kategorie: A1200, CD32
[#1] A1200 naśladująca CD32
Witam. Postanowiłem założyć wątek bo słyszałem w różnych miejscach rożne domysły i postanowiłem to wyjaśnić. Rzecz jest o A1200 i CD32.

Pierwszy temat. Jak wiadomo CD32 ma CD-ROM a A1200 goła - nie. Pytanie czy da się wskrzesić CD-ROM dla A1200.

Podpunkt pierwszy. Można oczywiście podłączyć napęd CD-ROM do A1200, lecz chwilowo nie interesuje mnie to rozwiązanie. Podpunkt 2. Czy da się to zrobić software'owo, czyli:
- wrzucamy ISO płyty na dysk
- montujemy ISO
- odpalamy np. grę która np. ma ścieżkę audio na CD

Czy tak się da? Słyszałem zarówno głosy na tak i głosy na nie.

Drugi temat - pad CD32. Pytanie jest zasadnicze: czy da się podłączyć pod A1200 tak aby odpalone gry w wersji CD32 (np. WHDLoad) widziały tego pada.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
1
[#2] Re: A1200 naśladująca CD32

@_DiskDoctor_, post #1

- wrzucamy ISO płyty na dysk
- montujemy ISO

Tę część realizowałem, ISOMOUNT + emulator CD32 (SimCD32 lub Squirrel - któryś działał lepiej). Z CD-audio tematu jednak nie łączyłem - nie mam napędu CD.

Drugi temat - pad CD32. Pytanie jest zasadnicze: czy da się podłączyć pod A1200 tak aby odpalone gry w wersji CD32 (np. WHDLoad) widziały tego pada.

Jak najbardziej, pad od CD32 widziany jest w systemie ze wszystkimi działającymi przyciskami, gry w wersji WHDLoad też z tego korzystają (gdy korzystają)

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2024 06:44:13 przez Jacques
1
[#3] Re: A1200 naśladująca CD32

@_DiskDoctor_, post #1

Ja do iso uzywam diskimagegui, sa na internetach iso ze zgranymi cd audio na wave. Nie probowalem ich odpalic ale chyba trzeba puscic wave playerem a potem odpalic gre :D nie wiem czy jest inny patent. Jako alternatywe pada cd32 polecam pad ktrl, mozna tez zamowic sobie z monster joystick arcade sticka z przyciskami w standardzie cd32, albo zamowic samo pcb i sobie cos samemu zbudowac.
[#4] Re: A1200 naśladująca CD32

@Jacques, post #2

Tę część realizowałem, ISOMOUNT + emulator CD32 (SimCD32 lub Squirrel - któryś działał lepiej). Z CD-audio tematu jednak nie łączyłem - nie mam napędu CD.

Czyli co, jak na CD jest ścieżka dźwiękowa do CD32, to na A1200 WHDLoad ją zobaczy jak będzie podmontowana i z tego odpalona? No właśnie, odpalamy gry WHDLoad zwykle z WHDLoad, CD będzie tylko w napędzie ("napędzie").

Czy jest jakiś parametr WHDLoad żeby CD było aktywne?
[#5] Re: A1200 naśladująca CD32

@_DiskDoctor_, post #4

Pomieszałeś tematy, WHDLoad zrobi użytek z pada CD32, a nie z CD-ROM-u - nic takiego nie pisałem

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2024 11:30:04 przez Jacques
[#6] Re: A1200 naśladująca CD32

@_DiskDoctor_, post #1

Idefix97 i więcej Ci nie potrzeba. Kombinujesz w złą stronę.
[#7] Re: A1200 naśladująca CD32

@mikecios, post #6

Ale po co ja mam używać fizycznego napędu CD-ROM, skoro nie muszę?
[#8] Re: A1200 naśladująca CD32

@_DiskDoctor_, post #7

Poczytaj readme do pliku który kolega wrzucił...
[#9] Re: A1200 naśladująca CD32

@Madman, post #8

Wymagasz oj wymagasz....
1
[#10] Re: A1200 naśladująca CD32

@mikecios, post #9

Nadal nie wiem do czego to służy. Readme nieczytelne.
[#11] Re: A1200 naśladująca CD32

@_DiskDoctor_, post #10

Dla mnie i tak największym problemem jest mixowanie dźwięku z Pauli i cd audio. Równie dobrze można grać w gry whdload instalowane z cd - tam też nie ma audio.
[#12] Re: A1200 naśladująca CD32

@Jield, post #11

No mi właś ie chodzi o to żeby było i jedno i drugie.
[#13] Re: A1200 naśladująca CD32

@_DiskDoctor_, post #10

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli.
[#14] Re: A1200 naśladująca CD32

@mikecios, post #13

Pisałem w początkowym poście.

Są dedykowane płyty do CD32 z grami, obsługują np. extra muzykę (WAV).
Jest pad CD32.

Chciałbym to mieć na A1200. Niekoniecznie z dołączonym napędem CD-ROM.
[#15] Re: A1200 naśladująca CD32

@_DiskDoctor_, post #14

To tak na 99% się nie da albo raczej nikt tego jeszcze nie zrobił.
No chyba, że jest jakiś emulator CD-ROMu wspierający pełne obrazy płyt (wraz z CD-AUDIO), a nie tylko podmontowanie zwykłego ISO.
2
[#16] Re: A1200 naśladująca CD32

@Jacques, post #15

Samo iso nie ma w sobie sciezek audio więc nod tego zacząć trzeba ;)
1
[#17] Re: A1200 naśladująca CD32

@mikecios, post #16

Nie to właśnie poprzednio napisałem?
[#18] Re: A1200 naśladująca CD32

@Jacques, post #17

A co ma ścieżki audio?

Nic? Sam fizyczny nośnik?
[#19] Re: A1200 naśladująca CD32

@_DiskDoctor_, post #18

Inne obrazy niż ISO, ewentualnie ISO + pliki wav i plik .cue do tego, ale to wspierają programy do nagrywania.

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2024 11:12:32 przez Jacques
[#20] Re: A1200 naśladująca CD32

@Jacques, post #17

Absolutnie nie piję do Ciebie bo widziałem co napisałeś, ale niektóre rzeczy trzeba tu niezwykle jasno wykładać ;)
[#21] Re: A1200 naśladująca CD32

@mikecios, post #20

No tak bywa, fakt
[#22] Re: A1200 naśladująca CD32

@_DiskDoctor_, post #1

ideałem by było, gdyby istniał "autobotowalny sterownik" CD/DVD w kickstarcie
:)
1
[#23] Re: A1200 naśladująca CD32

@Cezarykl, post #22

A jest coś co może pomóc. MountCD
Po resecie Amiga uruchomi się z CD
1
[#24] Re: A1200 naśladująca CD32

@mikecios, post #20

niektóre rzeczy trzeba tu niezwykle jasno wykładać

Ogólnie przydatna jest zasada w życiu, by niektóre rzeczy niezwykle jasno wykładać.
3
[#25] Re: A1200 naśladująca CD32

@_DiskDoctor_, post #24

Oczywiście że tak.
2
[#26] Re: A1200 naśladująca CD32

@Jacques, post #19

Inne obrazy niż ISO, ewentualnie ISO + pliki wav i plik .cue do tego, ale to wspierają programy do nagrywania.

Jak już to obraz BIN i plik CUE do tego który to zawiera informacje o ścieżkach audio, w tym przypadku jest to obraz data+audio
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem