[#1] [DPaint] jak nałożyć dwa obrazki by ten pierwszy "prześwitywał"
Czyli cos jak warstwy w programie graficznym.

Moge tak:
- laduje obrazek, ktory ma byc tym "na górze"
- wycinam go (brush)
- wczytuje obrazek co ma "robić jako tło"
- ustawaiam co do piksela mojego brush-a i wklejam
no ale to trwa, a zwlaszcza pozycjonowanie.

Chcialem pominac etap wycinania brusha i od razu wczytywac obrazek "górny" jako brush ale wtedy traci on przezroczystosc wiec nie tedy droga (chyba ze jest opcja by te przezroczystosc przywrocic?)

Ladowalem tez oba obrazki jednoczesnie - jeden na ekranie glownym a drugi na ekranie po wcisnieciu [j] - ale nie potrafie ich polaczyc.

Oba obrazki maja te same wymiary i identyczną palete.
[#2] Re: [DPaint] jak nałożyć dwa obrazki by ten pierwszy "prześwitywał"

@pch, post #1

O której wersji Deluxe Painta mówisz?

Nie jestem pewien, czy jest to dostępne wcześniej, ale w Deluxe Paint V spójrz na opcję typu "Spare page->Merge in Front". Powinien połączyć oba środowiska.

Możesz też spróbować trybu "Rub Thru", który pozwala zamazywać w jednym obrazie obszar. Po zamazaniu odsłania się obszar z drugiego obrazka z tego samego miejsca.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2024 22:44:43 przez Hexmage960
[#3] Re: [DPaint] jak nałożyć dwa obrazki by ten pierwszy "prześwitywał"

@Hexmage960, post #2

O dPaint V.
"Rub Thru" probowalem ale to sie nie sprawdzilo bo bym musial rysowac na miejscach ktore maja przeswitywac...

Spare Page -> Merge in front... hmmm nie zauwazylem takiej opcji.. kurde, jest nadzieja, zaraz sprawdze.
Dzieki
[#4] Re: [DPaint] jak nałożyć dwa obrazki by ten pierwszy "prześwitywał"

@pch, post #3

Dopytam jeszcze, jak wczytujesz obrazek który traci przeźroczystość? Normalnie Brush ma zapamiętany kolor przeźroczysty.

Przyznam, że w menu Brush jest kilka opcji, których nigdy nie używałem, a które mogą pomóc w kwestii przeźroczystości.
[#5] Re: [DPaint] jak nałożyć dwa obrazki by ten pierwszy "prześwitywał"

@Hexmage960, post #2

Ok, dzieki, funkcje z "Spare Page menu" załatwiaają sprawe

A nie widzialem tego bo z przyzwyczajenia używam klawisza [j] do przełączania i zapomnialem o tym menu :)
Dzieki
[#6] Re: [DPaint] jak nałożyć dwa obrazki by ten pierwszy "prześwitywał"

@Hexmage960, post #4

Z menu BRUSH wybieram LOAD i wskazuje na obrazek - to co bylo kolorem tla jest dalej kolorem tła ale juz nie jest przezroczyste...
[#7] Re: [DPaint] jak nałożyć dwa obrazki by ten pierwszy "prześwitywał"

@pch, post #6

Być może masz włączony tryb REPLACE zamiast MATTE. Albo podczas wycinania Brusha nie wskazujesz na kolor przeźroczysty. Wskazujesz go prawym przyciskiem myszy w palecie.

Jeśli to jednak nie to, spróbuj poczytać o menu Brush w dokumentacji. Jest dostępna też on-line.

Być może przy przełączaniu środowisk trzeba wybrać odpowiednią opcję. Ale nie pamiętam jakiej.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2024 23:04:35 przez Hexmage960
[#8] Re: [DPaint] jak nałożyć dwa obrazki by ten pierwszy "prześwitywał"

@Hexmage960, post #7

Jest MATTE - to patrzylem na pocztku.

OK, chyba wiem czemu ignoruje przezroczystosc - ja obrazek wczytywalem jako BRUSH ale nagrywalem go jako zwykly obrazek - i moze tam kolor tla nie jest ustawiany jako przezroczysty...

W PPaint jest opcja w menu BRUSH... NEW TRANSPARENCY i po tym tło (albo raczej kolor tła jaki byl ustawiony przy nagrywaniu OBRAZKA) stanie sie przezroczyste (mowie o obrazku nie nagranym jako BRUSH ale wczytanym jako BRUSH)

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2024 23:12:33 przez pch
[#9] Re: [DPaint] jak nałożyć dwa obrazki by ten pierwszy "prześwitywał"

@pch, post #8

OK, chyba wiem czemu ignoruje przezroczystosc - ja obrazek wczytywalem jako BRUSH ale nagrywalem go jako zwykly obrazek - i moze tam kolor tla nie jest ustawiany jak przezroczysty...

Jasne, MATTE jest ustawione domyślnie. Co do zapisu to tak, tylko Brushe mają kolor przeźroczysty.

Jeżeli jednak obrazek, który załadujesz jakimś cudem nie ma koloru przeźroczystego, możesz wkleić go na pusty obszar i wyciąć jeszcze raz.

Czy mógłbyś wskazać, jakie opcje ze Spare Page menu zadziałały?

P.S. Zobacz sobie do instrukcji z menu Brush. Myślę, że znajdziesz coś bardzo ciekawego nt. Brushy:

https://archive.org/details/DeluxePaintIVManualENG/page/n49/mode/2up?view=theater

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2024 23:21:04 przez Hexmage960
[#10] Re: [DPaint] jak nałożyć dwa obrazki by ten pierwszy "prześwitywał"

@Hexmage960, post #9

zestaw MERGE... ( ...in front / ... in back) tylko to zazlezy na ktorej stronie jestes (a chyba nie ma zadnego wskaznika w dPaint..) i on traktuje te schowaną jako SPARE
[#11] Re: [DPaint] jak nałożyć dwa obrazki by ten pierwszy "prześwitywał"

@pch, post #10

Tak, chyba nie ma wyznacznika strony. Ale wydaje mi się, że Merge in Front/Back po prostu łączy bieżący i drugi obraz właśnie w wybranej kolejności (tło/pierwszy plan).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem