tkmk, post #1

[#16] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@tkmk, post #14

Od razu wyrzuć i wymień ten akumulator, wyczyść płytkę rozszerzenia, przelutuj
styki, bo ta zieleń dobrze nie wróży.
[#17] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@tkmk, post #14

Gratuluję :)
Zielony ekran nie może mieć nic wspólnego z niskim napięciem baterii, bo zasila ona RTC który w ogóle nie jest podłączony do pamięci... jedyne co je łączy to wspólna płytka. No i zasilanie. Natomiast bateria może być przyczyną problemów gdyż wylała i mogła uszkodzić ścieżki. Zielony ekran startowy to błąd pamięci chip. Jak kolega powyżej radził - wylutuj baterię (nie jest potrzebna do działania, jedyny skutek jej braku to brak podtrzymania ustawień RTC przy wyłączonym zasilaniu) i wyczyść płytkę, najlepiej słabym kwasem w rodzaju kwasu cytrynowego, wypłukaj wodą, osusz alkoholem izopropylowym (jeśli masz, jeśli nie to wystarczy zostawić na kilkanaście godzin w ciepłym miejscu) i sprawdź. Jeśli nie działa to obejrzyj ścieżki czy nic nie jest wyżarte.

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2024 22:07:50 przez wali7
[#18] Re: Uruchomienie, brak obrazu.

@wali7, post #17

Dzięki za informacje.
Trochę słabo u mnie z czasem, ale na pewno posprawdzam. I muszę sprawdzić resztę osprzętu oraz czy wszystko się zgłasza w 100% (np. pamięć) w systemie.
szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem