kategorie: A500, Sklepy, Sprzęt
[#1] Amiga 500 powrót po 30 latach ;)
Witam wszystkich po raz pierwszy :)

Tydzień temu, po 30 latach przerwy, kupiłem Amigę 500, taką samą jaką sprzedałem w 1994 roku (przynajmniej zewnętrznie bo płytę miałem starszą 6 a teraz 8A.1). Amiga brudna (już umyta i blachy przeszlifowane papierem ściernym), pożółkła (testuję wybielanie słońcem na balkonie), bez dolnej klapki (już mam z allegro), ale startowała logiem na ekranie. Myszka pożółkła ale działa, oryginalny ciężki zasilacz również. Okazało się, że nie działa stacja, przeczyszczenie nie pomogło, jestem na etapie szukania nowego napędu (jestem otwarty na polecanie). Zamówiłem elektroniczny bootselektor oraz zewnętrzny Gotek. To pięknie zadziałało, gry chodzą, ale w czasie testowania wyszło, że sporo, nawet bardzo dużo klawiszy nie kontaktuje. Chciałbym kupić membranę/folię gdzie najlepiej kupić co polecacie? Widziałem na forum, że kolega Panti1801 oferował membrany, czy nadal są dostępne? (zaraz po tym poście do Niego napiszę)
Teraz myślę o jakimś rozsądnym uniwersalnym (aby wszystko chodziło) rozszerzeniu pamięci (mam 0.5 MB Chip i 0.5 MB Slow pod klapką).
W dalszej przyszłości chciałbym zainstalować jakieś wygodne turbo, może z Ramem.
Pozdrawiam

ps. jeśli źle umieściłem post proszę o przeniesienie we właściwe miejsce albo pokierowanie jak to zrobić. Jestem na Forum od niedawna.

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 14:29:16 przez JacekM3

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 14:29:36 przez JacekM3

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 14:51:42 przez JacekM3

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 14:52:18 przez JacekM3
2
[#2] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@JacekM3, post #1

Proponuję prześledzić sobie stronkę Archi-techa. Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 14:31:39 przez tukinem
2
[#3] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@JacekM3, post #1

Dołączyłem zdjęcia poglądowe ale się nie wyświetlają, pewnie coś źle zrobiłem (stąd ta edycja, próbowałem poprawić ale nie działa) szóste zdjęcie pokazuje niedziałające klawisze i tu link luzem http://swiatmlodych.pl/amiga06.jpg
[#4] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@JacekM3, post #3

Aby zdjęcia się wyświetlały musisz przed pełnym linkeim zdjęcia wpisać [ img] a po linku [/ img ]. Oczywiście bez spacji - ja ich użyłem, aby wyświetliło te komendy.
2
[#5] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@tukinem, post #4

Dzięki, wstawiłem tak (tutaj też dodałem spacje roboczo jak Ty) ale nie działa.
[ img]http://www.swiatmlodych.pl/amiga01.jpg[ /img]
Próbowałem też wersję bez http:// oraz dalej bez www :)
Może jako nowy użytkownik na starcie mam jakieś ograniczenia.
[#6] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@JacekM3, post #1

Gratulacje! Ja też wracam do Amigi po wielu latach.

Gotek zewnętrzny? Miałem kiedyś w jednej amig wewnętrzny i w praktyce ze stacji nie korzystałem

Życzę wielu wspaniałych chwil z Amigą :)
2
[#7] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@JacekM3, post #1

Pozostaje się tylko cieszyć z takich powrotów bo wiesz, my tu z nudów zaczęliśmy świętować rocznice naszych pierwszych postów

Wątków znajdziesz mnóstwo o tym co na początek warto zrobić. Płytę główną masz najlepszą jaka może się trafić do pięćsetki, daje dużo możliwości rozbudowy (zwłaszcza pamięci chip). Na początek zawsze zaleca się wymianę kondensatorów i ogólne przejrzenie stanu płyty przez jakiegoś speca (ja mogę polecić Quad'a z naszego forum ale wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz i czy będziesz szukał kogoś w swojej okolicy).
O wybielaniu obudów jest obszerny wątek na forum więc nie ma się tu co rozpisywać. Pora roku jest odpowiednia, jest wręcz gorąco więc tylko załatwić perhydrol i voila
Nie spiesz się, powolutku sobie odpicujesz swoją 500tkę a potem pozostanie Ci już tylko świętowanie rocznic powrotu do Amigi
3
[#8] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@Madman, post #7

Wątków znajdziesz mnóstwo o tym co na początek warto zrobić.

Ja tyllko dodam że PPA jest MEGA kopalnią info o amigach, niejednokrotnie sobie to uzmysławiałem już.

Warto korzystać z wyszukiwarki PPA.
2
[#9] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@dragon_x, post #6

Dziękuję i też gratuluję powrotu do Amigi :)

Dziękuję też pozostałym Kolegom za uwagi i sugestie! :)
1
[#10] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@Madman, post #7

W kwestii wybielania mogę pomóc, mam doświadczenie w tej kwestii, stare maki z lat 90, amigi, itp

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 15:57:01 przez dragon_x

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 15:57:08 przez dragon_x

Ostatnie wybielanie obudowy od maczka LC III
Przed i po

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 15:57:53 przez dragon_x

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 15:58:25 przez dragon_x
2
[#11] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@JacekM3, post #9

Madman pisał o wymianie kondensatorów, oczywiście warto im się przyjrzeć, ale w A500 w większości wypadków nie jest konieczna ich wymiana. Co innego w A600, A1200, A4000 i CD-32.

Ten boot-selector i gotek/stacja przydadzą Ci się na początek. Skoro jednak planujesz w przyszłości doposażenie Ami o kartę turbo, to raczej rzeczy te nie będą zbyt często używane. Ale teraz tak.
Co do kart turbo polecam wizytę na moim kanale YouTube, tam znajdziesz filmy o kilku kartach turbo dla A500.
https://www.youtube.com/user/pewalig7

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 17:52:40 przez wali7
3
[#12] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@dragon_x, post #6

@JacekM3, @dragon_x

Podajcie miasta w profilu.
1
[#13] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@dragon_x, post #10

Z chęcią bym skorzystał z pomocy odnośnie wybielania retro kompów . Jak coś napisz jakiej metody używasz .

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2024 10:13:31 przez kismat75
1
[#14] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@JacekM3, post #1

Żona by mnie zabiła :) Ale pewnie też kiedyś sobie kupię i to wszystkie jakie miałem A500, A600, A1200 PPC BVision :)
1
[wyróżniony] [#15] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@kismat75, post #13

Metoda jest prosta
Potrzebujesz:
1. Środek,
2. Folia spożywcza w rolce (taka przezroczysta)
3. Rękawiczki lateksowe ( środek wpływa na skórę)
4. Ew jakiś pędzelek ale ja nie używam

Metoda działania:
Rozkładasz folię, jak za wąską to łączysz na zakładkę
Na wybielany przedmiot wylewasz płyn , na początek ja zaczynam od góry i rozsmarowuje, potem odwracam element i kładę go posmarowaną częścią na folii, potem po kolei smaruję każdy bok i zamykam folia. Jak skończę owijam raz czy dwa dodatkową folią i wystawiam na balkon.
Nie potrzeba wcale ostrego słońca.
Obudowa od maczka, którą pokazałem była wybielana jak słońce było większość dnia za chmurami.
Promieniowanie uv i tak przechodzi
Aaaa jeszcze rozsmarowuje płyn po przedmiocie przez folię
Co powiedzmy 1-2h zmieniam pozycję tzn obracam element aby każdy z boków miał taki sam dostęp do światła. Po 5-6 h myję dokładnie wodą z ludwikiem żeby przerwać proces, usunąć płyn i oczyścić dobrze powierzchnię.
To tyle.
Maczek był wybielany raz i efekt jak widać.

Przed procesem wybielania przedmiot oczywiście trzeba dokładnie umyć. Ja używam najczęściej gąbki, szczoteczki i wody z ludwikiem.

Mam nadzieję, że powyższy opis pomoże.
W razie co jestem do dyspozycji :)

https://imgur.com/N4pyrv0

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2024 15:44:11 przez dragon_x

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2024 15:51:06 przez dragon_x
1
[#16] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@dragon_x, post #15

Ja używam pędzla do golenia. OK Kiedyś sprawdzałem czy faktem jest że samo słońce wybiela. Tak, samo słońce takie jak mamy teraz za oknem jest w stanie wybielić. Ale na ile to jest bezpieczne dla plastiku to nie mam pojęcia.
[#17] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@Stoopi, post #16

Używam mojej metody z użyciem środka od ładnych paru lat, bez problemów. Nigdy nie wybielam w ostrym słońcu, wolę lekko zachmurzone itp. Nigdy nie miałem problemów typu marmurek albo plamy jakieś.
1
[#18] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@dragon_x, post #17

Ok dziękuje za sposób na dniach potestuje. Mam jedną A500 i Atari 65xe .Zobaczę co wyjdzie.
[#19] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@kismat75, post #18

Powodzenia, przy czym warto mieć świadomość, że zażółcenie wraca, czasem po miesiącach, w optymistycznym wariancie latach.
Ja się z tego wyleczyłem, bo przy czasochłonności i ryzyku nierównomiernego efektu, jest to nader frustrujące. Co najwyżej mogę jeszcze czasem zrobić klawisze w słoiku z płynnym roztworem perhydrolu
A tak to po prostu: odżółcanie samym słońcem na tarasie, bo choć trwa dłużej, robi się w zasadzie samo, więc powrót problemu tak nie boli

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2024 09:19:37 przez Jacques
[#20] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@kismat75, post #18

Przy 65XE raczej nie zalecam smarowania badge'a (tego paska z napisem atari 65xe) bo może ci to później poodłazić tj. ta srebrna powłoka i ładnie to wyglądać nie będzie.
[#21] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@Madman, post #20

Zdecydowanie badge należy zakleić w celu zabezpieczenia, tak przy perhydrolu, jak i przy samym słońcu (pomarańczowy napis Atari potrafi blaknąć - tak miałem w XC12.
[#22] Re: Amiga 500 powrót po 30 latach ;)

@Jacques, post #21

Ja zabezpieczyłem ostatnio przy wybielaniu obudowy amigi a i tak się dostał preparat i cały nadruk zszedł. Nie ma tego złego, zamawiam customowe etkiety
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem