kategorie: MorphOS 3.x, PowerMac
[#1] Nowy materiał na yt.
Upgrade CPU w PM G5, pokaz demek i inne:

Ja dobrze widzę że MorphOS już obsługuje 2 monitory niezależnie?
1
[wyróżniony] [#2] Re: Nowy materiał na yt.

@karolb, post #1

Ja dobrze widzę że MorphOS już obsługuje 2 monitory niezależnie?

... już chwilę to robi od wersji 3.12 (październik 2019)
2
[wyróżniony] [#3] Re: Nowy materiał na yt.

@Rafael/ARMO, post #2

Na dobrą sprawę robił to nawet wcześniej, tylko trzeba było mieć 2 karty graficzne (Radeona i np. Voodoo). A od 2019 "umie w dwa monitory" na jednej karcie.
3
[wyróżniony] [#4] Re: Nowy materiał na yt.

@recedent, post #3

Na komputerach z wbudowanym monitorem (PowerBook) różnie to się potrafi zachowywać. Nie drążyłem za bardzo tematu, ale gdy kiedyś sprawdzałem to działało ale było jakieś "ale". Już nawet nie pamiętam co mi tam nie pasowało. Za jakiś czas do tego wrócę, bo muszę jakoś sensowniej ogarnąć wybór monitora w grze skoro system pozwala mieć więcej niż jeden. Znów podłączę TV jako drugi monitor, bo żadnego monitora nie mam. Wtedy przypomnę sobie jakie miałem do tego zarzuty. Oczywiście jeżeli te zarzuty jeszcze istnieją w MorphOS 3.18. Gdy sprawdzałem to chyba był MorphOS "PI Edition", czyli 3.14.
2
[#5] Re: Nowy materiał na yt.

@MDW, post #4

Dwa monitory obsługuje, a dwa rdzenie w CPU również czy tak jak w OS4.1 tylko jeden?
[#6] Re: Nowy materiał na yt.

@koczis, post #5

No to ja dopytam czy wraz z tymi poprawionymi sterownikami grafiki na które robiliście zdaje się przed dwoma laty zrzutkę zmieniło się coś w kwestii obsługi standardu HDMI? Mam taką koncepcję by w jednym z kolejnych odcinków specjalnych nagrać krótki fragment z działania MOSa na X5000 i chciałbym wiedzieć czy zrobię to po standardowym kablu czy muszę szukać przejściówki.
[#7] Re: Nowy materiał na yt.

@koczis, post #5

Chyba żaden system NG nie obsługuje wielu rdzeni. Być może Aros 64-bity jest najbliżej, ale to bardziej spekulacja.
[#8] Re: Nowy materiał na yt.

@KM_Ender, post #7

Lata temu Michal Schulz pokazał coś takiego:

(są jeszcze inne filmiki z Aros SMP od niego)
Ale co dalej z tym się stało, to ja nie wiem.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2024 14:11:10 przez Rafael/ARMO
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem