[#1]
Amiga 500 powrót po 30 latach ;)
Witam wszystkich po raz pierwszy :)
Tydzień temu, po 30 latach przerwy, kupiłem Amigę 500, taką samą jaką sprzedałem w 1994 roku (przynajmniej zewnętrznie bo płytę miałem starszą 6 a teraz 8A.1). Amiga brudna (już umyta i blachy przeszlifowane papierem ściernym), pożółkła (testuję wybielanie słońcem na balkonie), bez dolnej klapki (już mam z allegro), ale startowała logiem na ekranie. Myszka pożółkła ale działa, oryginalny ciężki zasilacz również. Okazało się, że nie działa stacja, przeczyszczenie nie pomogło, jestem na etapie szukania nowego napędu (jestem otwarty na polecanie). Zamówiłem elektroniczny bootselektor oraz zewnętrzny Gotek. To pięknie zadziałało, gry chodzą, ale w czasie testowania wyszło, że sporo, nawet bardzo dużo klawiszy nie kontaktuje. Chciałbym kupić membranę/folię gdzie najlepiej kupić co polecacie? Widziałem na forum, że kolega Panti1801 oferował membrany, czy nadal są dostępne? (zaraz po tym poście do Niego napiszę)
Teraz myślę o jakimś rozsądnym uniwersalnym (aby wszystko chodziło) rozszerzeniu pamięci (mam 0.5 MB Chip i 0.5 MB Slow pod klapką).
W dalszej przyszłości chciałbym zainstalować jakieś wygodne turbo, może z Ramem.
Pozdrawiam
ps. jeśli źle umieściłem post proszę o przeniesienie we właściwe miejsce albo pokierowanie jak to zrobić. Jestem na Forum od niedawna.
Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 14:29:16 przez JacekM3
Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 14:29:36 przez JacekM3
Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 14:51:42 przez JacekM3
Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 14:52:18 przez JacekM3