[#1] PiStorm A500
Przygotowuję PiStorm po raz pierwszy. Na razie na biurku.
Raspberry Pi3A. Skompilowałem pistorm. Podłączyłem do niego kartę. Uruchamiam system i wykonuję:

./flash.sh
Detecting CPLD... Could not detect CPLD

Robię coś źle, czy urządzenie muszę wcześniej umieścić w gnieździe procesora?
[#2] Re: PiStorm A500

@bobycob, post #1

Przygotowujesz czyli budujesz / lutujesz PiStorm czy masz PiStorm z RPi 3A i przygotowujesz kartę SD żeby używać w A500?
1
[#3] Re: PiStorm A500

@lord_spider, post #2

Kupiłem gotowy Pistorm, oraz nowe RPI 3A - z dobrego sklepu, więc raczej sprawne :).
Przygotowuję na stole czekając na Amigę - wracam do Amigi po wielu latach.
Mam zainstalowany OS na RPI oraz skompilowany Pistorm. Połączyłem kanapkę i odpalam skrypt flashujący. Wynik jak w pierwszym poście.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2024 21:49:53 przez bobycob
1
[#4] Re: PiStorm A500

@bobycob, post #3

Jak ze sklepu gotowy sprzęt to nie wiem czemu chcesz coś flashować - może trafiłeś na starą dokumentację opisującą korzystanie z od dawna niewspieranego Musashi?

Mam 3 sztuki PiStorn z 2 różnych źródeł i po prostu działają w słocie procesora 68000, po uprzednim podłączeniu RPi z kartą SD zawierającą EMU68.

Reasumując, trzeba wyjąć oryginalny procesor z Amigi, w jego miejsce włożyć PiStorm, a do PiStorm podłączyć Raspberry Pi (4 u mnie nie działało, testowałem z Zero 2W, 3A i 3B).

W Raspberry Pi musi być karta microSD minimum z EMU68 albo z gotowym systemem, który już EMU68 zawiera.

Wyjście HDMI Raspberry Pi musi zostać podłączone do TV albo monitora żeby widzieć co się dzieje z PiStorm i aby uzyskać obraz z emulowanej karty graficznej.

Jeśli angielski nie jest dla Ciebie kłopotem, to jest sporo opisów co i jak zrobić aby można było z PiStorm korzystać.

https://www.retro32.com/amiga-resources/080220223836-amiga-pistorm-emu68-setup-guide-tutorial

https://archive.org/details/CaffeineOS

https://www.epsilonsworld.com/2021/08/pistorm-accelerator-with-amigaos-32-on.html?m=1
1
[#5] Re: PiStorm A500

@lord_spider, post #4

Faktycznie leciałem według dość leciwej już dokumentacji - nie zwróciłem uwagi na datę - użyłem tej instrukcji:
https://www.retro32.com/amiga-resources/240820213135-pistorm-installation-and-setup-guide-apps-pidisk-networking-and-rtg-a314
[#6] Re: PiStorm A500

@bobycob, post #5

Pistormy kupione ode mnie są gotowe i nie powinno się nic flashowac. Dorzucamy tylko RpI oraz soft na karcie.
[#7] Re: PiStorm A500

@pong777, post #6

Ha!
Trafiliśmy na siebie szeroki uśmiech
Faktycznie od Ciebie kupiłem. Już mnie kolega skorygował przygotowuję kartę z EMU68. Wersja z Linuksem wydawała mi się bardziej przystępna. Dostęp po SSH, itp...
1
[#8] Re: PiStorm A500

@bobycob, post #7

Tak zgadzam się - wersja z Linuksem to wygodniejszy dostęp zdalny do zmian w konfiguracji, jednak EMU68 to inna ligą wydajnościowo, plus aktualny rozwój i wsparcie.
[#9] Re: PiStorm A500

@lord_spider, post #8

Włożyłem ostatecznie do Amigi 500 pi storm. Niestety nie rusza.
Na HDMI wyświtla się tylko logo EMU68 na Amidze czarny ekran.
Po włożeniu 68000 rusza normalnie - co mogę ronić źle?
Na karcie z EMU nie widzę żadnego pliku z błedami.
[#10] Re: PiStorm A500

@bobycob, post #9

Masz kickstart na karcie sd ?
Dopisany jest do pliku konfiguracyjnego (config.txt)
[#11] Re: PiStorm A500

@bobycob, post #9

Czy pamiętasz, że karta musi być podzielona na min. 2 partycje, na pierwszej jest emu68 z kickiem, na drugiej system? Zadajesz pytania, a nie wskazujesz co i jak masz zrobione.
[#12] Re: PiStorm A500

@misiek2, post #11

Czy jeżeli nie zrobię drugiej partycji. nie powinienem po prostu zobaczyć na ekranie dyskietki?
Tak kickstart jest dopisany i plik wrzucony na kartę. Nazwy się zgadzają.
Czy emu68 sygnalizuje w jakiś sposób poprawne uruchomienie symulacji procesora?

---------
Znalazłem sposób na sprawdzenie:

Przy użyciu klawisza Caps-Lock można sprawdzić, czy procesor działa (przetwarza dane z kontrolera
klawiatury). Po każdym naciśnięciu klawisza Caps-Lock jego kod jest zapisywany w buforze kontrolera
klawiatury (CIA), który generuje przerwanie (INT2), informujące procesor o danych do odebrania oraz
jednocześnie zmienia stan diody LED klawisza Caps-Lock. Bufor klawiatury ma pojemność ok. 10-20
znaków (bajtów). Jeśli procesor działa, to po otrzymaniu sygnału odbiera dane z bufora klawiatury,
a dioda Caps-Lock normalnie zmienia swój stan na przeciwny (włącza/wyłącza się). Jeśli procesor nie
działa, to po naciśnięciu ok. 10-20 razy klawisza Caps-Lock bufor klawiatury przepełni się, a wtedy
kontroler klawiatury nie zmieni już stanu diody Caps-Lock (pozostanie ona włączona lub wyłączona).

Przy okazji dowiem się czy klawiatura działa poprawnie zanim włożę ponownie pistorm. Choć mam wątpliwości czy to zadziała jeśli kickstart nie jest uruchomiony.

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2024 08:12:15 przez bobycob
[#13] Re: PiStorm A500

@bobycob, post #12

Uruchomiłem Pistorm - okazało się, że kick który startował w WinUAE nie koniecznie startował w prawdziwej Amidze.
Faktycznie gdy procek (czy raczej w tym przypadku kickstart) nie rusza to caps przestaje po którymś naciśnięciu reagować.

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2024 19:07:06 przez bobycob
[#14] Re: PiStorm A500

@bobycob, post #13

Bo możliwe że kick wymagał klucza do działania, który miałeś w katalogu z kickstartem.
[#15] Re: PiStorm A500

@bobycob, post #13

Ten do prawdziwej amigi musi mieć zamienione bajty parami (1 z 2, 3 z 4, itd.) a kick do winuae chyba nie ( big-endian vs small-endian).
1
[#16] Re: PiStorm A500

@bfgmatik, post #15

Akurat emu68 korzysta z kickstartow do emulatora Amigi jak i z tych tworzonych przez np. przez Grabkick
Stawiam na klucz.
[#17] Re: PiStorm A500

@Norbert, post #16

Nie mniej ten problem rozwiązany. Już wiem, że muszę podjąć decyzją z co dalej z klawiaturą która jak się okazało częściowo tylko działa. Prawdopodobnie membrana nie ma ciągłości na kilku liniach.
Czy Pistorm oferuje jakąś magię w postaci klawiatury po usb po włączeniu jakiegoś modułu?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem